Ahojte, ocino opatruje babku po porážke, ktorá má 80 rokov. Ocino ostal z práce doma, čiže sa stará o ňu. Teraz by mu mal vzniknúť nárok na predčasný dôchodok. Ak sa tomu rozumiem správne, môže babku naďalej opatrovať za príspevok 569 € , ak toľko dostáva, nepýtala som sa presne,viem že sa to nejako posudzuje podľa dôchodku opatrovaneho čiže myslím,že na menej. . Alebo môže ísť to dôchodku (predčasného alebo starobného), v Tom prípadne sa nezohľadňuje babkin dôchodok, ale ocino by dostával svoj dôchodok plus duna za opatrovanie 426,75€ už bez akýchkoľvek zrážok. Rozumiem tomu správne? Dá sa ísť do poisťovne, aby mu prerátali výšku dôchodku a nárok na odchod do dôchodku? O mesiac bude mať ocino 62 rokov. Čiže z tohto mi vyplýva že možno o pár eur by mal vyšší príjem, keby bol na dôchodku plus to opatrovanie,však? Prosím poraďte ak sa v Tom niekto vyzná. Ďakujem veľmi pekne
ak pojde do dochodku, tak nedostane plnu sumu na opatrovanie...budu mu ju alikvotovat, podla vysky dochodku....moja mama opatruje babku asi 2 roky, doteraz dostavala plnu sumu, od aprila isla do starobneho dochodku a vysku opatrovnickeho jej dost znizili
@patta89 lebo v Tom príspevku píše že potom dostane za opatrovanie 426€. Tak preto sa oytam,či som správne rozumela a či to tak je
@patta89 presne tak to tam píše, že neriešia banking dôchodku ale dostáva 426€. Nič nepíšu o znižovaní opatrovateľskej prispevku.
Dôchodca, keď opatruje, tam suma opatrovného je tých 426,…€
@tanapeta čiže nič sa mu neznižuje už z toho príspevku však? Si si istá? Tak to tam píšu, ale kocka vyššie písala, že sa znížil ten prispevok pri dôchodku
Malo by byt, že všetci dôchodcovia, ktorí opatruju majú tých 426€. Pani vyššie píše, že išla do dôchodku. Výška opatrovateľského bola vzdy nižšia pre dochodcu, ktorý opatroval ako pre opatrovateľa, ktorý nie je dôchodca. Preto to pani vyššie znižovali
A áno, ocino dostane svoj dôchodok a plus opatrovateľský príspevok 426€
@tanapeta ďakujem, áno napr teraz dostáva vymyslím si plnú sumu, čo určite nie, ale dajme tomu dostáva 569€. Požiadal by si o predčasný dôchodok, opatrovanie by ku znížili na 426€ plus by dostal povedzme dôchodok 300€, tak v podstate by bol na to vo výsledku lepšie, nie? A to sa aj nejako prehodnocuje znovu to opatrovanie? Či normálne len poziadas dochodok a rozhodnutie zanesies na úrad práce? A môže ísť asi do poisťovne sa len nezáväzne opýtať, kedy a koľko mu vyrátajú predčasný dôchodok, však? Lebo kolegyňa spomínala,že tak šla...
@tanapeta vlastne toto všetko ohľadom dôchodku aj opatrovania by mali v Soc.poistovni ocinovi vysvetliť.
a preco chce ist do predcasneho?? to mu budu kratit dochodok
@kacena4 to len ja sa zaujímam o to, keďže aj to opatrovanie nie je bohvieco, že či by nemal o pár korún viac. Na starobný má nárok až o rok, tak prípadne o rok by mohol požiadať ale či môže poberať naďalej opatrovateľský. Asi to by bolo najlepšie.