mam zdravotnu myslite,ze sa oplati chodit do zahranicia ako opatrovatelka?
skor by som isla na nejaku sukromnu kliniku v ba.
tazko povedat. niekomu sa to oplati, inemu zase nie. treba si najst konkretnu pracu a vsetko prepocitat, ci sa to oplati byt od rodiny vzdialeny a nevidiet ich dajme tomu dva tyzdne vkuse, lebo keby si isla ako opatrovatelka, tak chodis na turnusy.
Ak jazyk ovladas, idem pracovat do nemocnice, domova na pár rokov, krásne zarobiš a odložiš. Ja sama pracujem vo Švajčiarsku ako sestra.
Moja teta pracuje vo Švajčiarsku nebudem ti tu písať koľko zarába ale ja som skoro odpadla keď som videla tu sumu
@lauriema tuto by som sa s dovolenim ozvala, ze nam na SK sa sice z tej sumy na vyplatu moze zatocit hlava, ale treba si zistit a spocitat aj naklady spojene so zivotom v tej krajine, pokial clovek chce aj normalne zit a nie len prezivat niekde na "socialnej ubytovni a jest suche rozky"...
@marcipanovatorta Samozrejme ale teta býva priamo u Pani ktorú opatruje. Obed vari teta aj tej Pani ta Pani hradí stravu čiže tak. Teta si už len kupuje svoje veci, hygienu atď.
Pokial vies jazyk a mas chut robit niekde v zahranici, tak isto chod. Isto ti tam daju viac zarobit ako tu na slovensku.
Určite áno
Vo Svajciarsku clovek zarobi viac, ale je potrebne sa divat aj na zivotne naklady. Vela ludi doma pracuje za nizsi prijem, ale mnohi z nich maju vlastne byvanie. Z krajin EU mame jeden z najvyssich podielov vlastnictva nehnutelnosti.
Ak zijete v pare, neda sa povedat, ze sa tu zije zle, to iste viacmenej plati aj doma ak mate dva zdroje prijmov. Je velky rozdiel zit vo vlastnom a zit v podnajme kedze kazdemu vyhovuje nieco ine.
Tym, ze je tu vela domacnosti kde ziju slobodni ludia, zivotne naklady su aj ovela vyssie. Existuje vela domacnosti tzv. WG ( Wohngemeinschaft ) kde ziju 3-4 ludia v 5izbovom byte. Kazdy ma vlastnu izbu a o spolocne priestory sa delia. Toto vyuzivaju nielen zahranicni ale aj vela domacich. Tvrdenie, ze vsetci Svajciari su zbohatlici je mytus. Mam kolegov ktori Vam sami povedia, ze to nie je med lizat ak chcete zit slusne a na urovni.
Zit v Zurichu v slusnej lokalite sam vo svojom byte je pre vacsinu ludi skoro nemozne pretoze najmy su neunosne. Ak by ste sa riadili pravidlom 30% prijmu na byvanie, mnohi domaci by s tym v Zurichu mali problem.
Da sa tu dobre zarobit, ale zalezi aky mate ciel. Ak chce clovek len zarobit a ist domov, na ten nejaky cas sa uskromni, usetri a pride domov ako kral. Ak tu chcete ale trvalo zit, to uz je trocha iny pribeh.
Uvediem priklad, ak by ste mali cisty prijem 3500 ( co pre vela ludi nie je samozrejmost vo Svajciarsku ) a chcete zit v slusnom dvojizbaku, Vase mesacne naklady by sa mohli hybat asi takto:
Najom: 1200 - 1500 mesacne ( v zavislosti od velkosti bytu, polohy) Byty sa prenajimaju obvykle ako holobyty cize Vam je treba nakupit komplet nabytok, kuchynsky inventar atd. To su dodatocne naklady na start
Zdravotna poistka: stahuje sa z cisteho prijmu, nie z hrubeho a moze sa hybat okolo 350-400 frankov mesacne v zavislosti od toho ako to ma clovek nastavene
Strava: pre 1 osobu kdekolvek od 250-400 frankov v zavislosti od toho ako sa stravujete
Pausal cca 50
Elektrina 20-30 preddavky ( v zavislosti od velkosti bytu )
RTVS ( poplatky za TV ). Doma sa plati 4,64, tu platite 30 mesacne
Verejna doprava ak je treba moze byt cca 70
Auto: bez splatky auta cisto len benzin, poistky, cestna dan je cca 150-200 mesacne
Dalej sa chce clovek aj kulturne vyzit cize do toho nejaky vylet, posedenie s kamaratmi, kadernicka, dovolenka, skipass na zimu atd. tak sa tie naklady vysplhaju velmi velmi rychlo hore ani sa clovek nenazda.
Toto su naklady pre slobodneho cloveka ktory zije sam a to sa clovek hybe v tych skromnejsich kategoriach. Ak chcete mat vlastnu rodinu a deti tak si uz mozete pomaly zhanat druhu pracu pretoze deti su pekna palka. Kamarat tahal sam celu domacnost ked bola jeho zena tehotna a jedine stastie bolo, ze mali prisetrene, akoze ziadna sranda poviem pravdu.
