Osobné prekážky v práci

mmaarrttiinn
15. nov 2023

Chcel by som sa opýtať, ak sa niekto vyzná, lebo nikde v zákonníku práce som nenašiel podrobnejšie rozpísané a definované, ak nastanú nejaké vážne prekážky v práci, tak aby som nemusel utekať do roboty, ale riešiť tieto vážne prekážky a to napr.:

- vytopenie od suseda
- požiar domu
- prasknutie vodovodného potrubia v šachte a následný únik vody
- skolabovanie/odpadnutie partnera/ky v domácnosti
- iné prípady keď ide o život / majetok

Čo v takom prípade, musím ísť do práce, alebo môžem odísť z práce, alebo musím čakať na koniec zmeny a až potom ísť odstraňovať pohromu, alebo zavolať záchranné zložky, odrobiť si zmenu a až potom prísť domov?

Lebo v zákonníku práce je len návšteva lekára, doprovod, darovanie krvi, branná povinnosť, občianska povinnosť a pod.

Nejedná sa mi tu o náhradu mzdy, jedná sa mi tu o život/majetok.

beata_k
15. nov 2023

@mmaarrttiinn Co ti ja viem keby mi horel dom, ci by som cakala na koniec zmeny? 🤔

alenah31
15. nov 2023

@mmaarrttiinn ZP úplne jasne a zrozumiteľne vypisuje dôležité osobné prekážky v práci
https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...

Dôvody, ktoré ty opisuješ - oznámiš zamestnávateľovi dôvod a on ťa uvoľní - čas, ktorý stráviš mimo - si odpracuješ, čerpáš dovolenku. A pozri si ak máte kol. zmluvu - možno máte ospravedlnených platených náhrad viac ako je v ZP spomínané.

zooeynka
15. nov 2023

@beata_k konecne ma tu nieco dneska pobavilo, dakujem 🙂

mmaarrttiinn
autor
15. nov 2023

Áno, ale v ZP je, že "Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi", čiže keď mu oznámim udalosť a on mi povie, že nie, nemám za teba náhradu, musíš zostať v práci, tak len to mi nejako nesedí. Samozrejme by som reálne na to kašlal a šiel domov aj keď by ma vyhodili.

doriiis
15. nov 2023

@mmaarrttiinn ....pochybujem,že nejaký zamestnávateľ je až taký d...l,že keď mu povieš,že si ti dieťa v škole zlomilo nohu,alebo že ťa vytapa sused tak ťa nepustí.

ibrunova
15. nov 2023

Ak ťa v pondelok vytopí sused, v utorok odvezie rýchla ženu, v stredu sa ti prepadne strop a vo štvrtok sa budeš pýtať domov, lebo niečo, tak je možné, že ťa už nepustí. Ale inak každý normálny šéf ťa pustí.

januska12323
15. nov 2023

Keďže je písané môže tak môže a nemusí. Dáš si dovolenku alebo PN, OCR alebo čo.