Online marketing

10. máj 2024

Ahojte kočky, robíte niektorá online marketing? Co všetko ovládate? Robíte 100% z domu?

autor
10. máj 2024

@melanta ty máš taký rozhľad a triezve názory, nevieš mi poradiť? Vďaka.

barbora0308
10. máj 2024

OM je velmi zovseobecnujuci pojem a spada pod neho velka vacsina aktivit na internete, ktorych cielom je podpora predaja...takze co konkretne by ta zaujimalo?
Ja osobne som robila produktoveho manazera na MKT oddeleni, takze ja som viacej riesila portfolio s dodavatelmi a cenotvorbu, ale aj zastresenie web shopu, katalogu, magazinov v ramci mojej kategorie produktov, tak mozno budem vediet poradit. Ja som robila na ciastocny HO.

queen_mary
10. máj 2024

Ano, je to velmi siroky pojem. A HO by som povedala ze zalezi od zamestnavatela. Aj keby si freelancer, tak sa s klientom asi obcas budes musiet stretnut.

autor
10. máj 2024

@barbora0308 jednalo by sa o pridávanie produktov na e-shop a do katalógu, reklama na fb, instagram. Aj fotenie produktov.

barbora0308
10. máj 2024

Bola by to praca priamo v nejakej spolocnosti, korporat, ci nejaka mensia, popripade zivnostnik?

barbora0308
10. máj 2024

+ asi by bodlo troska viacej informacii, ked chces kludne mi napis spravu 🙂

autor
10. máj 2024

@barbora0308 na živnosť by to bolo. Produkty priamo z našej rodinnej výroby.

barbora0308
10. máj 2024

Takze mate zivnost a rozmyslas o online podpore vasich produktov alebo chcete zamestnat cloveka, ktory vam s podporou pomoze? 😁 Prepac, ale z prispevku mi naozaj nic nie je jasne...

autor
10. máj 2024

@barbora0308 chcem to robiť sama na živnosť. Katalóg už funguje, e-shop ešte nie, a práve na ten by som chcela reklamu na fb a instagrame. Alebo ci si dať niekomu spraviť seo. Neviem sa nejako pohnúť. Koncom júna otvárajú kurz, rozmýšľam ze sa prihlásim.

barbora0308
10. máj 2024

Okej, stale velmi malo informacii 😁...Jedna sa o stadardny alebo viacej specificky produkt? Ak mas uz katalog, tak predpokladam, ze uz predavate, mate uz nejaku overenu klientelu, zakaznikov? Chces robit nieco vo "vacsom" co si robila doteraz iba popri zamestani inak si nejako neviem vysvetlit otazku ohladom toho, ci je to praca full HO...ved to zavisi od toho, ci komunikaciu so zakaznikmi zvladate online alebo su nutne aj osobne stretnutia resp. aj stretnutia s dodavetalmi napr. vyrobneho materialu a rozne ine nutne osobne vybavovacky ohladom Vasho businessu. Ak vsak budes iba ty zodpovedna za online propagaciu, tak jasne...bez problemov full HO. Web shop si chcete riesit sami aj prevadzkovat? Seo by som zvazila na zaklade toho, co ponukate, ak je to nieco velmi specificke, tak by som sa skor zamerala na oslovenie specifickej skupiny zakaznikov cez socialne siete. Je to vsetko velmi individualne ☺️...

autor
10. máj 2024

@barbora0308 ponúkame bytový textil. Máme už veľa zákazníkov, (katalóg funguje len pre registrované firmy - obchody, hotely) e-shop máme hotový len nieje spustený,preto som chcela žeby som sa tomu začala na plno venovať. Objednávanie materiálu, stretnutie so zákazníkmi áni posielanie objednávok by som nerobila ja. Chcela by som skorej poradiť, v akých programoch si robila. Ďakujem.

denkabemommy
11. máj 2024

Seo daj rozhodne urobiť niekomu, kto to vie robiť, nie je to úplne jednoduché, je dobré v tom mať už niečo odrobené - občas treba aj nejaký programátorský skill (html,css -pri najmenšom), reklama fb/ig to by si mohla vedieť zvládnuť aj ty, len musíš dobre zacieliť cieľovú skupinu - k tomu potrebuješ vedieť navnímať, koho zaujíma tvoj produkt - je to zameranie v marketingu PPC a growth marketing - je fajn mať znalosti, nech neprichádzaš o peniaze na reklame, ktorá môže byť aj o polovicu lacnejšia, ak v tom vieš chodiť.. robiť socky zvládne hockto - tam potrebuješ len vedieť ako funguje algoritmus (alebo aj nie) a vedieť robiť videa (reelska) - pomôžeš si appkami ako InShot, capcut a im podobné. Na kvalitné fotky, ti stačí kvalitnejší mobil a zároveň nejaké základne znalosti v Photoshope (napr Adobe) a potom nemilovaná (u grafikov) Canva -to je ale úplne jednoduché.