Clovek sa musi obraciat ak chce dobre zit. V sucasnosti poznam ludi ktori tahaju 2 prace pretoze maju stanovene urcite ciele a na ich dosiahnutie potrebuju prijem z dvoch prac. Taktiez mam kolegov ktory tahali 1-2 roboty a popritom studovali cize to, ze sa ludia maju dobre nie je len vysledkom toho, ze ziju vo Svajciarsku, ale toho, ze su to pracoviti, cielavedomi ludia. Maju sa dobre pretoze tvrdo pracuju.
Osobne autorke zahranicie odporucam, je to dobra skola, clovek sa nauci jazyk, spoznas novych ludi a naucis sa spoliehat na sameho seba, ale nikto ti nic nedaruje, musis ukazat co je v tebe.
good luck
@hopsadobrandejsa veľmi dobre napísané.... Len to je to ze veľa ludi vidí plat ale náklady nie.... A takisto inak to vidí niekto kto tu de facto len zarába ale nežije teda štýlom nemá tu rodinu, nikam nechodí, len odkladá... A inak to vidí človek tu pracujúci a žijúci s rodinou, lebo deťmi.... Ja napr ani nežijem v zh ale za nájom 4,5izb byť + 1garaz a 1park miesto 2200chf mesačne.... A teda chvalabohu nezarabam 3500 netto mesačne. Ale je veľa takých co zarobia len tolko.
Oplatí ak robíš opatrovateľku v domove, či zdrav zariadení... Aspoň u svagrinej to bolo tak, kým chodila na živnosť niekoho opatrovať na turnusy tak to nebolo nič moc... Potom si do robila nejaké kurzy ci certifikáty ci co a robí v domove dôchodcov v nemeck ako zamestnanec nie zivnostnicka
Ono da sa zit aj z mensieho platu a celkom slusne, je to skor vec priorit a zivotneho standardu. Su ludia ktorym by ani 8000 v cistom mesacne nebolo dost. Vela ludi je naucenych vela minat. Ak clovek pochadza zo skromnejsich pomerov a potom pride do bohatej krajiny ako je Svajciarsko, dokaze s peniazmi ovela lepsie narabat nez niekto kto je zvyknuty zit len v momente.
Velakrat je ten luxus a blahobyt len dojem ktory sa ludia snazia vzbudit. U nas v Luzerne je vela pripadov kedy sa mladi ludia prehanaju na mercedesoch ci m-kovych BMW po meste, ale v skutocnosti ti ludia zivia len auto. Doma ziju v nejakom starom jednoizbaku za 5 kil mesacne a cely plat tlacia do auta a oblecenia. Preto si kazdy mysli, ze Slovaci ktori sa domov na dovolenky vracaju na audinach ci bmw si ziju ako prasata v zite.....pekny omyl :D. Velakrat su to sezonni pracovnici ktori byvaju na ubytovniach alebo v lacnych podnajmoch. Peniaze maju ale v bytikoch saveru nezdrziavaju.
Vyssi plat by prijal kazdy, ale kedze sme zahranicni, treba sa zmierit s istou mierou nespravodlivosti, tak to proste je.
Prehnane drahy byt ci auto by som si mohol platit aj ja, ale naco? Aby som bol za hovno co sa tvari ako dzem? Clovek si to neprizna, ale vela Slovakov sa rado predvadza, ziju si nad svoje moznosti, beru zbytocne velke pozicky len aby sa ukazali. Bohuzial chyba ludom akasi pokora ci sebareflexia.
Prikryvam sa len takou perinou na aku mam 🙂
@hopsadobrandejsa tak ja ho nemám z luxusu ale mam rodinu ale zato nepotrebujem ani mercedes, ani bmw.. Keď som bola sama stačil aj menší... Ale keby na to nemám, tak hľadám iné riešenie... Resp lacnejší byť resp starší aj keď teda to tiež nie je vždy výhra kvôli vysokým Nebenkosten príp susedom... Teraz pracujeme na "lacnejšej" alternatíve ako miete... A to tiež len vďaka tomu ze nepotrebujem k životu luxus...
A čo sa vyššieho platu týka treba pren aj niečo urobiť, u nás su tabuľkové platy tak nehrá rolu ci si domáci alebo cudzinec, muž alebo žena lebo tabuľka za odpracované roky nepusti
Moj nazor na zaklade znamych/priatelov/blizkych pravujicich v zahranici myslim ze v minulosti sa to oplatilo viac... v suacatnosti myslim ze uz nie natolko... v zajtancii maju vacsie naklady na cestovanie do prace a ubytovanie... plus trvale nasledky na psychike drviva vacsia dlhodobo odlucena od rodiny a priatelov aj ked si to mozno nepriznaju.... nestoji to za to! mozno ako docasne rieseniw na zarobok, vyucbu jazyka, naucenie samostatnosti ano ale aj to treba zvazit kam... mozno v tom pripade ano... ale zit a pracovat dlhodobo prec byt odluceny a mysliet zw hory doly niekedy clovek nasetri je..
@hopsadobrandejsa pravdive! prene tak to vidim. kto necestoval a nenahliadol do toho sveta pracujucich zahrananici nevie posudit
Podľa mňa by sa oplatilo, keby si tam robila v nejakom domove.