Opatrovanie cez MsÚ

27. jún 2022

Prosim vas, starsia kamaratka dost ochorela a potrebuje opatrovanie a oslovila mna, ja si hladam pracu na polovicny uvazok, pride mi to vhod, viete mi poradit co mozem ocakavat, aký tam býva plat, ci sa dá plat navýsit nejako?ale aj ake veci treba vybavit, zatial je v nemocnici, ja sa pojdem opytat na mestsky urad ake su moznosti a ona ked pride tiez napise nieco.
Alebo su aj ine moznosti opatravania ako len cez MsU, cez nejake agentury, ci by tam nebol vyssi plat. Dakujem za rady

hradnapani
27. jún 2022

pokial viem, ak chces byt opatrovatelkou (teda byt riadne platena), musis absolvovat opatrovatelsky kurz, tusim 220 hodin je to. ak mas zdravotnicke vzdelanie (zdrav.sestra, sanitar a pod, tak nemusis mat kurz). Alebo potom sa da opatrovat clen rodiny za nejaky prispevok od statu. Ale za opytanie sa na socialnom odbore miestneho uradu nic nedas.

e1i
27. jún 2022

Ja som tak opatrovala babku, schvalili jej 2h denne, ona si platila mesacne za to cca 30 eur a moja vyplata bola cca 55 eur.

mogaa
28. jún 2022

plat je myslím o málo vyšší ako minimálna mzda, samozrejme záleží od počtu hodín....nie je to samozrejme zadarmo, časť nákladov hradí opatrovaný, je to od 1,5-3-4eurá/hod., takže záleží akú sumu chce platiť opatrovaný a od počtu hodín sa odvíja suma čo platí MU a následne podľa toho je plat opatrovateľky(čiže časť nákladv na jej mzdu hradí opatrovaný a časť MU, príp.opatrovateľská agentúra.......preto to obvykle robia príbuzní...a musíš mať opatrovateľský kurz alebo zdravotnícke vzdelanie....

autor
28. jún 2022

Kurz mám opatrovatelský, obavam sa, ale ze to nedopadne dobre, opatrovana je strarsia pani 74, má svojsku povahu, je s vacsinou ludmi v konflikte, aj medzi nami uz boli konflikt, a teda ja som na materskej, ktora mi koncí a mne by sa praca hodila na ranne smeny. Ona ma oslovila, ze ..dufam ze ma nezradis a dodrzis slovo, ja som len povedala ze ju pridem pozriet sem tam, ona chce proste aby som ju opatrovala. Ale co s nou bude poobede a vecer neviem, nebyva blizko zas.

mamina321
29. jún 2022

Neviem ako to presne funguje, ale u nás cez MSU majú opatrovateľky okolo 500-600 až 700€, normálne tabuľkový plat, plus prax sa im zarátava. Ale fungujú tak že počas dňa opatruje aj dve tri osoby, záleží od toho na koľko hodín je jedna, cize pendluju počas pracovnej doby.

autor
29. jún 2022

@mamina321 dakujem, no o to ide, ze mne sa jej ponuka hodi, ale asi pojde do domova dochodcov, lebo poobede a vecer ju nema kto opatrovat, ja mozem len do konca skolky, dakujem za odpoved,
tiez neviem ci by jej mesto vedelo zabezpecit aj na poobede opatrovatelku lebo nema nikoho a nevie chodit zatial