Ahojte..nastúpila som do práce a malá do škôlky..samozrejme ani nás neobchádzajú soplíky..takže jeden deň som mala pragraf..ale teraz som sa s ňou už dala vypísať OČR na 10 dní...otázka je..že ak s nou vie byť niektoré dni babka...a ja viem ísť do práce...samozrejme že hodiny si rozpíšem na iné dni...je to možné?? kontroluje sa to nejako?? počula som aj také že môžem...ale aj neisté odpovede..neviete niekto presne?? viem, že ošetrenie člena rodiny môže byť max. 10 dní..ale najlepšie je ak je to na 10 dní lebo potom tam vychádza menej na deň...nenašla som ani v zákone....ďakujem za odpovede a skúsenosti...
@michi284 samozrejme, že si mi pomohla...my sme mala firma..šéf a ja ..plus asi tri pracovníčky..takže on by aj súhlasil..hodiny si rozpíšem na iné dni..ide mi len o to..či ma môže niekto skontrolovať či som alebo niesom v práci...lebo ked budem takto často vypadávať na 10 dní..tak on to tam sám nezvládne..jednoducho viem to kombinovať s babkou...dakujem ešte raz
počas OCR, ak lekár nazakáže dieťaťu vychádzky sa môžete pohybovať voľne po vonku a dokonca ísť aj niekam na dovolenku. nikde v zákone nie je napísané, že musíš dieťa alebo iného člena ošetrovať doma. len nech to nemusíš mať často. tak prajem všetko dobré...
@sischa ako nechapem dieta ma m citujem "soplik" a ty sa das vypisat na 10dni??? az bude mat kiahne, alebo anginu budes robit co? co sa tyka tvojej otazky, to co chces robit je protizakonne, kontroly OČR chodia zo socialky a je len na nich ci pridu alebo nie, ak pridu a nebudes doma mas pruser. a inak ked mas babku naco sa davas vypisovat, ved prides o polku platu.
este co sa tyka financnej nahrady, ta je od prveho do posledneho dna rovnaka 55 al 60% z hrubeho platu, tam mas jedno ci si doma 1 den alebo 10. vyratane na den.
@sischa tu je o tom vsetko, je to tyhc 55%
http://www.socpoist.sk/osetrovne/1294s
@eeffka áno mala sopliky zelené...takže bola týžden doma na pamycone...to som si vzala paragraf..dva dni s babkou a podobne..kto mohol...potom bola tri dni v škôlke..a zasa..ale už tak začala chrápať..že sme boli celu noc hore..lebo nemohla dýchať..takže sme skončili na usno nosno krčné..dostala.. kvakpky na sedem dní...tak čo ju mám nechať na 5 dní doma?? v škôke 4 deti..nech sa znova nakazí??? tak to teda nie...a babka robí n a kolotoč..takže je dva dni doma a potom tri dni robí a zasa...takže čo ...dám sa na dva dni vypísať..potom dva dni nie..a potom ešte na konec týždna??? keby bola doma že na dôchodku tak to neriešim..a nepýtam sa preto, žeby som chcela niečo protizákonné robiť...v robote sú odkázaní na mna..ide len o to..že aspon na par hodin ich tam usmerniť...zadať robotu a tak...takže nejde o nič účelové...nemáme určené žiadne vychádzky...a ako michi písala..hore dole sa maminy dávajú vypisovať a idú na dovolenku...aby si ju šetrili...kadečo robia...mne len išlo aby ak môže babka...tak na par hodin sa tam potrebjem ukázať..o to mi išlo...a či tam môže prísť kontrola...doma byť s nou nemusím..takže asi mi žiadny pruser nehrozí...ale dakujem za link..musím sa priznať..že túto info mi dala lekárka..že je lepšie ak ostanem celých 10 dní doma...a v tomto čase ked je kopec chorých ju predsta neodnesiem do škôlky..zo zapchatým nosom...
