Opatrovanie a časté vymeškávanie opatrovateľky

3. nov 2023

Vie mi niekto poradiť ako je to pri opatrovaní a častým vymeškávaním opatrovateľky?
Môj rodinný príslušník má schválené opatrovanie na 8-12 hodín denne. Má opatrovateľku, ktorá veľmi často nepríde kvôli rôznym vyšetreniam,inokedy úrady,alebo deti.
.Podotýkam,že nechodí ani na celých 6 hodín.
2 mesiace do schválenia chodila rôzne. Chýbala niekedy aj 2x do týždňa a chodila max.4 hodiny. Viem,že je to o dohode .Ale ona to akosi nerešpektuje. Podotýkam,že keď ju rodina na odporučenie našla nič také nespominala,že má toľko vyšetrení. Pri nástupe dopredu povedala,že 3 dni nepríde,že je objednana na rôzne vyšetrenia. To sme samozrejme pochopiteľne akceptovali ,ale od vtedy chodi pravidelne. Keď boli teraz rôzne sviatky tak pochopiteľne mala voľno ,Ale ona v tom týždni išla zase niekam a tak dookola. Rodina je spokojná s ňou čo sa týka opatery (hlavne vďačná nakoľko v rodine sa nik nenašiel)
!Ale keďže vypadne možno do mesiaca aj 6-7 krát, tak to musia všelijako popri práci riešiť popri ťažkej práci jej dcéra. Dcéra ju opatrovať nemohla kvôli tomu,že je samoživiteľka maloletého dieťaťa.
Vie mi niekto prosím poradiť ako je to zo zákona.
Je cez UP. Takže pochopiteľne ju platí štát,ale je to tak trochu nefér.Príbuzný ktorý jej pomoc potrebuje je odkázaný sám na seba kým je dcéra v práci.
Nie je síce ťažký prípad,ale má problémy pri chodení aj psychické diagnózy pri ktorej treba dohľad.
Ďakujem za každú odpoveď .

lucia851
3. nov 2023

Treba pýtať novú opatrovateľku

alickapusinka
3. nov 2023

Požiadať novú opatrovateľku. TY sa na ňu sťažuješ tu ale však nahlásiť do mesta ak je cez mesto alebo obec. Ale rátaj s tým že nahlásiš že chceš novú tak nijaká z nich sa nebude k vám hrnúť a opatrovať. Opatrovateľke mesto nemôže nakázať že nech ide ta a ta. Ja mám suseda a sťažoval sa na opatrovateľku ktorú mal cez mesto tak teraz nechodí k nemu nikto tak išiel do DD bol nútený lebo žiadna opatrovateľka k nemu nechcela. Mesto alebo obec nemôže prinútiť nijakú opatrovateľku aby tam išla na konkrétnu adresu. Však sa chod opýtať že čo TI povedia na meste alebo obci. Opatrovateľka ak je cez mesto tak ak ide na vyšetrenie jej patri paragraf to znamená ONA sa nepreukazuje vám vás do toho nič vám nič nemusí povedať jej zamestnávateľ je mesto ONI to s ňou riešia ONA ak nie je ma byť náhradná opatrovateľka namiesto nej aspoň v našom meste je to tak. Vás nemá čo zaujímať že kde ONA chodí VY ak za to platíte mate mať nárok na náhradnú opatrovateľku v čase choroby tej vašej.

autor
3. nov 2023

@lucia851 žiaľ oni neposkytujú a táto bola na odporúčanie známych. Boli radi sme ,že sa vôbec našla.Nie je jednoduché nájsť spoľahlivého a čestného človeka .Hlavne v tomto prípade. Na Úrade povedali,že väčšinou a aj ideálne keď je to niekto z rodiny.

alickapusinka
3. nov 2023

no bohužiaľ ak neposkytuje mesto tak ak ste si ju našli sami a nechce alebo nemôže treba hľadať dalej .Ale lacné to nebude.