Ja osobne nerobím z domu často, lebo nechcem. Ale 80% práce by som dala doma v pohode.

A veľmi dobre to robí Rasťo Kiavčin (nájdi na ig) - má aj rôzne kurzy a komunitu digitálci, čo je za mňa veľmi fajn 👌

barbora0308
11. máj 2024

@denkabemommy Plne suhlasim, ani nemam co dodat ☺️ resp. mnoho z tohto neovladam ani ja, kedze to nebolo sucastou mojej naplne prace a robili to kolegyne na to urcene.
Autorka, drzim palce 🤞.

autor
11. máj 2024

@denkabemommy ďakujem krásne, viac menej už mám prehľad. Co sa týka photoshopu, canvy, photoroomu aj capcutu tak základy mám. Pozerala som aj kurz seo, len bol dosť dlhý, do toho by som sa nepúšťala. Aj Rasťa sledujem, no aj napriek tomu mám stále pocit ze to je málo. Je to tak široká oblasť ze sa v tom strácam. Chcela by som vedieť všetko, ale asi to možné nebude. Človek ktorý sa tomu venuje ovláda platené aj neplatené reklamy?

autor
11. máj 2024

@barbora0308
Ďakujem, dúfam ze sa posuniem ďalej.

denkabemommy
11. máj 2024

Veľa sa naučíš zapochodu, každá reklama je platená svojim spôsobom a ovládať to začneš jedine praxou, každý kurz ti dá len základ, ktorý potom musíš ty sama dotiahnuť ďalej do dokonalosti pre tvoju firmu 🙂 , takže ak vieš aspoň to základné málo, smelo do toho, áno, zo začiatku to bude možno vyzerať ako strata, kým sa v tom naučíš pohybovať ale ak to dobre uchopíš, tak ani sa nenazdáš a bude za tebou kus dobrej roboty 😊. Držím palce. Pamätaj, že nikdy nebudeš vedieť všetko, lebo čo funguje dnes, zajtra nebude, je to veľmi dynamický odbor

autor
11. máj 2024

@denkabemommy ďakujem pekne.

denkabemommy
11. máj 2024

Ešte mi napadlo na veľa veci vieš využiť AI - dosť to uľahčí prácu, aj keby si potrebovala len nápad na príspevok -vypľuje ti ich rovno niekoľko 😅 (ale to odporúčam len v rámci neproduktívnych dní, na stále používanie radšej nie)

autor
11. máj 2024

@denkabemommy ďakujem, vyskúšam. Ešte sa opýtam, ak spravím napr. v canve nejaký baner, môžem ho umiestniť na web? Lebo viem ze napr. fotky z netu nemôžem používať.

denkabemommy
11. máj 2024

Áno môžeš, ak chceš pridávať aj fotky -tak môžeš používať rôzne fotobanky na to, ja používam envato 🙂

peter_jurk
7. aug 2024

Ako sa pise vyssie, online marketing zahrna v sebe obrovske mnozstvo nastrojov, plaforiem a k tomu potrebnych skills. Neda sa OM brat ako jeden druh aktivit, povolania, ako to bolo vo minulosti.

Dnes su zakladom pre online marketing sluzby typu: https://www.weidinger.sk/online-marketing/, ktore je mozno robit 100 % remote. Casty dopyt je prave po PPC reklame https://www.weidinger.sk/ppc alebo SEO optimalizácii https://www.weidinger.sk/seo-optimalizacia-mark.... Čo však doporučujem, tak Jednoznacne zacat intenzivne sa vzdelavat a participovat na konkretnych projektoch bez naroku na odmenu.

Existuje mnozstvo kurzov, ktore su free a online, niektore uvadza: https://skillshop.withgoogle.com/ alebo https://blog.hubspot.com/marketing/free-online-....

A nehovoriac uz o teme AI, ktora sa dostava kazdym dnom vacsou sucastou OM https://www.marketermilk.com/blog/ai-marketing-....

Kazdopadne OM je pekny job, avsak neskutocne narocny pre neustale rychle zmeny...