@sischa toto co popisujes sa nevola "soplik" ale zapal hornych dychcich ciest, na "soplik" sa kvapne morska voda a vreckovka.
ano maminy beru dovolenku , lebo dostat 55% platu je ine ako dostat 100% platu, nepisala si ze babka robi, takze ti zostava jedine dufat ze kontrola nepride, nic take ze "vychadzky" som este nepocula aby dostalo dieta co ma zapal dychacich ciest, mozno pri zlomenej ruke. a Osetrovanie clena rodiny je viazane na RC opatrovnika takze ho dostavas TY osobne, nie ze tvoja dcera, takze sa mas o nu starat ty osobne. takze odskocit si mozes ale s rizikom ze pride kontrola. To si uz treba zvazit.
pozeraz ze si od nas z THC 🙂 , toto je tvoja 1. choroba? lebo takto nejak som reagovala ja pri 1.sopli, po 2r v skolke isla soplava dpo skolky, ak som chcela ostat zamestnana
juj a este " povedala ti lekarka" vacsina lekarov ani nevie ze sa moze otec dat vypisat na ocr ked je zena na materskej a chora, takze ich ako poradcov v social. oblasti rozhodne neodporucam
no asi nepoznám slovník modrého konika...sopliku ja hovorím ked už je dieťa choré..proste zelené sople...s obyčajnými by som ani doma neostávala...a s tou dovolenkou som to myslela tak..že ak si dovolenku už vyčerpajú a idu potom na dovolenku..tak nechajú dieťa vypísať..a aspon čo to im ide...namiesto neplateného voľna..tak som to myslela...a o babke som písala že môže len niektoré dni...asi som mala použiť že "pracuje" ...a s tými vychádzkami som asi nepochopila...že sa vôbec nedávajú? že to automaticky je brané že som s dieťaťom doma do rána do večera??? hehe tak to by som bola asi rarita...lebo vonku stretneme furu kašľajúcich detí s ktorými su maminy doma...a asi nesedia doma a nečakajú na kontrolu...takže ja neviem...noo my sme chodievali do jasličiek takže nie nieje to naša prvá choroba...vždy ostane doma ak sú zelené...
takže ak máte sople ak tak dávaš dieťa do škôlky??? či ho nechávaš len ked sú také obyčajne...lebo u nás bola aj invázia rodičov , aby dôsledne pristupovali k chorobe svojich detí...a bude sa k tomu ráznejšie pristupovať...a možno ak je takých rodičov viac že aj napriek soplom daju dieťa do kolektívu...tak sa nieje čo diviť... že to ide furt dokola...ale tomu sa nedá vyhnúť....každý potrebuje ísť do roboty...aaa áno som OD NAS z ťahanoviec..xiixi...
@sischa nastastie uz mam skolacku,ale tiez som preliecovala,mala dceru u svokry 2t a potom sme prisli do skolky a tam maly tuberak,este ho mamka vyfukala a isiel... Tak kym nebola teplota jednoducho sa chodilo do skolky. A v skole mi rovno povedali ze neberu iba sklenene oci a teplitu.mozes ofukovat dieta kolko chces,ked spoluziakovi je to jedno. No a mamicky doma na ocrke asi nie su vonku.to skor mamicky na dlhych md a nezamestnane.ja ked ostavam doma snazim sa dihnat domacnost 🙂
ja len zo skusenosti hovorím..ked s malou vídem pred obedom...a jasne ked je nám už oveľa lepšie...a ked je slniečko...tak sa pustime do reči...a každá druhá je s deckom vonku..ale ako píšeš tuberacke..tak migame domov...xixi..nooo my sme už boli označené že to moja emmka doniesla prvá...ta neviem ako ked v šatni to tam kašlalo jedna dve...naša nekašlala ale sople..tiež chvilu chodila...ale to sa už nedalo počuvať..to chrápanie...ach jaj..tak nejako to treba asi len vydržať...alebo ja neviem...už len počujem mamka soplík a mám žilu na krku...darmo..babky na dôchodku sú na nezaplatenie...
