Dobrý deň,
chcem sa opýtať či oplatí študovať túto kombináciu?
Bude podľa Vás dostatok vyučovacích hodín ?
Na malej skole nevyuzitelny clovek...este ako tak na väcsich skolach
Ja mam vystudovanu geografiu kartografiu, vedecky smer..na skolach je to bieda s geografmi, co sa vedomosti tyka...asi by som zvolila inu.kombinaciu..geo-bio, geo-tv..
@zuzanockamt ale to by najprv musela ist tieto predmety studovat a to si myslum, ze nepojde hocikto
určite nie, nepoužiteľné na bežných školách
Nie, neuplatníš sa. Ak vyštuduješ výtvarnú, tá sa učí len na základných školách, takže už tu máš menej možností, a s geografiou tiež je to bieda...
@erikavesela ja mam vystudovanu matiku a slovencinu+ literatura samozrejme ... Idealna kombinacia ... Naplnim uväzok kedykolvek ... No studium bolo ozaj studiom,ziadne flakanie
@zuzanockamt o tom presne pisem
podla mna aj ano, ale rataj s tym, ze ti doplnia uvazok aj inými predmetmi, ak to bude potrebne. podla zakona ti mozu doplnit inými predmetmi polovicu uvazku, takze mozno budes ucit aj hudobnu, techniku, biologiu... btw ja som ako slovencinarka ucila jeden rok aj geografiu a vytvarnu, a teda celkom zabava, aj som sa pri tom cosi naucila 🙂
@monao
geografia ešte áno, výchovy k čomukoľvek - TV, VV, HV... nie, na to si bežne vezmú aj nekvalifikovaného učiteľa. Ešte stále v učiteľstve treba jazyky (navyše s tým sa vieš zamestnať aj v jazykovkách alebo si časom dorobiť tlmočníky kurz) a pokiaľ viem, tak prrodné vedy ako matika, fyzika, chémia....
@sweetdreams to naozaj mozu dat ucitelovi ucit aj predmet ktory nestudoval? Teda asi sa na to musi nejako vopred pripravit, ale pochybujem ze je to na rovnakej urovni ako ked ucenie daneho predmetu studuje na vysokej skole. Ja nie som ucitelka, len ma toto zaujalo, lebo podla mna je dost divne aby ziakov ucil niekto, kto o danom predmete sam nevie dost... ved to ziaci asi rychlo prekuknu, a aj to moze niekedy uskodit, ak im da zle/nedostatocne informacie.
@ovrl to mozno plati na malých skolach, nemaju ucitela napr specialne na techniku, alebo obciansku a podobne predmety, ktore mozno nie su tak " narocne" , tak ano, niekde to tak mozu urobit, ale v mestach a na vacsich skolach velmi nie. A urcite nedavaju predmety ako matematika, slovencina, jazyky atd...
@zuzana76
@ovrl
Áno, môžu dať polovicu úväzku aj iných predmetov, aspoň takto to bolo pred 5 rokmi, keď som pracovala v školstve, a to som už išla podľa novej reformy. Väčšinou sa dopĺňajú výchovy, to je pravda, ale verte tomu, že aj angličtina, keďže angličtinárov je málo. Na základných školách sa to robí bežne aj v meste (učila som v BA), na strednej si to ja osobne neviem ani predstaviť, s tým skúsenosť nemám.
@ovrl ono všeobence učenie za ZŠ nie je iba o tom, či si odborník v danom predmete, ale skôr o tom, ako to vieš podať , zaujať...a zvládnuť deti. ale je pravda, že pripraviť si hodinu mimo svojej aprobácie je náročnejšie. hlavne keď príde mladá učiteľka tak naozaj nevie čo skôr.
@sweetdreams to snad nie, uz chapem, oreco je slovenske skolstvo take mizerne, aby slovencinar ucil predmety, o ktorych nema ani paru, ako geo, ci bio...uz chapem preco sme my rodicia museli opravovat anglictinarku..
@trisp podla toho, kde vystuduje aj tu geo, ked bude studovat na.pedagogickej, ma smolu na strednej robit nemoze, musi studovat napr.na prirodovedeckej fakulte, aby mohla ucit napr.na gymply...takze, prast ako uhod, ci vystuduje vv a geo na pedagogickej, stale bude moct ucit len na zs
@erikavesela paru urcite ma ... A na kazdu hodinu sa predsa pripravuje ... Aj ked ke omnoho narocnejsie ucit mimo aprobaciu
@erikavesela Neviem, či máš pravdu, ja mám skončenú Pedagogickú fakultu a učiť môžem aj na ZŠ aj na SŠ.
@sweetdreams neviem, aky odbor mas s geo to je urcite tak, ako som pisala...
@erikavesela To asi bude o tom, o ktorej fakulte sa bavíme. Čo viem, absolvent Pedagogickej v Ba má následne možnosť učiť ISCED 2 aj ISCED 3 (ale tam sa zase GEO ani nedá študovať). Možno niektorá iná fakulta to má inak.
@erikavesela pokial ma ucitelsky smr, moze ucit kdekolvek. Praveze ti z Prirodnych vied ak nemaju k tomu dohodenu pedagogiku, tak si ju musia dorabat a zial aj ked chcu ucit na ZS. Mala som tak spoluziacku na rozsirujucom studiu (rozsirenie aprobacie), ktora mala vystudovanu Biologiu a ked chcela ucit, musela ist znovu studovat, nastastie len rozsirujuce
@erikavesela moze ucit aj z pedagogickej na SŠ, to tak bolo kedysi, ze pedagogcike boli len pre 1-9 rocnik a prirodovedecke, filozoficke pre stredne skoly
@zuzana76 moze byt, ze sa.to zmenilo...ja som statnicovala v 1999...takze uznavam, zmena mohla nastat
@tecko28 ano, na zs potrebujes minimum, co sa sa na prirfuk dorobit, na ss nepotrebujes, pokial viem
@sweetdreams ano, na pedagogickejv ba sa geo studovat neda
@erikavesela aj ja som statnicovala v tom roku, ale pokial viem, tak moji spoluziaci z pedagogickej mohli ucit aj na SŠ uz v tom roku a potom neskor som studovala aj na pedagogickej dalsiu aprobaciu a tiez mozem ucit aj na ZŠ aj SŠ
@zuzanockamt no neviem, ci je to ok, ze slovencinar uci bio, geo a pod....za 15 min. by ti clovek, ktory to studoval dokazal, ze nic nevies, tak ako ty napr.ucitelovi geo, ze nemoze vediet a tym.padom ucit slovencinu
@erikavesela ja som myslela este starsie rocniky, 70 a 80 roky, vtedy ano, vtedy to bolo takto diferencovane
@erikavesela ok to urcite nie je, aj toto by malo byt reformovane, naco je potom studium, ale zase tiez nie je profesional ako profesional, niekto to aj vystuduje a nevie podat, alebo ho to nebavi a dalsi co to nestuduje, tak ma lepsi vztah k predmetu, ono je to asi aj dost individualne
@erikavesela jasne,ze to nie je pravidlom,ale robi sa to ... No ucenie na ZS je aj o tom ako zvladnut kolektiv,spravanie deti a popritom im odovzdat vedomost ... Neviem,ci posobis v tejto sfere,no dnes je plno veci,ktore musis pocas VVP respektovat a uplatnit
@monao urcite nie ... Chybaju ucitelia matiky,fyziky,chemie