som na rodicovskej dovolenke do jula 2010 dostala som vypoved k 1.1.2010 podla §63ods.1pism.a/zakonika prace odstupne mi bolo vyplatene v hotovosti 2OO€ co na zapoctovom liste napisane odstupne bolo vyplatene 886,5O€ t.j trojmesacne odstupne som z toho hotova aky to je rozdiel prosim poradte mi co mam dalej robit dakujem!!!!!
nepodpisala som jej nic len vypoved a tam bolo napisane trojmesacne odstupne s 2OO€mi takpevediac zalepila oci boli sme 4 osoby a tie presli k jej manzelovej firme nemam na ne kontakt ziadny to viem iba od nej ak by som to dala na sud asi by som neuspela niekde na stranke som to precitala
Ta manzelova firma s tym uz nema nic spolocne, ak ste dostali vypovede... a zvysok je na dlhsie tak mas IP
Pekný deň.
Potrebovala by som poradiť....rodičovský príspevok poberám od 12/2008 a pracujem, ak by som teraz 01/2010 dostala výpoveď potrebujem to niekde hlásit pokiaľ nenastúpim do druhého zamestnania (cca 1 mesiac)?
ďakujem.
zuzanaca - najlepsie by bolo zahlasit sa na UP, aby za teba platili odvody do zdravotnej poistovne.
zuzanaca,
neviem, či to treba ohlásiť na UPSVaR, odkial poberáš RP, lebo nemá to vplyv na poberanie RP. Ja som to napr.nenahlasovala.
Ale treba zájsť na svoju ZP a predpokladám budú od teba chcieť doklad o poberaní rodič.príspevku (no over si vo svojej ZP, nie su rovnaké postupy), lebo budeš zdravotne poistená štátom ako osoba poberajúca RP.
Narok na rodicovsky mas 12/2011 ak by si dostala vypoved(co je asi pre teba teraz lepsie upravovali RP) nahlasit musiš na socialnu poistovnu a tam vyplnis prihlasku na dôchodkove zabezpecenie mozeš byt do 6 rokov dietata ,ale nesmieš byť zamestnana ak ano tak sa musiš odhlasiť a nahlasiť zamestnavatela. Taktiez musis ist na zdravotnu poistovnu s vypovedov a zapocet rokov -od zamestnavatela.Iny urad nemusiš len ak by si skoncila Rodicovsku dovolenku
iwet je to blbe poznam to , ja som dostala vypoved este v minulom roku v juli a az dnes mozno podpisem vypoved odstupne som ani nevidela a mozno ani neuvidim nedaj sa bojuj , ja stale volam aq pocuvam len sluby a sluby ale uz mi dochadza trpezlivost
manzel dostal vypoved v praci a od 1.februara pojde na urad,po siestich mesiacoch mu skonci podpora a ak si nenajde dovtedy pracu mohol by ist potom na matersku alebo na rodicovsky prispevok, teda vlastne mal by na to narok?
a este jedna otazka,neviem ci je vhodna do tejto temy ale predsa skusim
da sa pracovat na dohodu popri podpore v nezamestnanosti (ked bude manzel vedeny na urade prace)
Čo sa týka tej práce na dohodu, môže, ale je to ohraničené nejakou sumou, ktorú môže za mesiac zarobiť na dohodu (dosť nízkou) ale tak dá sa dohodnúť so zamestnávateľom, že by sa nepriznalo všetko, nejakú časť by mu dával bokom.
ahojte baby, potrebovala by som od vas radu. Dnes mi prisiel postou list, v ktorom ma moja zamestnavatelka informovala, ze ku 31.12.2009 bola predajna, v ktorej som ja pred nastupom na matersku dovolenku pracovala zrusena, z dovodu slabej kupnej sile. Nasledne mi napisala, ze so mnou rata ako so svojou zamestnankynou, kedze som na RD a ponuka mi pracu v jej prevadzke v BA. Ja som z NItrty, takze tato alternativa je pre mna neprijatelna. Prosim vas o radu ako mam postupovat, dat vypoved? A mam narok na odstupne? Neviem si rady, citala som vselico, ale verim, ze mi pomozete. Vopred dakujem
bolo by lepšie, ak by skončil tvoj PP až po ukončení RD alebo aspon v dvoch rokoch dieťaťa, aby si mala nárok na podporu bez toho aby si si sama musela kvôli tomu platiť poistenie.
Predpokladám v prac.zmluve máš napísané ako miesto výkonu práce prevádzku v NItre.
Ak teraz ponuku príjmeš, tak potom musíš dať výpoed ty a bez odstupného.
Ak ponuku neprijmeš, tak ti môže dať zamestnávatelka výpoved z dôvodu rušenia firmy, t.j. podla § 63 ods.1 písm.a) už teraz. Ona si asi len splnila povinnosť, že ti ponúkla iné miesto (aj ked takúto povinnosť jej ukladá Zákonník práce, iba ak by nejaké miesto mala v meiste výkonu práce, t.j. u teba predokl. v Nitre). Alebo možno počíta, že ak budeš súhlasiť a dáš výpoved ty, že ušetrí na odstupnom?