@sischa ahoj, my sme už mali OCR veľa krát a to aj keď sme mali len soplík, kde sme kvapkali len morskú soľ a to len preto, aby sme sa z toho dostali a nešírili bacily dalej. ale veľa mamin to nerobí a deti dáva do škôlky aj choré. to je veľká chyba škôlky a to tu asi nevyriešime. čo sa týka tej kontroly zo sociálky, ak nemá dieťa horúčku alebo infekčnú chorobu, tak každý normálny lekár odporúči chodiť von, takže ak by ku mne prišla kontrola a ja nebudem doma, tak to nie je ako Pn-ka, pri OCR sa rodičia môžu voľne pohybovať, to som si zisťovala. a vieš, ja dávam malého k babkám na varovanie, až po týždni, keď je malý už v pohode.len náš štát nemyslí nato, ak je dieťa dlhodobo choré, tak môže mať rodič len 10 dní, potom deň prerušiť a znova. a to už ani nie s rovnakou diagnózou. náš malý musí byť teraz mesiac doma a ja na jeden deň musím ísť do práce a znova môžem byť doma.super štát...
@michi284 michi...presne o to ide...aj "len ten soplík" môže byť zárodkom niečoho vážnejšieho...my furt začneme soplíkom a potom skončíme na zelených...chvalabohu bez teploty...ale tie noci sú otrasné..keď to chúďa sa nevie ani nadýchnuť..a presne veľa mamin to tak robí a my to nevyriešime...a ja som to nezisťovala...ale je mi to jasne že môžem voľne chodiť..išlo mi len o to ako to vlastne a či vôbec sa to kontroluje...napr. v práci...lebo naozaj by som potrebovala tam byť aspon pol den ak babka môže byť s malou...ale to sa tu asi nedopátram...ale je to hrozne..stále hutať nad tým kam s dieťaťom...aby mal človek normalnu výplatu...a aj zdravé dieťa...my sme si už dosť odkrútili...ohľadom inej diagnózy...ktorá je doživotná...človek tak dúfa, že niekto tam hore bude zasa v inej oblasti zhovievavejší a uľahčí aspoň inú časť života...xixix...ale asi ťežko Anežko ...xiix...Michi ja ti ďakujem veľmi pekne za komenty...malá ide v pondelok do škôlky..zdravučká...tak som zvedavá ako dlho tam vydrží...dúfam, že do konca oktobra...lebo tam niekoho odstrelím ...jedno soplave decko tam uvidím...a uvidia ten cirkus...prajem pekný večer...
ked si na ocr,tak ti kontrola nepride.ty sa mozes volne pohybovat,ved ty si neni praceneschopna.ty osetrujes clena rodiny,ktory je chory.ak chces ist do prace a sef ti to odsuhlasil tak,ze tie hodiny si mozes prepisat na ine dni-to je na vas dvoch.ale to treba mat aj podchytene tym,aby si nemala tie dni ocr vedene ako dni,ked si bola v praci.rozpisanie hodin bude na vas dvoch.
@sischa my sme tiež teraz doma už tretí týždeň, lebo malý mal zápal mozgových blán, už je síce v pohode, ale do konca oktobra musí byť doma. takže ešte tých OCR budeme mať s manželom. a tie škôlky a choré deti ja riešim stále. len ma vždy štvalo, že ja ako pracujúca matka si môžem zobrať dva dni voľno a mamičky na materskej nechajú chodiť soplavé deti do škôlky, aby sa nenakazilo to druhé dieťa. nuž každému záleží inak na zdraví vlastného dieťaťa. a nemáš začo, za tie komenty, ak môžem poradiť, tak rada....
Očr slouží nato,aby se dítě mohlo vyléčit jak ze soplíku,tak z angíny.Některé děti jsou hodně nemocné,jako my.Angínu máme i čtyřikrát do roka.Po dobrání ATB musí dítě zůstat ještě minimálně týden doma na rekonvalescenci,což znamená nikoli po dobrání ATB hned do školky. Využívam OČR poměrně dost často,dítě lépe znáši léčbu,když má mamu u sebe,taky využívam babičku a chodím u OČR do práce když mám hlídani. Zákon neurčuje,že musíte být s dítětem celých 9,nebo 16 dnů doma.Já jsem matka samoživitelka,tak mám nárok na 16.dnů a plně je využívam.Když chodím do práce,nechávam si hodiny psát na jinej den jako přezčasové hodiny,můj zaměstnavatel mně to umožní.Abych se vrátila k té rekonvalescenci. Pokud mi doktorka řekne,že dítě může chodit už ven a na malé procházky a já dál využívam OČR,tak to dítě ven vemu. Ne na dlouho,ale vemu. Malému je 6.let. OČR využívam vždy když je potřeba a zatím mi žádna kontrola nedorazila. Hlavně vím jak to ve školkách chodí a jak se tam o děti starají,proto taky dbám nato,aby malej šel po nemoci úplně zdráv do školky.
