Ahojte,
potrebujem radu pre moju kamaratku.Pracuje ako predavacka potravin na dobu neurcitu,v zmluve ma 2-mesacnu vypovednu lehotu.Nasla si novu pracu,ale novy zamestnavatel na nu 2 mesiace cakat nebude,tak by potrebovala radu,ako dat vypoved,aby mohla skoncit v praci okamzite.Dakujem za kazdu radu.
presne ako bodka13 hovori, je to paragraf §60 zakonnika prace, ale kedze to je dohoda musi byt akceptovana obomi stranami
okamzite skoncenie pp sa dava ked zamestnavatel porusuje zmluvu, nevyplaca nacas vyplaty a podobne. ja som tak ukocila svoju prvu robotu. ale aj to mas pravo ukoncit len asi 3mesiace od kedy sa dozvies ze Ti nebude nacas platit. myslim ze este to funguje aj zo zdravotnyh dvovodou.inak ide potom o dohodu o ukonceni pp kde sa musi dohodnut kedy ju uvolnia. ked som menila pracu ja tak som koncila dokohodou, dohodli sme sa s veducou, slubila som ze obcas zabehnem pomoct ked nebudu stihat a sice nie rada ale podpisala.
jedine sa dohodnut ale "milujem" takychto zamestnancov, najprv roky cakaju na zmluvu na neurcito,stazuju sa aki su zamestnavatelia zli a potom ked sa im toho dostane tak zrazu pravo ma platit len jednostranne. a chcu odist hned a za nimi potopa... Ja len dufam ze v tej novej lepsej praci nema skusobnu dobu a zmluvu na urcito.
@liz_lemon 😕 odkedy neexistuje ?
http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
a tu je okamžité ukončenie pracovného pomeru
@mata2 - moze o to zamestnavatela slusne poziadat. Predavacka je nastastie celkom lahko nahraditelna - moze ona rovno ponuknut nahradu, ak pozna niekoho, kto taku robotu hlada. Ale ak zamestnavatel nebude chciet - a ona napriek tomu do prace nedojde - moze ON od nej ziadat financne odskodnenie..
@bodka13 nastuduj si poriadne ZP a to § 67 a § 60
su to 2 rozne sposoby ukoncenia PP, ale vela ludi si to uplne nelogicky spaja dokopy
vypoved - vypovedna doba, je to jednostranny pravny ukon, nie je potrebny suhlas druhej strany
dohoda - bez vypovednej doby, dvojstranny pravny ukon, ktory musia obe strany podpisat, ako znak toho, ze sa DOHODLI
@mata2 jedine sa dohodnut.
pokial jej sucasny zamestnavatel (ZL) nenaplnil ani jeden zo zakonnych dovodov, pre ktore by mohla okamzite skoncit pracovny pomer, tak okamzite skoncit nejde..jedine ze by uz do prace neprisla, ale potom jej sucasny ZL urcite osladi zivot, urobi jej nejaky problem s papiermi, v tom mu nikto nezabrani. nehovoriac o tom, ze u noveho ZL (ktory sa to urcite dozvie od streho) nebude zacinat s dobrou povestou, a kedze asi bude v skusobnej dobe..no neriskla by som.
a zeny, netahajte sa tu za slovicka, ved je jasne, co clovek mysli, ked povie "vypoved dohodou"-je to sice podobna blbost ako "danovy poplatnik", ale vyznam predsa chapeme, nie? sposoby skoncenia prac pomeru su v ZP, kto chce vediet presne, pozrie sa.. 😉
@liz_lemon nechápem tvoj negatívny postoj k mojim príspevkom 😕 😉 keďže viaceré kočky napísali presne to isté ako ja len inými slovami ...nedohadujem sa aké druhy výpovede existujú ....viem čo znamená ak má zmluvu na dobu neurčitú s výpovednou dobou 2 mesiace,...tak jediná šanca ako ukončiť PP je dohodnúť sa zo zamestnávateľom=výpoveď dohodou k určitému dňu,nebude výpovedná doba,ale ani odstupné 😉 ...pracujem v obchode a k 1.3.2012 presne takto isto od nás odchádzala zamestnankyňa na svoju žiadosť
@bodka13 prepac, ale pises zle, mas v tom jasny chaos, ked nevies pochopit, ze vypoved a skoncenie PP dohodou su dve rozne veci (dva rozne §), ktore sa nemozu spajat, lebo su odlisne (rozdiel som uz vysvetlila vyssie)
jedina sanca je sa dohodnut, a nie dat vypoved dohodou, nie je to to iste, ako si myslis
spojenie VYPOVED DOHODOU je uplna blbost
chapem, ze v ludoch je to silne zakorenene, ale ZP taketo spojenie nepozna
@liz_lemon ja myslim, ze to chape, akurat miesto skoncenie pracovneho pomeru dohodou si to skracuje na vypoved dohdou, ako drviva vacsina ludi. Kazdy chape, o co tu ide, len to nazyva po svojom. Mylsim, ze na Konovi to az tak nevadi, kedze vsetci rozumieme, co tym mysli. Uznavam, ze v ofocialnej a uradnej terminologii by jej to nepreslo, ale tu medzi laikmi by to vadit nevadilo, ked si rozumieme🙂
@aduskatt Nie aby ste bola rada, ze ta @liz_lemon usmernila, ale este sa hras na urazenu. Papier so znenim vypoved dohodou mozes podpisat, aj zamestnavatel, ak sa ale nieco zomelie vies co si s nim mozes... zalozit ohen 😉 Vypoved a ukoncenie PP nie je to iste, a nezabudaj, ze co je psano - to je dano 🙂
@suem ja a na urazenu? a kde?... ja som sa len zastala bodocky.a jasne som napisala, ze rozdiel poznam, aj ze som davala ziadost o rozviazanie, takze mna usmernovat netreba 🙂 ...........nepleties si ma s niekym?..ved som napisala, ze to nie je to iste. dokonca v mojich prispevkoch su smajlici, tak kde som tam urazena?
dakujem za rady,baby 😵 takze ak spravne chapem,tak jedina moznost je dohodnut sa zo zamestnavatelom 😝
ahojte potrebovala by som poradit ako skoncit prac.pomer.momentalne som na rd.rd mi konci 16.10.2017 a ja som sa uz zamestnala u noveho zamestnavatela.do starej roboty sa nemienim vratit a za 3 roky urcite maju za mna nahradu.ako mam postupovat?poslala som pisomne oznamenie ze mi konci rd 16.10.na moje oznamenie sa nevyjadrili.kedy najneskor mam zajst za zamestnavatelom a skocit prac.pomer.
@mata2 no jedine dať výpoveď dohodou k určitému dňu ...ale s tým nemusí jej terajší zamestnávateľ súhlasiť,najmä ak nemá za ňu žiadnu náhradu