Oplatí sa vziať v decembri 2023 dovolenku?

15. nov 2023

Dobrý deň,

V roku 2024 plánujeme druhé dieťa a tým pádom by mala vyjsť reťazová materská. Momentálne som na RD. Výška materskej sa mi rátala z roku 2020, na materskú som nastúpila v novembri 2021, ale od januára 2021 som mala hrubú mzdu vyššiu ako v roku 2020. Oplatí sa mi vyčerpať teraz v decembri pár dní dovolenky prosím?

Ďakujem

tamtamka26
15. nov 2023

akože to ako? budeš na RD a vypíšeš si dovolenkový lístok pre zamestnávateľa?? či sa chceš vrátiť na pár dní do práce a hneď si zobrať dovolenku?

elenka.k
15. nov 2023

nemá sa zvyšná dovolenka / stará / vyplatiť?

alenah31
15. nov 2023

pokiaľ chceš čerpať dovolenku musíš sa aktívne vrátiť do práce - návrat si zo zákona povinná zamestnávateľovi oznámiť min. mesiac vopred. Čerpaním dovolenky sa ti aktivujú poistenia - a vznikne nový VZ, z ktorého sa bude počítať prípadné materské - ako píšeš už nepôjde o reťazovú MD. To či bude VZ pre výpočet vyšší záleží od toho aký bude tvoj dovolenkový priemer. Skontaktuj sa so mzd. oddelením resp. personalistkou - môže byť aj nižší hoci tvoja mzda od 1/2021 vzrástla. Aby si sa "neoklamala". @elenka.k stará dovolenka sa po návrate z RD čerpá pokiaľ nebola čerpaná medzi skončením MD a nástupom na RD - neprepláca sa. Nevyčerpaná dovolenka sa prepláca pri skončení PP a ten ona nekončí.

elenka.k
15. nov 2023

@alenah31 aha, ďakujem za vysvetlenie,

panonia
15. nov 2023

@tamtamka26 Aj ja mam dovolenku po RD, musim ju vyčerpať tak som doma ešte 2 mesiace, normalne som prisla do práce vypisala dovolenkove lístky.

tamtamka26
15. nov 2023

@panonia tomu rozumiem, ale ona nikde nepíše, že sa ide vrátiť do práce. ak dobre počítam, RD jej končí v novembri 2024....

alenah31
15. nov 2023

@panonia presne ako píše @tamtamka26 ona chce čerpať deň-dva pre vyšší VZ pre nové materské a znovu ísť na RD. Lenže s tým musí zamestnávateľ súhlasiť pretože zákon ukladá zamestnancovi povinnosť návrat z RD a odchod na RD oznámiť vždy min. mesiac vopred. V jej prípade to bude možné len pri dohode so zamestnávateľom - ona bude potrebovať návrat aj odchod riešiť v jednej žiadosti a to on umožniť nemusí.

autor
15. nov 2023

@alenah31 ano takto presne som to myslela. Dobre a teda keby necerpam tu dovolenku, tak nova materska by sa mi ratala z akeho zakladu? Uz podla noveho platu, ktory som mala skoro cely rok alebo zasa rovnako ako prva MD?

alenah31
15. nov 2023

druhé materské zo zákona nesmie byť nižšie ako prvé pokiaľ ide o tzv. reťazové materské. Tu je otázka hlavne to aký by ti dali ten dovolenkový priemer. Možno máš vyšší plat od 1/2021, ale za 2020 tvoj dovolenkový priemer môže byť vyšší pretože tam vstupovali do výpočtu aj všetky vyplatené odmeny, príplatky, vyplatené percentá, mimoriadne prémie - pričom pri novom výpočte ho môže mzdárka počítať len z toho holého nového základu uvedeného na dodatku k PZ. Najlepšie je zavolať si tam a dohodnúť sa. Pretože ak budú chcieť všetko podľa zákona - tak to do konca roku veľa času nemáš A od spätného nástupu - čerpania dovolenky po RD musíš mesiac vopred zasa oznámiť návrat na RD - čiže nie deň dovolenky a znovu RD, ale ešte 29 dní pracovať (čerpať ďalšiu dovolenku) až potom nástup na RD.

autor
15. nov 2023

@alenah31 toto som našla na stránke p.Mihála, ale v komentároch píšu, že by ma mohol teoreticky zamestnávateľ vyhodiť počas tej dovolenky. Keďže ešte nie som tehotná a tým pádom to nemám oznámené a nie som chránená. Veľmi komplikované 🙈

alenah31
15. nov 2023

to je pravda - počas čerpania dovolenky nie si na RD - nie si chránená zákonom.

nivea777
6. dec 2023

do práce pošle SP tlačivo,na ktorom z-ľ potvrdí,akú hrubú mzdu by si mala keby pracuješ. Čiže ak máš vyššiu mzdu od januára 2021,tak potvrdí tú.