autor
3. nov 2023

@alickapusinka viem,že to tak vyzerá,že sa sťažujem .
V podstate potrebujem len počuť ako to reálne je. Nie neplatiu ju oni,platí ju štát. Oni sú spokojný len tým,že si robí voľno kedy chce či je to úplne v pohode. Nebudú oni chodiť na úrad ani sa pýtať a určite nie sa sťažovať. Sú radi,že sa niekto našiel. Len aj mňa zaujíma či niekto dostane 560 eur a neodrobí v mesiaci ani to minimum. To je celé. A keďže 3 mesiace čakali na schválenie sú konečne radi aj keď jecto tsk ako je. Ale tak chodiť do práce kedy-tedy by sa asi páčilo každému. Len žiaľ keď rodinný príslušník opatrujte tak v podstate to robí aj nonstop.

autor
3. nov 2023

@alickapusinka ona je normálne cez UP a má to ako pracovný pomer.

autor
3. nov 2023

@alickapusinka to je v podstate jej práca. Rovnako ako máme každý svoju a máme určité pravidlá všetci v zamestnaní.

autor
3. nov 2023

@alickapusinka prvý impulz dali nato terénne sestry keďže veľa krát tam nie je. Že to nie je normálne oni povedali a keď si vybaví lekárov,že by mala po dohode prísť poobede. Ale ja neviem ako to.

alickapusinka
3. nov 2023

ale ak ONA nemôže tak musí prísť náhrádna treba to ísť nahlasiť.MY to nemáme cez úrad ale cez mesto sú opatrovateľky a tie tak chodia.

simisi
3. nov 2023

To mate opatrovateľku alebo osobnu asistentku?

lija22
3. nov 2023

ja by somna to isla trosku obklukou. Mozno si to predstavujem nerealne. Zda sa, ze opatrovatelka je spokojna,labzuje si ako chce, daky gros zarobi. Ziadala by som od nej nahlasovanie lekarov dopredu, pretoze opatrovana osoba potrebuje dozor a teda vy budete ziadat na tieto dni dalsiu opatrovatelku z UP. Hlavne nech si uvedomi, ze jednoducho musi pri nej/nom dakto byt. A dufala by som, ze sa zlakne, ze pride o fajn miesto a zredukuje tie "nevyhnutne" navstevy. Resp, ze takto sa na UP dozvedia o jej absenciach. No a keby som mala byt uplne prisna, co neviem, ci si mozete dovolit, by som ziadala nech si cerpa na lekarov paragraf a dovolenku. Myslim, ze aj oni taketo maju,ci nie?

silvike
3. nov 2023

Moja sestra je takato opatrovatelka cez UP a myslim, ze je vyplatena vzdy presne za pocet hodin, ktory realne odrobi. Oni si vedu evidenciu. A este ak je to menej ako 130 ? (nie som si ista) mesacne tak jej nejdu ani odvody do SP. Narok na paragraf, dovolenku, PN nema ziaden.

simisi
3. nov 2023

@silvike sestra teda robi asistenciu,ja tiež..ano,ak je menej ako 140 hodin nie je platené dôchodkove poistenie.A presne,robi sa evidencia odpracovaných hodín a vykaz sa posiela kazdy mesiac

silvike
3. nov 2023

@simisi Aha, tak asi tak. Asi robi tu asistenciu. Ale to je teda nieco ine ako opatrovatelka ? Som si myslela ze to je viac menej to iste a to su akoby teda dve rozdielne prac.pozicie ?

autor
3. nov 2023

@lija22 Veď práveže nevieme nič ani na internete sme nenašli nič o tom ako je to podľa zákona. Zvykne zavolať,alebo napíše niekomu z rodiny, ze nemôže,že má vyšetrenie. Ako začala škola uz bola chorá dlho tak 2x bola aj to len pomôcť ráno osprchovať a šla. Aj keď jej bolo povedané,že nech vyleží chorobu,že sa prestriedame a že vydrží aj sama .Nechceme ísť na Úrad ani sa opýtať ,aby to nebolo podozrivé. Skôr zisťujeme aké sú podmienky. A nejako nevieme nájsť. Tak viem,že by sme nenašli tak skoro niekoho keďže nik z rodiny nepozná a náhodné určite nie. Inak spraví čo treba keď ju požiadame.Ohľadom toho je v pohode aj ked niekedy pól dňa ma mobile .Len proste nemá nejaké pracovné návyky. Už jej aj povedali,že keďže má toľko vyšetrení stále nech kľudne príde poobede. Ale ona to úplne ignoruje vraj má od lekára papier. Tak to je behom pár mesiacov aspoň 30x krát čo niekde musela. Tak ja neviem...A naozaj koľko ľudí by bolo vďačných. Cinkne jej na účet 570 eur na mesiac pri sviatkoch a behaní po lekároch a čo robí ledva 6 hodín denne neodrobi ani polovicu. Tak kolky musia aj dnes drieť za minimálnu mzdu.

