Oplatí sa založiť eshop?

21. okt 2023

Som bez práce dlho lebo som prišla zo zahraničia a neviem sa na sk zaradiť do života rozmyslam už dlhú dobu nad eshopom. Kamoška ho má tiež ale no jej nevynasa. Ale moc sa mi nechce zas do živnosti a podnikania. Neviem či to má zmysel. Kamoška má a vraj moc to nevynasa ale on predáva divné veci strašné . Vlastne neviem ako na to čo treba odkiaľ brat tovar..kde začať. Neviem či sa to oplatí a čo je dierou na trhu vlastne. Som v Tom úplný nováčik. Ale pre mňa to je celkom dobrý začiatok. Som bez práce takže robiť niečo je lepšie ako nič. Neviem sa k tomu rozhýbať. Kde skladovať tie veci čo robiť ako reklamu robiť no neviem. Dneska je už toho veľa. Chcem robiť nejaké online podnikanie ale úprimne neviem moc čo. Dik za rady

viestta
21. okt 2023

Nevies nic, ani zaklady, nemas ziadne predstavy. Prepac za uprimnost, ale bez vlastneho podnikatelskeho planu budes len dalsia z tych, ktori mali velke oci a skoncili na nule.

martinkatinka
21. okt 2023

Potrebujes napad, ten evidentne nemas. Potrebujes kapital, ten asi tiez nemas. Potom potrebujes podnikatelsky plan. A uprimne, nikto ti nepovie ako na to, treba si vsetko nastudovat.
Ty chces nieco robit, no vyzera, ze aby to bolo jednoduche, pretoze vlastne nevies ako to chces robit.

deninka233
21. okt 2023

Okrem nápadu, ktorý zas nemusí byť nič extra - netreba vždy vymýšlať koleso- potrebuješ aj dosť veľa peňazí. E-shop za 5000€ je minimum, časté sú e-shopy za 10-50tisíc, aj keď dá sa to postupne dopĺňať. Potom potrebuješ veci na sklad. Dodávateľov. Platobnú bránu. Rozbehnúť marketing. Atď atď. Je to dosť pain. Český a slovenský e-commerce trh je dosť presýtený. A už aj sem začína prenikať marketplace systém nakupovania (mall, kaufland…) Zachvíľu sa zakladať e-shop neoplatí vôbec. Ešte by si mohla založiť droppshipping e-shop ale na to potrebuješ vedomosti a skúsenosti, hlavne z online marketingu. A aj to nie je zaručený recept na úspech.

suzitok
21. okt 2023

Ja som napríklad začínala e-shopom, sama som si ho vybudovala, od zakladu. Predtym som asi 2-3 roky riešila odkial tovar, zhanala som dodavatelov, oslovovala priamo vyrobcov, nechcela som nic cez velkosklady, ani tretie osoby. Presne som vedela co chcem robit. E-shop mi fungoval skoro rok, ale pocas toho roka som presla na nieco uplne ine a e-shop som zavrela, hoci som dlho premýšľala, že si otvorím predajňu v meste, čo este stale zvazujem. Momentálne sa venujeme spolu s manzelom malej firme, ale nás to baví a venujeme tomu ozaj vela casu a je to zaroven aj nasim konickom.
Potrebujes na uvod aj vstupny kapital, napad, predstavu, mala by si mat k tomu chut a apetít. Od teba cítim skor odpor k tomu, ziadny zápal, záujem, proste chces len nieco robit, aby si robila, to zakladas na velmi krehkých základoch.

autor
21. okt 2023

@deninka233 päťtisíc éčok na zaciatok eshopu ??? 😲 to prečo ?naprogramuje mi to kamoš.
Čo sú poplatky tie zaplatim ostatne nakúpené iba tovar či ?

@suzitok aký si mala kapitál ?

autor
21. okt 2023

@suzitok dva tri roky si zhanala predtým dodávateľov ? 😲

autor
21. okt 2023

Ták musím sa zamestnať kedzen nemam príjem niečo robiť musím

suzitok
21. okt 2023

Záleží od toho, čo chceš predávať. Ja som sa zaoberala outlet tovarom a plus spodné prádlo atd. Najskor som si zaplatila domenu na nete, potom zaplatila na celý rok , to neboli velke platby, presne si nepamatam, niekolko desiatok eur.
Áno, dodavatelov tak lahko nevies zistit, nemaju nikde na nete kontakty, vsade ta to nasmeruje na velkosklady, kde už mas tovar s velkou prirazkou, ale áno, je to najlahsia cesta nakupit tovar, len potom mas mensi zisk, pretoze nevies velmi podliezat konkurenciu, alebo ponukat akcie. Ja som sa potrebovala dostat priamo k výrobcom a brat tovar od nich a chcelo to veru aj vycestovanie do zahranicia, lebo vsade sme riesili nejake zmluvy na dodavky, atd....Moja prva objednavka na rozbeh bola vo vyske cca 1000€ aby som eshop vedela otvorit a zaroven som potom priebezne vkuse objednavala a doplnala tovar tak, aby si zakaznik kazdy den nasiel nové výrobky a aj toto bola motivacia, aby sa ku mne vracali a prezerali stranky.

