Oplatí sa mať živnosť v tejto krajine?

princesrock
24. máj 2024

Ahojte, prosím poraďte mi ako sa oplatí mať živnosť v tejto krajine? Keď sa mi odvody odvádzajú od zamestnávateľa, prečo sa musí aj zo živnosti? Niektore mesiace nezarobim nic. A vseobecne to je malo. To naozaj sa neda normalne legalne podnikat? Ked si chcem trosku privyrobit?
Neradte prosim ze mam robit bez zivnosti, to nechcem. Na kazdom rohu niekto udava mamicky ktore si orivyrabaju z domu, takze clovek nikdy nevie kto koho uda.

ms_green
24. máj 2024

Neviem či som dobre pochopila ale ak chceš živnosť popri normálnom zamestnaní tak nie. Ja som takto chvíľu predávala obrazy ale sekla som s tým a živnosť zrušila. Bola to moja nevedomosť v tom, že som si myslela, že platím reálne len vtedy keď niečo predám t.j mám z toho nejaký príjem. Niektoré mesiace som nezarobila nič a dala som viac za to, že som mala živnosť ako som reálne zarobila.

nevenka
24. máj 2024

No a este aj zdravotku, teda ako zamestnanec, este aj zo zivnosti. Na taketo ucely sa to veru neoplati...

luccija
24. máj 2024

@princesrock tak kto chce podnikať tak to nesmie brať ako si privyrobiť, ale venovať sa tomu naplno, lebo odvody a iné poplatky platí.V tomto prípade sa Ti to neoplatí.Co robíš akú činnosť?

simca06022011
24. máj 2024

Najskor si to treba prestudovat.

Povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne vzniká živnostníkovi od 1. júla 2024 (resp. od 1. októbra 2024) po dosiahnutí príjmu vykázaného v daňovom priznaní za rok 2023 vyššieho ako 7 824 € ....
Zdravotne positenie sa tiez neplati, ako ked je clovek "cisty" SZCO
https://www.superfaktura.sk/blog/zivnost-popri-...

maranco
24. máj 2024

@princesrock odvody za teba platí zamestnávateľ, na privyrobenie si musíš ustrážiť aby si nemala bočný príjem nad 7 824€.
Vtedy zaplatíš len zdravotné z toho čo ti ostane čistý zisk a sociálnu navyše neplatíš.

Čisto na vyžitie ak by si robila len na živnosť by to nestačilo, ale ako privyrobenie pri zamestnaní je to použiteľné.
V akej oblasti podnikáš, poskytuješ služby alebo predávaš tovar?

Lebo kúpiť tovar za 10 000 a predať ho za 11 000, že máš 1 000€ zisk sa ti naozaj neoplatí popri zamestnaní, ale ak poskytneš služby za 7 000, kde si mala náklady 2 000 tak 5 000 čistý zisk je lepšie.

rooskoliv
24. máj 2024

Ja len kopirujem z volebneho programu progresivneho slovenska..... A odpoved na tvoju otazku je, co sme si zvolili, to mame....

Podporíme podnikavosť
Jednoduché mikropodnikanie: Začať podnikať v malom bude super jednoduché, bez prekážok, bez účtovníctva a bez byrokracie. Pretože každý nápad začína najprv v malom.
Ak ročný obrat nepresiahne 10 000 eur, nebude k podnikaniu nutné si zriaďovať živnosť ani žiadnu inú formu podnikania, ani viesť akékoľvek účtovníctvo.
Každá fyzická osoba bude mať automaticky pridelené IČO a podnikateľský účet, z ktorého bude môcť jednoducho a legálne vystavovať elektronické faktúry cez jednoduchú aplikáciu v mobilnom telefóne. Nie, nejde o žiadnu “zázračnú novú appku”, takéto riešenia sú už bežne dostupné.
Štát si z tohto účtu a celkového ročného obratu automaticky zrazí 3% zrážku – a to je všetko. Žiadne ďalšie dane ani odvody, žiadne povinnosti čokoľvek dokladovať alebo viesť účtovníctvo.
Zavedieme možnosť bezpečným spôsobom začať podnikať už od 16 rokov, pretože chceme, aby mladí ľudia mali priestor tvoriť budúcnosť, ktorú budú žiť. Či už ide o letný projekt, privyrábanie si popri škole, alebo začiatok veľkého príbehu.Podnikanie od 16 rokov je umožnené v legislatíve Nemecka či Holandska, ktorými sa inšpirujeme. Zriadenie vyžaduje písomný súhlas zákonného zástupcu a podlieha limitom na výšku záväzkov, ktoré na seba mladí ľudia pri podnikaní môžu vziať.

simca06022011
24. máj 2024

@rooskoliv toto by u nas len tazko pretlacili v parlamente a viac ani nemusim komentovat, lebo prilis ale ... je tam.

princesrock
autor
24. máj 2024

@luccija ako vazne su len dve moznosti podnikat naplno alebo vobec? 🤦‍♀️ A privyrobenie je co? Vzdy musime mat pri podnikani zivnost alebo sro, bez toho je to nelegalne.

princesrock
autor
24. máj 2024

@maranco vyrabam oblecenie, len je to skor sezonne

luccija
24. máj 2024

@princesrock nie, pravdaže môžeš mať aj aj, ale keď vieš aké sú odvody, náklady tak potom si zrátaj či sa to oplatí.Tak, keď to je sezónne vymysli niečo celoročne.Tak privyrobenie je aj to, že zaplatíš odvody a si v pluse pár stoviek eur.

lucka_ke
24. máj 2024

živnosť môžeš prerušiť vždy po sezóne, je to viac byrokracie ale dá sa to, ak máš príjem za rok do určitej sumy tak odvody do SP neplatíš

simca06022011
24. máj 2024

@princesrock keď chce niekto podnikať, nemôže mať zo všetkého paniku ešte predtým ako si okolo toho niečo nastuduje.
Keďze sa príjem posudzuje celrocne a nepresiahnes tržby oslobodené od sociálny ani nemusíš riešiť sezonnost. Len si to musíš poratat. Zdravotné poistenie sa platí z príjmov úplne spravodlivo, %tom, čiže žiadne duplicitné platenie popri zamestnaní, pri nízkom prijme, nie je. A ak.uz prekročis hranicu 7800eur , tak predsa.zarabas a nie len si "občas privyrabas", tak proste s odvodmi treba rátať.

sara07
24. máj 2024

@rooskoliv toto keby bolo to by bola pecka, hlavne by sa zlegalizovalo rôzne privyrabanie po fb a skupinách na čierno lepšie 3% ako nič

lelelienka
24. máj 2024

Podla mna je zivnost na male privyrobenie idealne robit prave popri zamestnani, lebo sa na teba vtedy nevztahuje minimalny vymeriavaci zaklad pre odvody, ale platis ich len z realne zarobenej sumy, co je urcite vyhoda. Ak vela nezarobis, socialne odvody vobec nemusis platit.