Ahojte, prosím Vás, som osamelá matka so 4 ročným dieťaťom. Zamestnaná som vyše roka. Pracovná doba sa nám však posúva, šéf vyžaduje účasť na akciách v rámci voľného času (večer, víkend..). Chcem sa spýtať, či mám ako slobodná matka s malým dieťaťom nejakú výnimku, resp. nechcem to tak pomenovať, ale aké "výhody" môžem mať zo zákona? Lebo ak nič, resp. je to len na dobrovoľnosti šéfa, tak si budem musieť hľadať novú prácu. Ďakujem.
Ono je to bezne, ze su aj taketo akcie na stmelenie kolektivu. Muz neexistuje? Ze by sa dalo dohodnut proste aj ex je stale otec ten vikend male zobrat... ked nie otec, - tak tvoja mama, teta, stryko, babka (mama od ex) atp... ved to snad nie je viac ako 2-3x rocne, ci? Ono aj tebe raz za cas prospeje vypadnut s rutiny a doplnit baterky... mozno staci zmenit pristup k tomu...ci su to akcie, co skutocne teba nebavia a kolektiv je zly? Tak ano potom hladat v dohladnej dobe inu pracu.
@anjelicek26 nie nie, to nie sú akcie typu teambuilding. Sú to formálne stretnutia, večere..a bývajú pravidelne minimálne 2krat do mesiaca. Vždy je prítomný šéf a niekto z kolektívu (šéf reprezentuje a potrebuje pri sebe niekoho, kto obskakuje....). Ďalšia vec. Pracovná doba. Môže si dovoliť niečo také, že ak mám raz dobu od 7:00 do 15:00, pošle mi večer sms, že "Rano príďte na 9tu, potrebujem vás o 16:00 ešte v práci."? A ak aj prídem na 7mu, tie 2 hodiny mi v dochadzke neakceptuje. Čo sa týka muža, ak by som ho mala, a bol by ochotný byt s dieťaťom niektorý večer, tak by som mala po probléme. Rodičia bývajú v inom meste (300 km ďaleko).
Porozpravat sa s nim rozumne neda? Skus mat po ruke kamaratku/opatrovatelku (ktoru si zaplatis) na taketo situacie, ale s tym, ze sefovi povies, ze samozrejme raz za cas sa nieco take da, ale preplati ti opatrovatelku na popracovnu dobu... uvidis, ako zareaguje... mozno aj preplati.
mal by ísť podľa toho, ako máš presne zadané v pracovnej zmluve. úprava času - pozri si § 164 ZP link tu: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311#cast7 . máš nárok na úpravu času, ak to mu nebránia vážne prevádzkové dôvody (tu môže argumentovať do aleluja...) . Tento § rieši aj prácu nadčas, prac. pohotovosť - musíš s tým súhlasiť... ale v praxi - môžeš sa s ním súdiť, podať návrh na Inšp. práce (pravdepodobne potom ostaneš buď bez práce alebo sama odídeš kvôli situácii na pracovisku...). Skúsiť sa s ním dohodnúť je asi najlepšie riešenie. Ľahko sa píše, na čo máš a nemáš podľa zákona nárok, keď vieme, ako to chodí (týmto jeho postup neobhajujem, pokiaľ je v rozpore so zákonom, píšem z takého ľudského pohľadu, z praxe).
Ak je praca fajn isla by som sa poozpravat. Vecerne stretnutia aj keby 3x do mesiaca a je vas viac,sa prestriedate, tak OK na 1 si zozeniem strazenie, avsak vopred a pracovna doba 7-15predpomladam ze kvoli skolke. Proste tak som nastupila a tak sme sa dohodli. Som na dieta sama, bodka. Avsak ratala by som aj s tym ze bud je len trpak co zabudol,resp si neuvedomil ze naozaj su aj zeny co su na deti same alebo to ma fp... a musim hladat inu pracu.
ja mam tiez v zmluve pracovnu dobu 9-17 a hocikedy sa stane, ze mame akciu po praci, vikendovy event alebo proste musime potiahnut nadcasy.. my to vsak mame vydiskutovane s vedenim a je velmi ohladuplne.. mozeme si hocikedy cez den odbehnut a vybavit, co potrebujeme, alebo obcas zobrat nahradne volno, pripadne odist skor z roboty, prist rano neskor.. proste si to kompenzujeme a zatial nikdy nikto nemal problem
@anjelicek26 ja som sa v mojej praci este nestretla s tym, ze by bol tesmbuilding povinny.👐
V kudom pripade mi nepride ok nic, co je mimo tvoju pracovnu dobu uvedenu v zmluve. Pravda, ja mam skusenosti iba v korporatnom svete, kde musi byt vsetko korektne😀
@anjelicek26 ja som mala v praci super kolektiv, ale na akcie tohto typu som alergicka. So svojim volnym casom disponujem rada sama. Kludne idem dva, tri krat do roka s kolektivom na veceru, ci len kavu, ale viac nech odo mna nikto nic v tomto smere neziada. Ja som dokonca do jednej prace, kde som uspela na pohovore, nebastupila. Prave pre more akcii po pracovnej dobe, vikendove pobyty celeho kolektivu a pod. Dakujem, neprosim si
A ak sa nezucastniš akcie po pracovnom čase tak tí čo kráti odmeny alebo? Neznášam tieto akcie dobrovoľne nasilu