Oplatí sa vziať prácu, keď vyžadujú živnosť?

2. okt 2024

Ahojte, pracujem na tpp, zarobim cca 1100 v cistom. Naskytla sa mi prilezitost vziat pracu za 1600 v hrubom, ale musim mat zivnost. Velmi sa v tom nevyznam, kolko sa platia odvody? Ostane mi viac ako 1100? Oplati sa mi to? Dakujem za vsetky rady.

bublinka1426
2. okt 2024

zivnost sa podla mna neoplati. mozno neikedy davno sa oplatila
byt na TPP mas asi lepsie

13uzivatelka11
2. okt 2024

Ak v novej práci nemáš veľké možnosti platovo rast, neoplatí sa ti brat teraz živnosť. V čistom by ti teraz ostalo viac, ale platiť každý rok dane a účtovníčku sa ti neoplatí pri tom prijme

hradnapani
2. okt 2024

zostane https://www.sroonline.sk/ake-odvody-plati-zivno... k tomu treba este pripocitat danove priznanie atd

luccija
2. okt 2024

Tak prídeš o dosť veľa výhod, ale zase to má aj výhody.Ale odvody si už mohla mať zistené plus si budeš šetriť na dane, uctovnicku atď ..keď si to spriemerujes zistíš či sa ti to oplatí
Ak budeš pn, dovolenka tak nezarobis, prídeš o príspevok od zamestnávateľa na rekreáciu, keď si ho doteraz mohla mať atď...príspevok na stravu...
Pre mňa sa živnosť oplatí tomu kto si sám urči od šikovnosti koľko bude zarábať a nie, že oni ti povedia 1600 eur a staraj sa...ja by som do toho nesla

patka06
2. okt 2024

Odporúčam prečítať si aj to to
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...

13uzivatelka11
2. okt 2024

A treba rátať aj s tým, že kebyže dakedy berieš úver, tak sú živnostníci v bankách dosť znevyhodnovany..

autor
2. okt 2024

Dakujem.asi sa to neoplati.

vladi4444
2. okt 2024

Nie, určite by som do toho nešla. Nie si vôbec chránená ako zamestnanec, ten pseudo zamestnavateľ má "čisté ruky". Mne sa takéto praktiky nepáčia a dúfam, že si na to posvietia.

vroni
3. okt 2024

Neoplatí. Nijako. Ani so znizenymi odvodmi a ani nijako inak. Teraz stojíš zamestnávateľa cca 2120 euro mesačne, tu. 25440 ročne a ty máš z 13200 ročne. V "novom" by si mala cca 17000 ročne, z toho, minimálne odvody (bez daní) by si mala cca 3800 a si na sume, ktorú máš teraz. Ale ešte si nezaplatila dane, poplatky, nemáš účtovníčku, čiže aj pri najväčšej optimalizacii nákladov - máš menej. A nemáš ochranu zamestnanca. Môžu s tebou skončiť zo dňa na deň, keď ti pár mesiacov nezaplatia, tak sa vlastne nič nedeje a keď ochories alebo pôjdeš na materskú, tak z minima, lebo toľko si platila odvody. Čiže stratis výhody, stratis peniaze a detail, že zrejme pôjde o fingovanu živnosť sa ani nenamaham spomenúť.

hiro
3. okt 2024

Za mna by som isiel na zivnost jedine ak by dali min 1,5 - 2x taky ako je hruby. Takze v tomto pripade 2500-3200€ - odpocitaj si dane, dovolenky, PN a vsetko mozne kedy nebudes pracovat a budes mat menej na fakture (uz len zo 6 tyzdnov za rok mas na fakturach minus jeden a pol mesiaca za rok - co ako zamestnanec by si mala plny plat) a potom by to mozno vyslo v cistom za rok viac ako mas teraz.

nikomraz
6. okt 2024

Urcite to neber... pozri, co sa deje okolo... a ty este uvazujes nad zivnostou???

skeblicka777
6. okt 2024

1100e v čistom na tpp a 1600e na živnosť... Ooo v žiadnom prípade, veď počítaj že minimálna zdravotná poisťovňa je 100e, plus aj keď prvý rok by si neplatila odvody, žiadne stravné, žiadna PN, dovolenka, na konci roka daňové priznanie.. ja by som to nechala tak

autor
6. okt 2024

Dakujem, mate pravdu. Velmi sa v tom nevyznam.