Organizácia pre ženy

6. aug 2023

Ahojte,chcem sa spýtať tie čo pracujete a máte skúsenosti čo sa tam robí rieši v takýchto organizáciach?
Mám jednu pracovnú ponuku odtiaľ a pýtam sa aby som vedela do čoho idem.Tam sa prehovárajú ženy aby opustili partnerov/manželov čo ich týra?Hľadajú im náhradný domov?Neviem si predstaviť čo sa tam robí.A čo keď ženy odmietajú pomoc z týchto organizácií,ako sa to ďalej rieši?
Rozmýšľam či budem mať na to a budem vedieť tam pracovať.

h2
6. aug 2023

Skúsenosť nemám, ale určite nikto nebude prehovárať ženy, aby opustili partnerov, ktorých opustiť nechcú, ani nikto nebude nikomu vnucovať pomoc, ak o ňu dotyčná nestojí. Predpokladám, že tieto organizácie pomáhajú tým, ktoré o tú pomoc majú záujem a požiadajú o ňu.

babulkomale
6. aug 2023

Vzhladom na otazky co si polozila nemas absolutne sajnu o socialnej oblasti, ani vzdelanie pre tuto pracu.
Ak ano, tak si sa velmi zle ucila, alebo vsetko zabudla hned po skuske, ako vela otitulovanych za kazdu cenu.
Jedine ze by si tam isla vydavat stravu alebo upratovat, vtedy ta nemusi trapit co hovoria pracovnicky klientom.

autor
6. aug 2023

@h2 Teda také ženy čo majú záujem a dôjdu sami požiadať o pomoc,tak to je kancelárska robota a len čakať kedy kto požiada o pomoc?

viestta
6. aug 2023

Nuz urcite nikoho nenahovaraju aby opustili muzov.

autor
6. aug 2023

@babulkomale To je také konikovske,hneď urážať človeka všakže?Keď nemáš k téme čo dodať na čo si písala.Skolu mám len už dlhé roky som vonku zo školy a nerobila som v tejto oblasti.Tym pádom neviem čo tá pravá zahŕňa.

babulkomale
6. aug 2023

Absolutne som ta neurazila, len som popisala skutocnost. Aku mas skolu? Ja som nemyslela zakladnu. Myslela som sociálnu oblast, potrebnu pre tuto pracu.

h2
6. aug 2023

A ako ináč by si si to predstavovala? Chodiť od dverí k dverám a pýtať sa "Dobrý deň, nebije vás náhodou muž?"

viestta
6. aug 2023

Nie, nie je to kancelarska robota vo forme prehadzovania papierov a obcasnych telefonatov. Toto je robota narocna na psychiku, organizacne zdatnosti. Potrebujes k nej za vagon empatie, kamiony trpezlivosti a prehlad o zivote.

marca12
6. aug 2023

Prosim ta ani tam nechod pracovat. Taketo organizacie potrebuju zanietenych ludi pre svoju pracu. Okrem moralnej a paychickej podpory,treba pomahat aj po pravnej stranke,mat nastudovane,ake maju moznosti,mat organizacne schopnosti,byt flexibilna a konat,chodit po uradoch,pomahat jej s tlacivami. Musis mat rozhlad v tejto oblasti. Uvedom si,ze potrebujes postavit na vlastne nohy utrapenu,zufalu,casto nervoznu zenu a ty musis byt jej barlicka,sprievodca,ktory jej pomoze vsetko vybavit a okrem toho znasat utoky ich partnerov.

zuzinapipina
6. aug 2023

@marca12 uplne si to vystihla 👏

autor
6. aug 2023

@h2 Neviem ale čo tu čítam občas koňa tak ženy nechcú vyhľadať samy od seba taku organizáciu.Radsej ostanú s tyranom lebo nemajú kam ísť.Ako som písala nemám s nimi skúsenosti preto sa pýtam o radu.

melanta
6. aug 2023

Aké máš vzdelanie? Tú školu ktorú spomínaš? Lebo ťažko si predstaviť, že niekto vyštuduje sociálnu prácu či niečo podobné a zabudne na to, čo robia centrá pre ženy a deti. To akoby vyštuduje niekto medicínu a po rokoch nebude vedieť čo je infarkt pretože veď robil niečo iné po škole. Áno, ženy tu často píšu, že nechcú odísť. Pretože sa boja. Ak sa odhodlajú centrum osloviť, je rolou centra im pomôcť, po právnej stránke, dať im podporu a motiváciu, pomôcť odpútať sa od tyrana, nájsť si prácu, naučiť sa fungovať s dieťaťom, s peniazmi. Áno sedíš aj v kancelárii. Ale 90% takejto práce je komunikácia so ženami, deťmi, úradmi. Pracovník takéhoto centra je ten, vďaka ktorému sa môže tá žena odpútať od tyrana a začať opäť žiť. Ako tu už odznelo, je to na psychiku náročná práca. Ak si študovala sociálnu prácu a napriek tomu nemáš poňatia čo takéto centrum robí, tak ozaj je pre teba a hlavne pre tie ženy lepšie ísť iným smerom. Toto je práca pre človeka, ktorý je nažhavený pomáhať, riešiť, motivovať, poslať tyrana do péčka ak sa tam objaví.

h2
6. aug 2023

Tak ale tým, ktoré pomoc nechcú, nebudeš predsa pomáhať nasilu. A už vôbec ich nemáš ty aktívne vyhľadávať. Prosím ťa, čo bolo uvedené v popise práce v tej ponuke? A aká to bola pracovná pozícia?

