Chcel by som sa opýtať, ak sa niekto vyzná, lebo nikde v zákonníku práce som nenašiel podrobnejšie rozpísané a definované, ak nastanú nejaké vážne prekážky v práci, tak aby som nemusel utekať do roboty, ale riešiť tieto vážne prekážky a to napr.:
- vytopenie od suseda
- požiar domu
- prasknutie vodovodného potrubia v šachte a následný únik vody
- skolabovanie/odpadnutie partnera/ky v domácnosti
- iné prípady keď ide o život / majetok
Čo v takom prípade, musím ísť do práce, alebo môžem odísť z práce, alebo musím čakať na koniec zmeny a až potom ísť odstraňovať pohromu, alebo zavolať záchranné zložky, odrobiť si zmenu a až potom prísť domov?
Lebo v zákonníku práce je len návšteva lekára, doprovod, darovanie krvi, branná povinnosť, občianska povinnosť a pod.
Nejedná sa mi tu o náhradu mzdy, jedná sa mi tu o život/majetok.
@mmaarrttiinn ZP úplne jasne a zrozumiteľne vypisuje dôležité osobné prekážky v práci
https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...
Dôvody, ktoré ty opisuješ - oznámiš zamestnávateľovi dôvod a on ťa uvoľní - čas, ktorý stráviš mimo - si odpracuješ, čerpáš dovolenku. A pozri si ak máte kol. zmluvu - možno máte ospravedlnených platených náhrad viac ako je v ZP spomínané.
Áno, ale v ZP je, že "Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi", čiže keď mu oznámim udalosť a on mi povie, že nie, nemám za teba náhradu, musíš zostať v práci, tak len to mi nejako nesedí. Samozrejme by som reálne na to kašlal a šiel domov aj keď by ma vyhodili.
@mmaarrttiinn ....pochybujem,že nejaký zamestnávateľ je až taký d...l,že keď mu povieš,že si ti dieťa v škole zlomilo nohu,alebo že ťa vytapa sused tak ťa nepustí.
Ak ťa v pondelok vytopí sused, v utorok odvezie rýchla ženu, v stredu sa ti prepadne strop a vo štvrtok sa budeš pýtať domov, lebo niečo, tak je možné, že ťa už nepustí. Ale inak každý normálny šéf ťa pustí.
Keďže je písané môže tak môže a nemusí. Dáš si dovolenku alebo PN, OCR alebo čo.
@mmaarrttiinn Co ti ja viem keby mi horel dom, ci by som cakala na koniec zmeny? 🤔