Opatrovanie detí doma

26. máj 2024

Ahoj, viete mi niekto poradiť, čo potrebujem, ak chcem opatrovať deti u seba doma, urobiť si z jednej izby herňu...
Je to vôbec možné? Potrebujem pedagogické či zdravotné vzdelanie? Musim splnat hygienické predpisy ako škôlka?
Nechcem súkromnú škôlku, len ponúkať pravidelné či hodinové opatrovanie pre deti do 6 rokov počas dňa na živnosť, nie len tak bez dokladovania príjmu.
Ďakujem za každú radu

melanta
27. máj 2024

Je to viazaná živnosť, čiže potrebuješ na ňu vzdelanie - minimálne stredné odborné v odbore vychovávateľstvo alebo učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo alebo zdravotnícky asistent, prípadne vyššie vzdelanie v tomto smere. Ak toto vzdelanie nemáš, urobíš si 220 hodinový akreditovaný kurz a následne živnostenské skúšky. Hygienu ani podobné záležitosti vyhláška nerieši, ak ide o opatrovanie v domácom prostredí.

svetlonos
27. máj 2024

Ahoj,
myslím ze uz aj na SK je možnosť pracovať z domu ako "Tagesmutter" denná matka. V zahraničí je to bežné a minule som čítala o tejto možnosti už aj na SK. Zial neviem kde sa to dozvieš ale možno aj na up budú mať info. Ja som robila 3 mesačný kurz 3 dní v týždni- piatok a víkend. Napísala sa záverečná práca. Tu v AT mas úrad, ktorý musí skontrolovať byt, pokial chces robiť túto prácu. Kontrolujú bezpečnosť- pripevnené skryne na stenách atd. Pokial zhodnotia všetko ôk, môžeš začať. Hygiena bežná, ved doma ma poriadok. Keby chceš skolku, tak to už by boli prísne podmienky.
Skôr by som ti radila klásť dôraz na opatrovanie detí s veľkým výberom hier 🙂 Na hernú by možno znova boli iné hygienické požiadavky.
Tu je to ako bežné opatrovanie detí doma, max 4 detí aj so svojimi v rodinnom prostredí.

autor
27. máj 2024

Ďakujem obom za odpoveď. Mám stredné zdravotné vzdelanie a časť domu, ktorá je nevyužitá. Je tam nová kúpeľňa s WC a miestnosť 4x 6,5m, má to samostatný vchod a uvažujem, že by som to mohla takto využiť, keďže s opatrovanim deti Mám bohaté skúsenosti aj zo zahraničia a takáto práca by ma napĺňala. MD mi končí o pol roka, do vtedy by sa to dalo teoreticky stihnúť. Skúsim sa osobne poinformovať aj na Upsvare.