Oplatí sa šiť a predávať oblečenie a živiť sa tým?

23. okt 2023

Ahojte 🙂
Chcela by som si založiť vlastnú značku oblecenia , nie nejakú predraženú ale myslím že mám dobre nápady . Čo myslite keby sa to ujme oplatí sa mi to. ? Robiť na živnosť ? Premýšľam čo budem robiť a vždy vo mne bol ten podnikateľsky duch . Viem že to chce veľa času . Ale vás názor ? A ak nie toto , tak v čom inom podnikať ?

roja01
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinmmartin
23. okt 2023

podnika sa najnepsie v consultingu ( poradenstve)
nemas ziaden produkt cize nepotrebujes material dopravu sklady dodavatelov terminy zamestnancov chladnicky zarucnu dobu navod napouzitie neda sa to vratit neexistuju reklamacie na vratenie penazi atd
Staci ti laptop a huba a ked zabudnes laptop doma tak furt to ide ( hubu nezabudnes asi)
Ak nieco naozaj vies robit, rozdavaj o tom rozumy - ostatne je zbytocna robota a tu kludne nechaj na inych

zuzanka.zuzu
23. okt 2023

@martinmmartin jediná zbytočná robota je to, čo si práve popísal 😉 remeslo má zlaté dno a dnes to platí obzvlášť keď riaditeľov, managerov a kadejakých poradcov máš jak keby ich množili, zato termín u lekára, klampiara, či dobrej krajčírky zháňaš po známosti 🙈 iste sú aj žiadaní poradcovia, ale ozaj 90% by tú "hubu" malo radšej zavrieť a ísť makať

martinmmartin
23. okt 2023

@zuzanka.zuzu otazka bola v com sa najlahsie podnika

anjelicek26
23. okt 2023

Tak ja neviem, sijem ako "hobby", ceny latok su vysoke, je to piplacka a teda "nie nejaku drahu" znamena jedine - necenit si vlastnu pracu a cas... navyse jedna vec je sit unikatne kusky pre vlastnu potrebu a ina sit 155. ciapku a 250. saty v tej istej farbe a velkosti... ked ti horia terminy a na FB ta skosi kazda jedna zena, ktorej to nesadne, lebo dieta ma vacsie brusko ci dlhe ruky alebo ze dlho dodanie dlho trvalo 🙄 Uz len vybava poriadnych sijacich strojov na urovni stoji maly majetok, priestor, zasoby latok, liet, alanie na postu... podnikatelsky "duch" je fajn, ale toto je velmi casovo narocne "podnikanie"... to nie je "kupim a predam dalej", je to full time job...

micusa2222
23. okt 2023

v dnešnej dobe second handov, lacných výpredajov a akcií určite nie...

lelelienka
23. okt 2023

@zuzanka.zuzu ale ma pravdu, je to podnikanie takmer bez nakladov a administrativnych starosti typu hygiena, povolenia a pod.

lelelienka
23. okt 2023

@autorka myslim ze sitim sa dnes velmi neuzivis, uz je toho podla mna prilis, pozri si len take sashe…asi by si musela prist s niecim absolutne unikatnym v tomto smere co tu este chyba a neviem si predstavit, co by to mohlo byt

elmivelmi
23. okt 2023

Kamaratka malampozicovnu siat tesne pred koronou,sila si sama saty inak krasne,cez koronu zatvorikamale uz sa k tomu nevratila.Jej to slo pred
pleami a tak,saty mala ale naozaj velmi pekne.

portret7
23. okt 2023

Kamoska mala vlastnu znacku oblecenia, neuzivilo ju to. Ina znama je v tomto biznise roky, sije saty pre moderatorky, ma vlastny butik a stalu klientelu. Zalezi, co ponuknes a ako dokazes propagovat vlastnu znacku, vybudovat si stalu klientelu bude chciet trpezlivost, skutocne zaujimave kusky a kapital na dlhe preklenovacie obdobie. Napriek tomu sa to nemusi podarit.