tramtada31
21. okt 2023

@deninka233 toto je hlupost. Jej by stačila obyčajná krabica na shoptete. Ak nepojde cez firmu, tak za 600 eur ho má nejakým freelancerom nahodeny (len ho treba najst, lebo firmy nejaký 100 položkovy s platenou šablónou jej nepočítajú tak na 1500)

muchotrafka298
21. okt 2023

Ked nemas dost financii, ani s tym nezacinaj. Lebo tie tisice co do toho nalejes musis mat k dispozicii, do samotneho eshopu, veci co budes predavat, potrebujes reklamu, pokial toho budes mat vela, bude ta stat tovar tisice EUR. Ty si to predstavujes velmi jednoducho. Tiez si musis vybudovat siet dodavatelov, co nie je lusknutim prsta.

viestta
21. okt 2023

Autorka, ked chces zakladat eshop, tak v prvom rade musis najst dieru na trhu a v dnesnej dobe uz take asi ani nie je. Na co si len pomyslis, to uz niekto predava.

yoxinka
21. okt 2023

Švagriná má E-Shop, ale už ho má len ako hobby, viac sa mu venovala popri materskej. Má normálnu prácu, cez Eshop predáva občas nejaké drobnosti. Ona mala nápad (trafila vtedy dieru na trhu), vedela presne, čo chce predávať, mala odkomunikovaných ľudí, ktorých tovar predávala, mala vymyslené a grafikom spravené logo, kamoška jej pomohla s marketingom, mala kapitál a čas. Ty zjavne nemáš z toho nič. Na tvojom mieste si hľadám nejakú normálnu prácu, lebo rozbiehať Eshop je v tvojom prípade totálna somarina.

vanilkovazmrzka
21. okt 2023

Lol

Skus urad prace, nieco ti pomozu najst.

autor
21. okt 2023

@suzitok môžem to napísať správu ? Ďakujem ti

autor
21. okt 2023

@vanilkovazmrzka úrad pár nechcem

autor
21. okt 2023

@vanilkovazmrzka chcem robiť sama na seba

vanilkovazmrzka
21. okt 2023

To je pekne, ale na to treba mat nielen gule ale aj dokladny plan.

deninka233
21. okt 2023

@tramtada31 a akú to má budúcnosť? A dohľadateľnosť vo vyhľadávačoch? A napárovanie na Heuréku a iné cenové porovnávače? Atď atď. Ano, stačí jej krabica na Shoptete alebo Woocomerce na Wordpresse ale tam tiež musíš dokupovať doplnky aby ti to vedelo spraviť viac. Zvlášť Shoptet je taký, ja to volám “chytíš kľučku a už platíš”… Ano, nech si spraví e-shop za 1500€ a potom sa bude čudovať, že nikto ju nevie dohľadať, načítavanie webu má pomalé, obrázky neoptimalizované, pozície na Googli dakde na 15tej strane a pod. O rok alebo skôr to zavrie s veľkým počudovaním, že do toho vrazila peniaze a bolo to stratové…

tramtada31
21. okt 2023

@deninka233 nesuhlasim. Ona neni velky biznisman, len začína. robit si eShop na mieru v tejto faze za taketo peniaze je úplne totalna hlupost a chybali by jej tie prachy napr na marketing. Krabicové eshopy majú aj obrovske spolocnosti, ktorým sa nezda rentabilne prechadzat na eShop na mieru. Shoptet má premakaný UX, ani ten eShop za 5000 eur taký pravdepodobne nebude mat.
Na sk je veľa eshopov, ona keď nepride s niečim unikátnym, nemá sancu preraziť. Na pozíciu mas optimalizácie pre vyhľadávače, ale ak máš dobrý produkt, vôbec nemusis riesit pozíciu, ani heureku, kde sa len bidujes s konkurenciou o centy, úplne sa dá ist s dobrymi kreatívami na sociálnych sieťach a vyskalovaným sponzoringom.

melanta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
judar
22. okt 2023

Nevies absolutne nic co to obnasa mat eshop kedze to neni len mat internetovu stranku s sj tak sa chces do tohoto pustat?...len skoda ze eshopov je strasne vela a rovnako ich je vela s rovnakym tovarom...plus kolko znamych celebritnych zenskych je co maju eshopy? Myslis ze by dokazali len tak popredat?...figu borovu....vacsina z nich na seba zarabaju ako onlyfans stetky a tamta klientela ich drzi v popredi medzi rovnakym tovarom

melanta
22. okt 2023

Keď zadáš do Google "zriadenie e-shopu", vyhodí ti množstvo článkov a stránok. Ale dobre, dajme si ten základ:

- stanoviť si, čo chceš predávať - je po tom dopyt? Nie je konkurencia? Ak je, vieš ponúknuť niečo viac ako ona?

