Oplatí sa študovať na pedagogickej fakulte iba jeden učiteľský predmet?

noorzade
4. máj 2017

Milé pani ucitelky alebo pani ucitelia 🙂
Vedel by mi niekto poradit ako to ma ucitel s hladanim prace ak vystudoval iba jeden ucitelský predmet?
Prihlasila som sa na externe studium anglictina-nemcina kombinovane studium, a potom este extra anglictina a extra nemcina ako jednopredmetove keby ma nahodou nevzali na kombinovane studium nakolko by som bola rada ucitelka oboch predmetov.
Znama ma vsak strasi, ze ako ucitelka iba jednoho predmetu to aj ked je to cudzi jazyk to budem mat tazke s hladanim si prace ucitelky.
Trosku som sa zlakla priznam sa a chcela by som sa poinformovat ci to naozaj tak je, popripade je moznost ak by som aj v bakalarskom programe vystudovala napriklad iba anglictinu tak mohla si pribrat v magisterskom este jeden predmet navyse aby som mala predsa len 2 ucitelske predmety? Ako to je? Vedel by mi niekto poradit? Budem velmi vdacna za kazdu info 🙂

alex49
4. máj 2017

ako jednoodborová sa ti môže podariť zamestnať, ale dvoj odborová máš vyššiu šancu a to kvôli hodinám, ak budeš mať iba jeden predmet, tak ti škola nebude môcť dať dostatok hodín na odučenie, možno na nejakých gymnáziách s veľa triedami

tranquillo
4. máj 2017

@noorzade poviem ti moju skúsenosť 😉 na výšku som sa hlásila v roku 2001, tiež som mala učiteľský odbor, ale na filozofickej fakulte, predmety angličtina - nemčina. Ale zrovna ten rok tam mali nejaké organizačné zmeny a otvárali iba jednoodborové štúdium, a to vedecký smer, vybrala som si Germanistiku (čiže sme neboli ani učitelia, ani tlmočníci, ani nič podobné, no vedci.... neviem 😝 mali sme predmety v tom odbore, išli sme dosť do hĺbky, napríklad historickú gramatiku sme mali šesť semestrov, bolo to aj na štátniciach a tretina spolužiakov na tom vyletela vo štvrtom ročníku :(
Keďže som nevylučovala možnosť niekedy učiť, robili sme si viacerí popri germanistike ešte DPŠ. Skončila som a zamestnala som sa vo firme kde som využívala primárne nemčinu, ale sem tam aj angličtinu. No a po troch rokoch som sa rozhodla, že skúsim učiť. Prvý rok to bolo ešte celkom OK, hodín nemčiny bolo dosť, ale postupne prichádzali žiaci zo ZŠ, ktorí boli skôr naklonení angličtine a tak je to doteraz. Tá nemčina ustupuje, čo je podľa mňa veľká škoda, lebo tu máme veľa firiem, kde by sa absolventi uplatnili a z angliny sa stáva 'must'.
Takže po roku učenia som si pekne krásne začala robiť aj tú anglinu. Čiže to, čo som mohla mať všetko naraz v rámci piatich rokov na výške som si robila na trikrát (germanistika, DPŠ a angličtina).
Ak ti teda môžem odporučiť, z vlastnej skúsenosti, choď na dvojodborové štúdium ak sa dá, budeš mať viac možností, s jedným predmetom je to oničom. Kolegyňa nemčinárka čo má tiež len jeden odbor sa každý rok trasie, či bude mať čo učiť.

alami
4. máj 2017

@noorzade len anglina - ešte-ešte. Len nemčina - nebudú ti mať čím naplniť úväzok. Naša "len nemčinárka" na škole má 8 hodín do týždňa. Na plný úväzok potrebuješ 23. Nemčina sa učí ako druhý cudzí jazyk s nižším počtom hodín do týždňa. Záleží od školy, samozrejme, ale myslím si, že takáto situácia je na väčšine škôl.

zuzana76
4. máj 2017

samostatna nemcina urcite nie, nemcina je uz na urovni francuzstiny, rustiny a talianciny, ked uz jeden predmet tak AMJ, to mame takých ludi,ze ucia len anglinu, aj moja znama ma len matematiku, sice si neskor nieco dorabala, ale to len nejaku etiku do poctu, ale primarne cely zivot ucila matematiku, takze este taky predmet ako ANj a MAT sa da aj jeden odbor, ale ostatne nie, ani slovencina nie, slovencinarov je tiez velmi vela