veselo_neveselo
6. aug 2023

Ak mas odtial ponuku, tak si sa nespytala, co budes mat za napln prace? Take org pre zeny mozu robit vselico, nemusia sa prave starat o tyrane zeny.
Ak je ti vacsia org, tak,mozno ani nebudes v kontakte s klientami, vela zalezi od naplne prace.
Ak maju web stranky, tak si precitaj co robia.
Tu sa asi nic nedozvies, lebo to je taka siroka otazka, na ktoru ti nik nie je schopny dat odpoved.
Alebo teda tak, odpoved moze byt rozna, podla toho ci sa pytas na pracu upratovacky, cez uctovnicku po pravnicku, tak si vyber 🙂

autor
6. aug 2023

@melanta Mám školu socialno výchovný pracovník s maturitou,no po škole som sa zamestnala v inom odbore.Takze skúsenosti s touto prácou mám nula.

melanta
6. aug 2023

Pozri si webové stránky rôznych spoločností, ktoré pomáhajú ženám. Aby si mala poňatie, čo robia. Ak ťa to zaujíma a si nadšená robiť to, oslov konkrétne zariadenie a informuj sa.

petamich
6. aug 2023

hm cize podla prispevkov na MK sudis, ze zeny od tyranov neodchadzaju, ostavaju doma a tieto organizacie potom musia zeny presviedcat, len najskor ich samozrejme musia aktivne hladat, lebo, ked same nechodia, tak nemaju vlastne koho presviedcar 🙄 prosim ta moj osobny nazor je, ze nad tou pracou ani neuvazuj, lebo netusim ako ta oslovili ale evidentne nemas potrebne vzdelanie a nedala si si ani tu namahu, aby si si zistila nejake elementarne informacie a pytas sa na modrom koniku, ci tam niekto nepracuje (mimochodom ty si nemala pohovor? zeby si sa spytala prosim co ta praca obnasa, aka je napln prace, co bude mojou ulohou? oni tu tu pracu rovno dali ci ako)

autor
6. aug 2023

@petamich Pohovor budem mať cez týždeň a na nete som pozerala len nič tam nemali popísané.

petamich
6. aug 2023

tak potom pockaj 🙂 skus si prejst nejake stranky takychto organizaciu, maju tam rozne informacie, co sa ti mozu hodit a priprav si presne taketo otazky, aka bude napln prace, co bude tvoja zodpovednost, ako vyzera pracovny den takehoto zamestnanca a uvidis

saraxyz
6. aug 2023

A čo ste sa učili v škole? Aspoň nejaké základy by si mohla ovládať.

jumama
6. aug 2023

Potrebujes vela rozumiet, co sa s takou zenou deje, ktora je tyrana - pochopit to preco nevie odist od tyrana, a co treba urobit, ked uz sa odhodla. Mozno si o tom niekde precitaj, to by mohla byt tvoja priprava na pohovor.

Aj na youtube najdes taky dokument, kde taketo zeny hovoria svoje pribehy vola sa "To vsechno z lasky". Ale aj vela inych rozhovorov a pod.

Aby si sa dokazala rozhodnut, ci do takej prace chces ist, za kazdu cenu, len aby si mala pracu. Je to podla mna narocne, ked vidis najroznejsie osudy, ked mas byt napomocna v tak obrovsky tazkej situacii.

jamimo
6. aug 2023

netreba sa hneď urážať. Ženy ti tu dobre píšu. To, že si nadobudla vzdelanie, neznamená, že si vzdelaná. Ak by si bola, tvoj príspevok by vyzeral ináč.. Ak by si mala v sebe kúsok sebareflexie, a absolvovaný seminár sebapoznanie- sebahodnotenie (áno, aj to patrí do výbavy SP) sama by si musela uznať, že na túto profesiu nie si dostatočne pripravená. Práca v sociálnej oblasti je veľmi náročná a vyžaduje multidisciplinárny prístup. Znalosti z oblasti príbuzných odborov =sociológie, psychlógie, soc. patológie, komunikácie. Je potrebná znalosť problematiky (napr. domáce násilie, rómska problematika, závislosti, CAN syndróm, sociálno-patologické javy, FAS, paliatívna a hospicová starostlivosť, soc. práca so seniormi...) legislatívy, inštitucionalizmu. Vhodný sociálny pracovník okrem vedomostí by mal mať výborné komunikačné schopnosti a zručnosti, profesionálny prístup, nevzťahovanie si problémov na seba.... Vieš, pracovať s ľuďmi a ich závažnými situáciami, to nie je situácia že: sedím so známou v bare, nadáva na chlapa, vypije si od žiaľu, a ja jej dávam rady do života, potom si zanadávame spolu...Vieš koľko v praxi trvá, kým soc. pracovníci krízového centra "vytrhnú" ženu od tyrana z domáceho prostredia? Rok! Sú to hodiny tajných rozhovorov, aj za pomoci susedov, kolegov, s tajnou sim kartou, telefónnymi číslami naspamäť v hlave, heslami a kamuflážnou vetou, ak by tyran niečo zistil, odhalil. Treba si uvedomiť, že tieto ženy sú oklieštené strachom, pocitmi hanby a výčitiek, zúfalou finančnou existenciou, psychicky zdeptané, ľahko manipulovateľné, majú veľmi hlboké rany na duši...
Sociálna práca je odborná práca. I keď v mnohých zariadeniach by nemalo pracovať vysoké % zamestnancov a sú hanbou tejto oblasti. Na veľkú škodu... Odborná sociálna práca je potom v spoločnosti vnímaná a dehonestovaná na úroveň debility...