Dobrý deň,
V roku 2024 plánujeme druhé dieťa a tým pádom by mala vyjsť reťazová materská. Momentálne som na RD. Výška materskej sa mi rátala z roku 2020, na materskú som nastúpila v novembri 2021, ale od januára 2021 som mala hrubú mzdu vyššiu ako v roku 2020. Oplatí sa mi vyčerpať teraz v decembri pár dní dovolenky prosím?
Ďakujem
nemá sa zvyšná dovolenka / stará / vyplatiť?
pokiaľ chceš čerpať dovolenku musíš sa aktívne vrátiť do práce - návrat si zo zákona povinná zamestnávateľovi oznámiť min. mesiac vopred. Čerpaním dovolenky sa ti aktivujú poistenia - a vznikne nový VZ, z ktorého sa bude počítať prípadné materské - ako píšeš už nepôjde o reťazovú MD. To či bude VZ pre výpočet vyšší záleží od toho aký bude tvoj dovolenkový priemer. Skontaktuj sa so mzd. oddelením resp. personalistkou - môže byť aj nižší hoci tvoja mzda od 1/2021 vzrástla. Aby si sa "neoklamala". @elenka.k stará dovolenka sa po návrate z RD čerpá pokiaľ nebola čerpaná medzi skončením MD a nástupom na RD - neprepláca sa. Nevyčerpaná dovolenka sa prepláca pri skončení PP a ten ona nekončí.
@tamtamka26 Aj ja mam dovolenku po RD, musim ju vyčerpať tak som doma ešte 2 mesiace, normalne som prisla do práce vypisala dovolenkove lístky.
@panonia tomu rozumiem, ale ona nikde nepíše, že sa ide vrátiť do práce. ak dobre počítam, RD jej končí v novembri 2024....
@panonia presne ako píše @tamtamka26 ona chce čerpať deň-dva pre vyšší VZ pre nové materské a znovu ísť na RD. Lenže s tým musí zamestnávateľ súhlasiť pretože zákon ukladá zamestnancovi povinnosť návrat z RD a odchod na RD oznámiť vždy min. mesiac vopred. V jej prípade to bude možné len pri dohode so zamestnávateľom - ona bude potrebovať návrat aj odchod riešiť v jednej žiadosti a to on umožniť nemusí.
@alenah31 ano takto presne som to myslela. Dobre a teda keby necerpam tu dovolenku, tak nova materska by sa mi ratala z akeho zakladu? Uz podla noveho platu, ktory som mala skoro cely rok alebo zasa rovnako ako prva MD?
druhé materské zo zákona nesmie byť nižšie ako prvé pokiaľ ide o tzv. reťazové materské. Tu je otázka hlavne to aký by ti dali ten dovolenkový priemer. Možno máš vyšší plat od 1/2021, ale za 2020 tvoj dovolenkový priemer môže byť vyšší pretože tam vstupovali do výpočtu aj všetky vyplatené odmeny, príplatky, vyplatené percentá, mimoriadne prémie - pričom pri novom výpočte ho môže mzdárka počítať len z toho holého nového základu uvedeného na dodatku k PZ. Najlepšie je zavolať si tam a dohodnúť sa. Pretože ak budú chcieť všetko podľa zákona - tak to do konca roku veľa času nemáš A od spätného nástupu - čerpania dovolenky po RD musíš mesiac vopred zasa oznámiť návrat na RD - čiže nie deň dovolenky a znovu RD, ale ešte 29 dní pracovať (čerpať ďalšiu dovolenku) až potom nástup na RD.
@alenah31 toto som našla na stránke p.Mihála, ale v komentároch píšu, že by ma mohol teoreticky zamestnávateľ vyhodiť počas tej dovolenky. Keďže ešte nie som tehotná a tým pádom to nemám oznámené a nie som chránená. Veľmi komplikované 🙈
to je pravda - počas čerpania dovolenky nie si na RD - nie si chránená zákonom.
do práce pošle SP tlačivo,na ktorom z-ľ potvrdí,akú hrubú mzdu by si mala keby pracuješ. Čiže ak máš vyššiu mzdu od januára 2021,tak potvrdí tú.
akože to ako? budeš na RD a vypíšeš si dovolenkový lístok pre zamestnávateľa?? či sa chceš vrátiť na pár dní do práce a hneď si zobrať dovolenku?