hettinka
4. máj 2017

@noorzade určite niečo dvojodborové, lebo máš väčšiu šancu sa uplatniť
ja mám nemčina-angličtina, za nejakých 15 rokov, čo učím, pozorujem, že nemčina je prudko na ústupe, už sa prakticky učí iba ako 2. cudzí jazyk, na ZŠ je to pár hodín a na gymnáziách teraz síce posilnili dotáciu 2. CJ, ale je to stále málo ... na druhej strane, malo ludí to študuje a o pár rokov to nielen že nebude mať kto učiť, ale ani ludia nebudú vedieť nemecky. Vela nemčinárov učí na kurzoch v jazykovkách, lebo však Rakusko toť za rohom, veľa nemeckých firiem tu je a oni po anglicky komunikovať nebudú.
Študovala by som jazyk v kombinácii s nejakým prírodovedným predmetom, momentálne som videla viacero inzerátov na chemikárov, matikárov, biológov. Asi je to menej atraktívne. Ale ekby som ja mala ísť ešte raz na VŠ, asi idem telesná-informatika, najlepšia kombinácia - písomky neopravuješ, slohy neopravuješ, deti to majú radi, nematuruje sa z toho (možno občas nejaký jednotlivec) ... no sveta žiť, My jazykári v kuse zmeny v učebniciach, opravujeme slohy, písomne prace, externé maturity ťažké ako šľak, ked sa niečo mení, prvé hned to zasiahne jazyky ... a ked niečo nevyjde, učitel je samozrejme na vine.

tranquillo
5. máj 2017

@hettinka veruže máš pravdu, ale zas jedna obrovská výhody je, že jazykár sa uplatní aj mimo školstva. Nehovorím, že iní učitelia nie, ale jazykár má v tomto oveľa väčšie šance 😉

owecka
5. máj 2017

Sranda, no ja som uvazovala nad chemiou a biologiou...ale znami ucitelia ma odhovaraju :( ja sice VS mam, no nenasla som sa v odbore a chcem sa venovat prjrodnym vedam...ale je to asi problem sa zamestnat

namornicka
5. máj 2017

Ako prvý jazyk na ZŠ je zákonom daná angličtina, preto tie ostatné sa učia iba ako druhé, ľudia si nemôžu vybrať iný prvý. Pred 10 rokmi bol voľný výber jazyka, nebola povinná anglina ako prvý. Ja si myslím, že dvojodbor študovať je lepšie. Nemčina pôjde v rámci základnej a strednej školy dolu vodou, o to viac bude o ňu záujem na jazykových školách (kde môžeš tiež učiť). Chvíľu bude však trvať kým sa ľudia zorientujú a pochopia že tá anglina nestačí.

padol
5. máj 2017

povedal by som že pre zadné vrátka by som si radšej urobil na viac predmetov.

noorzade
autor
5. máj 2017

@hettinka to je pravda...kebyze sa da tak idem studovat biologiu a chemiu alebo dejelis alebo geografiu ale externa moznost studia je bieda co vyberat...:(

noorzade
autor
5. máj 2017

No uvidi sa ci ma zoberu na dvojodborove...ak nie tak budem musiet ist na jedno...ale neviete nahodou,ze ak
By som aj naaahodou v bakalarskom studovala iba uvitelstvo anglictiny ci by som si mohla v magisterskom potom vybrar dvojpredmetovy odbor cize anglictina z coho by spm mala bakalara a trebars co ja viem biologiu 😅

tranquillo
5. máj 2017

@noorzade no skôr asi nie, veď päťročné štúdium sa dvojročným nedá nahradiť, nie? Síce dnes je už na Slovensku všetko možné.

zuzana76
5. máj 2017

@noorzade nemohla podla mna, musis pokracovat tym co si zacala, na magisterskom studiu su predsa uplne ine predmety,a ko na bakalárskom, na bakalárskom mas skor predmety, ktore su zamerane na samotny predmet, teda ucivo co budes ucit, teda napr v jazyku morfologia, syntax, literatura, rozvijanie zrucnosti ako pocuvanie s porozumenim, citanie s porzumenim, rozpravanie atd... v magisterksom studiu studujes uz skor predmety zamerane na ucenie daného predmetu, teda skor didakticke a metodicke disciplíny a neda sa preskocit ta teoria

zuzana76
5. máj 2017

@noorzade to tiez tu bola raz jedna chytracka/ tym nemyslim teba, raz som citala jednu temu/, ktora mala asi socialnu pracu a chcela ist na pravo,ze ci jej nestaci, ked si urobi JUDr. a moze byt teda pravnickou, ze ved ked zvladne tieto skusky, tak preco by ju to neopravnovalo , no asi preto,ze tam sa studuje nieco ine a hlavne uz detailnejsie zamerane a najskôr musi absolvovat to zakladne studium Mgr.

zuzana76
5. máj 2017

@tranquillo uplatni sa podla mna ktokolvek, ale ja by som zase povedala ze najviac informatici, matematici odchadzaju zo skolstva, potom mozno jazykari

hettinka
5. máj 2017

@tranquillo tomu ver, že na SK je možné všetko, kolegyna ma jednoodborové štúdium a dorobila si 2-ročnú anglinu ani nie na univerzite, ale dialkovo cez MPC akési štúdium a normálne jej to platí rovnako, môže s tým učiť a má rovnaký plat a ja, čo som sa 5 rokov natrápila na VŠ.

