Optometristka

31. mar 2023

Dievčatá, je tu niektorá optometristka a pomôže mi rozhodnúť sa ohľadom okuliarov? V jednej optike mi povedia, ze pri 4-kach dioptriách nemôže byť polorámik, lebo sklíčko môže vypadávať, v druhej optike, že to vôbec nevadí a môžem si ho dať. Kde je pravda? Ešte ma zaujíma, aké je ideálne stenšenie pri uvedenej dioptrii (nech zbytočne nepreplácam). Ďakujem.

terezka1947
31. mar 2023

Optometrista meria zrak,stačí ti rada optika.
4dpt,či už +,či - môže ísť do poloramu ako takého,ale záleží od konkrétneho typu. A čo sa stencenie týka,opodstatnenie má a je vidieť rozdiel medzi stencenym a nestencenym sklom. Ale každá optika má aj lacnejšie,aj drahšie varianty.
Stencenie sa vyberá jednak podľa výšky dioptrie a jednak podľa veľkosti a typu rámu. Niekde je nevyhnutné,niekde byť Max nemusí. To sa nedá zovšeobecňovať.
Kľudne si môžeš dať aj nestencene skla,každý kam tvoju 4zvladne. Akurát estetický to nebude až tak ok,ale technický je to možné a často,kvôli cenovej dostupnosti možné. Lebo každý vyskakuje do výšky peňaženky.

autor
31. mar 2023

@terezka1947 dakujem. Jasne staci optik 🙂 Ja samozrejme chcem, aby to vyzeralo dobre a aj to nieco vydrzalo. Ze potrebujem stensit, skla, to je jasne pri tom rozdiele, ale zaujimalo ma, ake stensenie je taky ideal ci 1,6 alebo 1,67 alebo menej atd. Preto som napisala, ze ta dioptria je 4 (co som zabudla je, ze je to 4+).

terezka1947
31. mar 2023

Dôležitý je rám,veľkosť,materiál a najmä tvoja vzdialenosť zrenic v tom ráme,pretože pri plusových sklach zohráva veľkú úlohu priemer skla,z ktorého sa bude brúsiť. Pri plusových platí čím menší priemer,pri mínusových čím väčší priemer. Dosť výrazne ovplyvní konečnú hrúbku tvoje PD,priemer skla,kto.kvoli tomu do rámu,čo si vyberieš objednajú a až tak stencenie samotné. Kľudne ti môže stačiť ťa 1,6....a kľudne sa môže stať,že naj to bude v 1,74.
Keď kvôli veľkému rámu a tvojej malej vzdialenosti zrenic budú musieť objednať veľký priemer skla,tak ani 1,6stencenie nebude nič moc,budeš sklamaná. Skrátka je tam viacero faktorov.
Nedá sa to naozaj zovšeobecniť.
Skúsený a dobrý optik ti poradí😊
Čiže...hľadal optika,budeš spokojná a hľadaj takého,kt.ti ponúkne viac možností,nie jednu a najdrahšiu.

autor
31. mar 2023

@terezka1947 dakujem krasne za pomoc🙏