svetlonos
23. okt 2023

Chces mat vlastnú značku? Zacni šiť na ludi, ktorym nepasuju konfekcne velkosti. Napriklad maju hrb, kratsie koncatiny alebo su len nizky ci privysoky. Muž má cez 2 metre a kupit kvalitne tričko, ktore sa po 2 praniach nezrazi je takmer nemožné.
Aby si toto dokazala robit za nìzke naklady, potrebujes nakupovat vo velkom.
Vyskusaj najsor zakazkove sitie a uvidiš. Latky su naozaj drahe a lacnejsie to kupis ako usijes - na 80 %.

enoula
23. okt 2023

Jedine mozno ak by to bolo hlavne pre deti, kedze detske veci stoja ako pre dospelých... Ale aj to sa musis trafit do veci co su ziadane a vekova kategoria tak max skolkar, 1.stupen. zaroven si uvedomiť, ze uz je tam silna konkurencia a mamy nemaju vela penazi, takze je to take.. ak si doma a osatia rovno aj deti, seba, tak mozes skusit, len si to treba asi velmi dobre nastaviť..
Samotne pre dospelých si nemyslim, ze sa oplati, respektive všeobecne kym si vybudujes znacku, recenzie, tak to potrva a mozno nie rok-dva

vlachienka
23. okt 2023

Nedáš za to nič, ak to skúsiš, no treba počítať s tým, že to bude beh na dlhú trať. Skôr by som však povedala, že na začiatok by bolo rozhodne lepšie šiť pre deti, je po tom väčší dopyt ako po oblečení pre dospelých. No skúsiť to môžeš, aspoň ťa to nebude hrýzť, že si to neskúsila

lauriik
23. okt 2023

Je vela detskych znaciek oblecenia co siju maminky doma takze asi sa tym zivit da. Otazka kolko na tom zarobis (peniaze k rodickaku ok ale asi sa tym neda uplne zivit ak by si to robila sama) ked si odratas naklady. Ved vyskusaj, sprav si skupinu na FB a nejakych par produktov ☺️

katka700
23. okt 2023

Na Slovensku je taká zvláštna vec, že za práce čo robia muži ľudia bez reptania zaplatia premrstene ceny, ale práce vykonávané ženami (upratovanie, šitie, háčkovanie) chcú skoro zadarmo. Ak chceš zarábať nauč sa opravovať práčky, maľovať, meniť elektriku 😂
Do vlastnej odevnej značky chod ak máš veľa kamarátov medzi majetnejsimi spoluobčanmi, ktorí ťa podporia, kúpia od teba a odporučia tvoje modely znamim.
Bežní ľudia na kvalitné ručne šité veci nemajú. Možno našetria na 1-2 veci ročne ale 10 takýchto klientok ťa neuživi, muselo by ich byť oveľa viac.

lelelienka
23. okt 2023

@katka700 no to bude asi tym, ze tie muzske prace co spominas su sluzby, ktore ludia potrebuju, takze zaplatia aj keby nechceli, ale nejaku hackovanu ciapku ci usite teplaky si ovela lacnejsie kupia v hocijakom obchode a upracu si aj sami ked nemaju peniaze 😉 takze by som to nenazvala zvlastna vec, je to proste logicke

vanilkovazmrzka
23. okt 2023

Ak sa tym chces zivit, tak si nepredstavuj, ze budes predavat tie vyrobky za ceny ako fast fashion retazce. Z pohladu bezneho spotrebitela to bude “predrazene”, lebo inak by ta to neuzivilo.