zuzana76
5. máj 2017

@hettinka ale to cez MPC malo byt len docasne

hettinka
5. máj 2017

@zuzana76 to bolo relatívne nedávno, asi 8 rokov dozadu, asi vez EU fondy nejaké programy. Aj na prvý stupeň sa vtedy hromadne školili učky, a kedže to bolo cez fondy, tak to aj všetci "museli urobiť" ... no a potom sa čudujeme, aké bludy a zlozvyky si deti prinesú na stredné školy, úplne zle naučené veci. nehovoriac o úrovni súkromných jazykoviek...

tranquillo
5. máj 2017

@hettinka no skvelé teda fakt. A môže učiť všade? vieš si napríklad predstaviť že tá kolegyňa by po takom štúdiu učila povedzme na gymnáziu úroveň B2? Veď by ju tí žiaci vysmiali. Lebo ja po siedmich rokoch na SOŠ by som si teda momentálne na B2 na gympli asi ani netrúfla, jedine že by som teda na sebe riadne zamakala.

hettinka
5. máj 2017

@tranquillo učí na gymnáziu ... B2

učiteľka je dobrá, o tom potom ... ale jazykovo sa až postupne doťahuje

tranquillo
5. máj 2017

@hettinka tak len dúfať, že nás nebudú operovať chirurgovia s dvojročným kurzom z MPC 😂

jm1988
5. máj 2017

@zuzana76 paneboze to co za baba sa to vobec pytala. JUDr. Je vlastne len rigorozne konanie ktore pozostava z rigoroznej prace a skusky z jedneho predmetu ktory si vyberie,napr obcianske,trestne,obchodne pravo atd. A JUDr.si moze spravit len po absolvovani Mgr. Pravo. Nemas link na tu temu?

noorzade
autor
5. máj 2017

holky myslim,ze trosicku odbocujete od temy...;)

jm1988
5. máj 2017

@noorzade dobre ti tu radia,ze studovat jednoodborovo je blbost... Ak by som chcela studovat jazyky idem na filozoficku fakultu.

noorzade
autor
6. máj 2017

@jm1988
Z filozofickej fakulty vystudujes tlmocnictvo a prekladatelstvo a navyse sa to studuje denne. Stale tu opakujem,ze chcem studovat ucitelstvo aby som mohla ucit a navyse externe lebp mam dieta a nemozem si dovolit studovat denne! Zial moznosti kombinovaneho studia na externom studiu nie je zrovna najrozmanitejsia...a preto som si podala jednu prihlasku na dvojodborove a jednu na jednoodborove. Nemam vela moznosti na vyber. A poprosim teda odpovedat k otazke ktoru som zadala a nie ,,ja by som isla ma filozoficku...a pod."

zuzana76
6. máj 2017

@noorzade na filozofickej sa studuje aj ucitelstvo a jm ti odpovedala riadne, vsetci ti tu radia dvojdoborove studium, z nemciny samtonej nebudes mat uplne nic, na ZS je dotacia druhého jazyka 1 hodina tyzdenne, cize si vôbec nenaplnis uvazok

https://www.ff.ukf.sk/index.php/sk/prijimacie-k...

tu mas co mozes studovat externe napr na FF UKF

a ja ako uz vekom skusena, by som isla na pedagogicku fakultu a studovala elementarnu pedagogiku a ucila na prvom stupni, ked skoncis dva cudzie jazyky tak to bude neustale studovanie, opravovanie písomných a slohovych prac doma po veceroch, proste neustala praca , tak si rozmysli, co chces, na prvom stupni su jednoduchsie prace, opravis rychlejsie, ucivo je jednoduche, ja by som tiez uz isla aj na nejaky prirodovedny predmet, ked uz tak, asi biologia namiesto jedneho jazyka, cize anj - bio

zuju2
6. máj 2017

Moja kolegyňa učí iba angličtinu, celý druhý stupeň ZŠ a má naplnený úväzok. Druhý predmet vôbec neučí. Záleží aj na tom na akej škole bude učiť, koľko budú mať tried.

zuzana76
6. máj 2017

@zuju2 ved ano, anglictina sa da naplnit uvazok aj na ZS, ale musi mat ta ZS aspon 2 triedy v rocniku, ak by to bola nejaka dedinska ZS, kde je jedna trieda v rocniku, tak si ani tam nenaplni uvazok

zuzana76
6. máj 2017

@zuju2 a tiez , ked si hladas pracu a mas aj nieco navyse okrem jedneho jazyka, tak si myslim, ze je to lakavejsie pre riaditela, ako jeden predmet