Oplatí sa robiť opatrovateľku v Rakúsku?

nattinatta
28. dec 2020

Chcem si spraviť opatrovatelsky kurz, a rozmýšľam nad prácou v Rakúsku. Chcem sa spýtať či sa oplatí ísť pracovať ako opatrovateľka na živnosť do Rakúska?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lasina
28. dec 2020

Moja mama skončila minulý rok. Už mala toho plné zuby. Bola na rakúsku živnosť. Platila odvody, 300 eur každý rok agentúre, plus nejakú komoru sestier či čo. Nemala dobre rodiny, dade jej ani najesť nechceli dať, obchody ďaleko...pomaly ani cestu nechceli preplacat . Mala ležiacich pacientov..už to nie je ako dakedy. Keď všetko poplatila ostalo jej 800 eur v čistom. Momentálne viem že rakusania vyžadovali nejaké školy, že si musia opatrovateľky dorabat. No celé na hlavu. A momentálne robotu berú rumunsky, ktoré robia ešte za menej. Takže tak.

miro1360
28. dec 2020

Výhoda tejto práce sú tie 2 týždne kontinuálneho voľna každý mesiac, alebo mesiac-mesiac, záleží ako to tam funguje - také voľno si reálne nemôže dovoliť skoro žiaden zamestnanec. Nevýhodou je to dvojtýždňové odlúčenie od rodiny, reálna samota, ale v modernej dobe video-mobilov sa to dá celkom preklenúť. Treba si nájsť rodinu, ktorá bude dobrá (píšeš že uvažuješ o rakúsku, čo je fajn, nenechaj sa nahovoriť na prácu v nemecku, to sú nadľudia - ok aj niektorí rakúšania, ale nájdeš tam viac dobrých ľudí). Ideálne ak bude práca niekde v meste (alebo potom nech ti dajú auto). Každý typ pacienta ti dáva nejaké výhody a nevýhody ... napríklad výhoda ležiaka: do práce ti nekeca a nekontroluje, nevýhodou je viac fyzickej námahy ...

bubi007
11. apr 2022

@nattinatta ahoj ja som pracovala v AT 5 rokov a podľa mna sa to uz neoplatí...odvody su take vysoke ze dovi a ak clovek ide cez agentúru tak este aj tam platiť...cize ak clovek zarobi 1000e je to stale hrubá mzda a ak chodí na 3 tyzd turnus tak odvody do sva sa platia raz za 3 mes a pri tomto turnuse tam ides 2x cize musis odlozit z tych 2 vyplat na odvody cize za mna je to o nicom a je to praca na psychiku...a hlavne ked ma clovek pacienta leziaka tak sa narobi jak kon plus domacnost atd.tak tolko k tomu ...