autor
3. nov 2023

@simisi Opatrovateĺka na 8-12 hodín schválené riadne cez Upsr.

autor
3. nov 2023

@silvike je cez UP normálne schválené komisiou .Opatrovanie na 8-12 hodín a je to na dohode medzí ňou a rodinou. Normálne má schválené 570 € Prvý mesiac si to písali-potom ti vzdali nakoľko chodila na 4 hodiny max a v mesiaci aj 4 -5 vyšetrení alebo UP atď...

autor
3. nov 2023

@alickapusinka nie je to cez mesto. Je to riadne opatrovanie schválené cez UPSVaR. Nepoznáme zákony a nič bližšie nam nepovedali. Prišlo poštou rozhodnutie,že je schválené na 8-12 hodín.Opatrovateľka má tam byť povedala sestre sociálna pracovníčka na UP. Že chodia často kontroly. Zatial bola r kontrola len raz a nebola tam,ale sestra to uhrala,že bola v meste pre lieky. Ide jedine o to,že často vymeškáva a nechce chodiť ani na 8 hodín samozrejme. Chodí na 6 max.6,5 denne. Vraj viac sa jej nedá...Ale veľmi to chcela pri nástupe a vedela,že to pravdepodobne schvália na celý deň. Nakoľko to po dlhej hospitalizácii aj povedali,že má nárok už má celodennú starostlivosť.

autor
4. nov 2023

@alickapusinka Podotýkam aj to,že bývame v meste kdev je problém nájsť si normálnu a dobre platenú prácu a veľa ľudí ešte u nás robí za minimálnu mzdu a ťažko. Sme tu veľmi chudobný región a to viac by si myslel,že bude vďačná,že má v podstate ľahko zarobené peniaze. Nakoľko opatrovaná osoba je napoly mobilná ,žiadne plienky. Len problémy po operácii a ked sa zhorší psychicly stav takže pomoc pri bežných činnostiach a sem tam nákupy a lekárov. Lieky dávkuje jej dcéra aj väčšie nákupy jej robia prevažne rodina. Aj lieky dávajú vypisovať ,chodí len po ne Naozaj momentálne nič náročné. Skôr spoločník a pomoc v domácnosti.

autor
4. nov 2023

@lija22 ale kto kedy a ako to skontroluje...podľa mňa úplne je to v tomto neopakovateľné. Ved ona aj povie,že má Pecko potvrdenie od lekára.

kulumulu123
4. nov 2023

Tak na jednej strane sa stazujes ze opatrovatelja tam viac nie je ako je ale na druhej strane ju obhajujes aj ty aj sestra a ked pride kontrola tak jej obe kryjete chrbat.. Jasne ze pri vedomi nemoze sa mi nic stat hodiny mam nahlasene ako odpracovane aj ked som v skutocnosti bihvie kde len v praci nie tak ti na cele opatrovanie viac nenej jasle a pride iba vtedy ked nahodou nema nic ine na robote...
Neviem kto ti takuto opatrovatelju odpirucil ale ja sama by som si asi hladala inu lebo ako pises aj ked tam je je viac na mobile ako nieco robi a nema ziadne pracovne navyky - toto je pidla mna cele zle. A bud opatrovatelnu potrebujete tak trvajte na tom ze ma chodit do prace alebo ahoj a hladaj sukrome. Ak ju v podstate az tak velmi netreba lebo ajtak si viac menej musite vystacit sami tak ju pislite bud prec alebo sa nestazuj. Ina cesta totiz nie je.

letfenixa
4. nov 2023

Súhlasím s @kulumulu123.
Tak buď opatrovateľka funguje ako má alebo nie a treba to riešiť cez jej zamestnávateľa.