Ak k odpíšeš, že bohužial ty do Ba dochádzať za prácou nemôžeš, tak ti napr. pošle výpoved poštou. Ak ju prevezmeš v 2/2010, tak od 1.3.2010 ti plynie bud 2alebo 3mesačná výpovedná lehota (ak máš odpracované u tohto zamestnávatela aspon 5rokov, tak 3mesač) a tvoj PP by skončil bud 30.4.2010 alebo 31.5.2010 pdla dlžky VD. Budeš mať nárok aj na odstupné vo výške bud 2 alebo 3mesačného platu (ak ti trval PP aspon 5rokov, tak 3mesačného).
Ak prevezmeš doporučený list do vlastných rúk (tak by ti to mali poslať) až v 3/2010, tak sa to o mesiac posunie, lebo VD začne plynúť od 1.4.2010. vid Zákonník práce § 62 VD + § 38 doručenie + 76 odstupné
Ak máš však dobré vzťahy, tak snád by počkali trochu s tou výpovedou. Prípadne by si potom mohla podpísať dohodu o ukončení PP z dôvodu rušenia pobočky (tento organizačný dôvod ukončenia PP tam musí uvedený byť aby bol nárok na odstupné) ku konkrétnemu dátumu.
gapa, velmi pekne ti dakujem,velmi si mi pomohla.
ahojte, potrebovala by som poradiť..
Známa je na RD, končí jej v januári 2011. Dnes dostala výpoveď poštou podľa § 63 ods. 1 písm. a), zamestnávateľ zrušil prevádzku v meste, kde pracovala. Firma funguje ďalej. Ale..tú prevádzku zrušil už pred dvomi rokmi, nie je to čudné, že iba teraz jej dal výpoveď? Je to v poriadku a je platná?
Poslal jej 2 rovnopisy s tým, že jeden má podpísať a poslať späť. Je toto nutné? Nenastáva účinok výpovede už doručením? Zaviazal sa aj na vyplatenie dvojmesačného odstupného.
ďakujem za pomoc.
@gapa nechcela som ťa už otravovať cez ip 😅 ale ak sem nakukneš, budem rada ak mi pomôžeš 😉
@veronika81
čo je presne v liste uvedené? Nechcú dohodu o ukončení PP k určitému konkrétnemu dátumuz dôvodu, čo si uviedla? Vtedy potrebujú súhlas od nej.
Ak ide o výpoved, tak máš pravdu, stačí ju doručiť, t.j. stačí im vrátená doručenka do vlastných rúk z pošty.
To, že prevádzka skončila pred 2rokmi a až teraz dostala výpoved, to neviem posúdiť, to by bolo asi na právnikov a nákzory predpokladám by mohli byť odlišné. (u nás napr. nefungovala prevádzka cca tiež dva roky, ale napíšali, že ju rušia k tomu dátumu, čo jej dávali výpoved, ked kolegyni končila RD, tj. neviem, ako to má byť) Ale mohol jej dať takúto výpoved hned, takže je lepšie, že až teraz, aspon jej do ukončenia PP trvá poistenie v nezam. Splní podmienku na nárok na podporu.
doplnam:
ak prevezme výpoved, tak jej začne plynúť výpovedná doba predpokladám 2mesačná (netrvá jej PP viac ako 5rokov) od 1.9.2010, tj. PP skončí až 31.10.2010.
Ak ide o dohodu, tak dátumom uvedeným v dohode. Na dohode však musí byť jej podpis.
@gapa dakujem za odpoveď. Videla som tú výpoveď, je tam vyslovene napísané "skončenie pracovného pomeru výpoveďou" to je názov a v texte sa tiež uvádza, že jej dávajú výpoveď... Slovo "dohoda" tam nie je spomenuté vôbec.
Volala účtovníčke a tá jej povedala, že to má podpísať vraj pre istotu. Ale v podstate tým nepokazí nič, aj keby to podpísala a zaslala späť, nie?
Ešte otázočka..ako je splatné odstupné? Predpokladám, že až po uplynutí výpovednej doby. A do koľko dní? V tej výpovedi je iba jedna veta, že jej náleží odstupné vo výške dvojnásobku priemerného platu. Nič viac k tomu.
@veronika81
po ukočení PP, s najväčšou pravdepodobnosťou vo výplatnom termíne s poslednou výplatou (môžu aj hned pri ukončení PP, ale to na základe dohody ale stáva sa aj po ukončení PP, ak nie su peniaze).
Na výpoved môže pre istotu napísať. Prevzala dna xx.xx.xx + podpis, aby bol jednoznačný začiatok plynutia výp. doby.
Vie mi niekto, prosím, napísať, čo sa deje, ak počas riadnej RD ukončí so mnou zamestnávateľ PP a ja stanem nezamestnaná? Čo všetko musím vybehať, či si musím niečo platiť navyše alebo čo sa oplatí platiť navyše, resp. či mám nárok na podporu v nezamestnanosti alebo skrátka musím ostať na RP? Je tu kopec tém, ale mám v tom strašný hokej, všetko sa teraz mení a ak mi uznajú výpovednú dobu, tak by som mala byť nezamestnaná až 1.2., len neviem, čo bude, nakoľko pobočka u nás už neexistuje a do iného mesta nemienim ísť.
Iwetuska,
bolo Ti vyplatene v hotovosti z akeho dovodu? podpisala si im nieco? podpredpokladam, ze islo o nejaku mensiu firmu, ze?