Ale ak si kreativna, sikovna a vytvoris si nejaku komunitu, tak to moze vyjst.

domireb
23. okt 2023

Neoplatí sa to vôbec. Neuživí ťa to. Pozri facebook, mamky sa tam predháňajú, ktorá dá legíny za 8, čiapku za 4. To sú nekonkurenčné ceny, ak to chceš robiť ako živobytie. Ďalšia vec - robila by si pre ľudí. Furt sa nájde niekto, kto sa bude sťažovať, reklamovať (aj neoprávnene), nezaplatí, bude ťa naťahovať a nič z toho..šijem s radosťou a preto nechcem,aby sa mi to zhnusilo kvôli tomu, žeby som sa tým živila. Je to môj sen, ale ...

avonladyba
23. okt 2023

Dá sa to, veď si pozri slovenské značky ktoré takto šiju.

melanta
23. okt 2023

Majú pravdy ženy, ktoré píšu, že sa to neoplatí. Ale je potrebné prízvukovať, že neoplatí sa to vtedy, ak budeš šiť to, čo sa dá kúpiť v obchodoch a to, čoho je plný net. Ale ak si kreatívna, tak sa ti to oplatí. Presne ako píše avonlady, je niekoľko slovenských značiek, ktorým sa darí, pretože sú proste originálne. Určite si také značky vieš vyhľadať a pozrieť hlavne na IG, čo robia. Takže ak je to aj tvoj prípad, choď do toho, vyskúšaj to, prečo nie.

elmivelmi
23. okt 2023

Mozno nieco kreativne a za normalne ceny,hoc mozno zo zaciatku nebudes moc v pluse.Lenze kvalita aj nieco stoji,cize je to na zvazenie.

angeli121212
23. okt 2023

@anjelicek26 asi tak, hlavne tá kvalitná robota jednoducho lacná nebude ak na tom chce aj autorka zarobiť a nekvalitnej je tu až až

zuzanka.zuzu
23. okt 2023

@martinmmartin
@lelelienka ale ten poradca musí mať komu radiť, musí mať platiaci klientelu 😀 koľko krát ste vy niekomu takému platili? mali ste stylistu? životného poradcu? profesného kouča? 🙈 ja nikdy čiže pri mne by nemali na pohár vody... u lekárov pre mňa či syna nechávam mesačne veľmi veľa 😉 (sumu nepíšem lebo na koňovi sa to neodpúšťa) čiže ozaj si myslite že sa dobre podniká v niečom koho nikto na 90% nepotrebuje? 😜

barborachors
23. okt 2023

@martinmmartin ano a este veštica je obľúbená profesia, to Slováci radi. Na to toez stačí huba a zarobis viac ako nejaky manager

barborachors
23. okt 2023

Ši originálne veci pre malé deti, tam mas dieru ma trhu jak hrom.

anjelicek26
23. okt 2023

@barborachors ani nie... tiez je toho kopa...

vulka
23. okt 2023

Otestuj si to v malom. Dobrým pomocníkom je Rozbehni sa! Pozri ich web.

petronelag
23. okt 2023

@anjelicek26 Aj detských vecí je dosť a lacných, ešte by sa možno oplatilo upravovať odevy, meniť zipsy a pod., ale aj to najprv len popri zamestananí, lebo ani na tom veľa nezarobí.

martinmmartin
23. okt 2023

@zuzanka.zuzu No napriklad tutok sudruzka autorka by napriklad mohla na to ist z inej strany a postavit si zivnost ze bude ucit matky sit saty pre svojich harantov a predavat to tak ze ked si same usiju tak este usetria a investicia do vyucka sa im vrati.
Nejaky celodenny program plus tyzden potom online pidpora na zaciatocnicke otazky za par stoviek
To si myslim ze na sk trhu este nieje

katka700
23. okt 2023

@petronelag To sa jej neoplatí lebo ľudia bez reptania odovzdajú elektrikárov 3 vyplaty za 5dňovú robotu lebo však remeslo má zlaté dno ale s krajčírkou sa budú hádať že 10 eur za výmenu zipsu je veľa, však to má za hodinu hotové tak čo je nenazrata.