elenita
4. nov 2023

Ja by som si najprv otvorene pohovorila s opatrovatelkou. Ze ako to mieni do buducna riesit, lebo takto je to uz neunosne a budete nuteni si hladat inu opatrovatelku. A ked sa tu spominali tie vykazy odpracovanych hodin, ako to mate Vy? Su na vykazoch zaznamenane tie absencie, alebo sa "tvarite", ze vtedy pracovala?

autor
4. nov 2023

@kulumulu123 a nie celkom sme sa nepochopili. Jediné čo som chcela vedieť je aké sú podmienky pri opatrovaní v týchto veciach. To je celé. Nie meniť ju určite nebudeme-pretože veľmi ťažko sme ju našli. A úrad také služby neposkytuje. To máš ako aj c práci. Tiež su ludia ktorí robiť chcú a sú čo robiť nechcú. Ďakujem za rady.

autor
4. nov 2023

@elenita Toto absolútne netušíme kto kontroluje. Veď to sa ani nedá skontrolovať. Nemá to význam,pretože už to povie na rovinu všetkým,že ona má veľa vyšetrení. To je zbytočné. Potrebujem iba zistiť sestre ako to je aby jej nedajbože nekrivdiili. Ďakujem .

mogaa
4. nov 2023

Treba si uvedomiť že opatrovateľka je zamestnanec ako ktokoľvek iný....čiže má nárok aj na dovolenku aj na paragrafy, aj na PN a aj na OČR....jej zamestnávateľom je mesto, obec alebo nezisková organizácia....ja chápem že rodine to nemusí vyhovovať, ale ona je zamestnanec nie stroj ani sluha ktorý pribehne vždy keď ju rodina potrebuje....rodina platí za jej služby len za hodiny kedy reálne daného človeka opatruje, inak sa musí postarať sama.....počas Vianoc je úplne logické že každá opatrovateľka chce byť doma a čerpať dovolenku ako ktokoľvek iný....iné je to v zariadení sociálnych slúžieb kde vždy niekto musí byť ale tam sa opatrovateľky dohodnú aby jedna neťahala celé sviatky...

autor
4. nov 2023

@letfenixa určite jei zle robiť ník nechce a ani nebude. Ak budeme so sto percent istý ako to je zo zákona potom nepoviem. Našla ju sestra veľmi veľmi ťažko.Kee už to nebolo únosné zvládať samí vôbec.Ona je v pohode takto len je to proste veľa toho vymeškávania. Vtedy je zapojený každý niekedy aj suseda musí dohliadnuť aspoň.

janage
4. nov 2023

@mogaa ale tak hádam, keď si ako zamestnanec na OČR či PN, tak si nevykazuješ, že si v práci a nevypisuješ si odpracované hodiny. To isté vyšetrenia u lekára. Cerpas paragraf, ak vyčerpáš, tak bud dovolenka alebo si to nadrobíš. Nevykazuješ to ako odpracované. Tiež ak máš pracovnú dobu 8h denne, nechodíš si len na 6 alebo 4.
Tu pani si hodiny vykazuje ako odpracované, hoci v skutočnosti vôbec v práci nebola.
Autorka ja fakt nechápem, ak ste tak zle na tom v oblasti s prácou a tá vaša opatrovateľka dokopy nič nerobí, ako to, že neviete zohnať kohokoľvek iného.
A ďalšia vec, ak sa stane nejaká nehoda v čase, keď tam opatrovateľka mala byť a nebola, či opatrovanému alebo on spôsobí napr. požiar, únik plynu, vytopí niekoho, vyberie sa preč a zrazí ho auto, potom čo.

katulkagajdos
4. nov 2023

Zisťovala by som priamo na urade práce- akože chápem, že je problém nájsť opatrovateľku- ale paragrafov má tiež obmedzený počet- a aj keby čerpala tie paragrafy len na čas nevyhnutný na trvanie vyšetrenia, potom má prísť normálne do práce- aká e to pomoc, keď ste stále na ihlách, či príde, alebo to budete musieť zasa nejako riešiť vramci striedania v rodine? A nie- nie je zadarmo, je platená z úradu a na jej plat sa ajtak zbierame my, ktorí pracujeme, takze aj tá dcéra samozivitelka.

janage
4. nov 2023

A ako to, že výkaz sa nedá skontrolovať? Kto podpisuje, že fakt u vás bola a odpracovala čas čo mala?