- vypočítať si, koľko peňazí potrebuješ ako vstupnú investíciu - kúpa tovaru na úvod a na prvé mesiace, aby si mala tovar skladom, ak budeš potrebovať priestor tak investícia na prenájom na prvé mesiace, investície na reklamu, toto môže byť od spomínaných 5000 až po desiatky tisíc, podľa toho čo budeš predávať (čuduješ sa, že potrebuješ peniaze, ale nemôžeš spustiť eshop ak nebudeš mať na svojom sklade dostatočnú zásobu tovaru, aby si ho mohla odosielať okamžite)

- ak by to boli potraviny, musíš mať priestor spĺňajúci podmienky hygieny

- nájsť si účtovníčku, ktorá ti podľa podnikania a predpokladaného obratu vysvetlí, či je pre teba lepšia živnosť alebo s.r.o.

- nájsť si a zazmluvniť kuriérsku službu

- eshop ako webovú stránku si vieš urobiť cez rôzne portály aj sama, ak máš pre to zmysel, je potrebné tu myslieť aj na to, že denne s tým musíš pracovať a aktualizovať

- potrebuješ denne riešiť marketing, či už sociálne siete alebo iné formy, na to potrebuješ peniaze a zmysel pre to, čo ľudí záujme, vedieť si robiť každú jednu propagáciu, alebo si platiť niekoho, kto ti marketing bude robiť, ak nemáš pre to zmysel

- tiež je potrebné vedieť, že keď ti príde objednávka, nemôžeš si povedať že odošlem keď budem mať objednávok viac, nemôžeš si povedať že počkáš 2-3 dni, musíš každú objednávku riešiť okamžite

Z toho čo píšeš vyplýva, že nemáš predstavu o podnikaní a o potrebe vstupného kapitálu. Keď prídeš na to, čo chceš predávať, vypracuj si podnikateľský plán, ten ti dá odpoveď, či na to máš alebo nie. Odporúčam podnikať v oblasti, ktorá ťa baví a ktorú ovládaš.

Dostala si ti radu ísť na úrad práce. Od prvého dňa, ako si sa vrátila na Slovensko a nie si zdravotne poistená v zahraničí, si povinná prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne tu a platiť. Od prvého dňa. Inak si neplatič s nebude ti zdravotná starostlivosť poskytovaná v plnom rozsahu. Mesačne je to okolo 84 eur. Úrad práce to za teba bude platiť ak budeš evidovaná. Samozrejme, máš v evidencii úradu aj povinnosti, takže ak ich nechceš plniť, tak plať si zdravotné poistenie sama.

Taktiež je potrebné si uvedomiť, že prvé mesiace nebudeš v pluse, píšeš že peniaze nemáš. Tu vidím veľký problém. Ešte nemáš ani plán čo robiť, nieto žeby si začala s prípravou. Takže to vidím na niekoľko mesiacov, kým to spustíš. Z čoho budeš žiť? A z čoho vlastne budeš financovať otvorenie a prvé mesiace eshopu?

Chceš robiť sama na seba. To je pekné. Ale na to potrebuješ vedieť niečo, čo ľudia chcú a hľadajú (ak chceš poskytovať službu) alebo musíš predávať niečo, po čom je dopyt a na čo máš peniaze. Je úplne bežné, že ľudia s e-shopom majú doma tovar za niekoľko desiatok tisíc, pretože musia ho nakúpiť, aby ho potom mohli predávať a posielať hneď po objednávke. Z toho čo píšeš mi prídeš veľmi naivná. Nič nevieš, nemáš peniaze, ale chceš podnikať. Ale v poriadku, radi ti poradíme. Skús napísať, v čom si dobrá, čo rada robíš, v čom máš prax, čo si robila v tom zahraničí? Potom ti možno poradíme smer, akým sa vybrať. Ja rada poradím, aj množstvo iných žien tu radi poradíme. Ale je potrebné si uvedomiť, že chcieť často nestačí.

mk1111111111
22. okt 2023

Mas ruzove okuliare. Dnes treba mat fakt exluzivny napad, s cim zalozit eshop.dnes je vsetkeho na mraky. Ty, zial, nemas napad, ani peniaze, ani priestory, ani znalosti, ako eshopy funguju, ani, ako sa hladaju dodavatwlia. Pre Teba najlepsie- zamestnat sa, lebo inak sa len zadlzis.