@8358039525 mozem sa spytat kde si vzala tych 16??
sonica ...matka samozivitelka ma narok na 16dnu OCR,t.z. mas dite soudne v peci,jinak ostatne maminky maji narok na 9 dnu.
Sonica,ja ale bydlim v Cr. Nevim jake jsou podminky na slovensku muze se to lisit...
@8358039525 tak to potom ano, tu som sa s tym teda nikde nestretla 😅
Ahojte,neviete mi poradit som s malym na očerke kedze dostal kiahne,mozem ja chodit aj na vychadzky ked s nim poobede zostane manzel????Ci musim byt s nim stale doma ja????
@mamina1986 mozes chodit, kam chces, na OCR nechodia kontroly
nika2311 ďakujem ;)
@mamina1986 mozes chodit kde len chces, kontroly urcite pocas ocr nechodia
Noo u nas sa teda so soplikom doma nezostava a to by mohol byt hoc aj modry!! Plati pravidlo ze len pri horucke nesmie dieta do skolky.Potom musi byt aspon 24h bez horucky (horucka sa povazuje nad 38,6) a moze znovu prist. Dieta bolo za rok co zacalo chodit do jasli presne 2x doma. Raz dva dni a raz tiez 2 dni. Z toho raz mala laryngitidu (bez atb) a raz horucky zo stoliciek. A to keby ste videli tie sople u jej rovesnikov v jasliach ani na hodinu by ste tam dieta nenechali 😀 No moje dieta nastastie super imunita takze skoro nikdy nic nechytila. Ani crevnu virozu ked mali,ani Virus ruky nohy usta ci jak sa to vola! Takze netreba deti stale len izolovat!V skolkarskom veku su uz dost stare na to aby sa s roznymi virami a bakteriami vedeli popasovat!
@atenna nooo, tak to tam mate dost nezodpovedne, pretoze niekto schyta iba soplik a druheho to zlomi a mimochodom, to akoze vazne sa u vas cpu deti napr. s teplotou 37,8 do skolky??? Tak to lutujem tie ubohe deti, pretoze mat sopel a zvysenu teplotu a pritom fungovat na normalnom skolkarskom rezime, hmmm, mne ked mam plny nos a zvysenu teplotu je na prd a pokial sa da tak oddychujem.... A urcite nie som zastanca, ze maju deti bojovat za kazdu cenu s virusmi a bakteriami, su totiz medzi nami aj ludia so slabsou imunitou, deti po operaciach atd, takze za mna je velka nezodpovednost cpat decko so zelenymi, ci modrymi 😉 soplami, ci kaslom do skolky aj voci jemu samemu aj voci druhym.
baby obnovujem tému 😉
stalo sa niektorej ze prišla kontrola počas čerpania OČR? ze by som si odbehla na nákup napr. a tak.. malý zostane samozrejme doma kedže je chorý..ale s babkou.. dííík
@sischa ahoj, my mávame so synom ošetrovné a to vždy na celých 10 dní, nakoľko sa do toho rátajú aj víkendy. a je jedno ako dlho budeš doma priemer na deň bude rovnaký. takže je lepšie celých 10 dní. ak by si chcela nastúpiť do práce ošetrovné musíš prerušiť. a počas týždňa môžeš mať dva krát Paragraf a ten lepšie platený. a čo sa týka tej kontroly, skôr je to o tom, čo povie nato tvoj zamestnávateľ, či ti to uzná. všetko je o ľuďoch. snáď som ti pomohla... 🙂