Okamžitá výpoveď - dôsledky

hankab
2. júl 2024

Pekny vecer, budem vdacna za kazdu radu ako sa postavit celom k nasledovnej situacii v praci a ake dosledky to bude mat, kedze taku skusenost doposial nemam:

S kolegynou na oddeneni sa nam koncom jula prekryva dovolenka. Ona 2 tyzdne, ja 1 z tych 2. Kolegyna si nahlasila dovolenku a ma ju riadne schvalenu od februara - maju zajednany first minute na 2 tyzdne. Ja som si svoju nahlasila dodatocne zaciatkom juna, kedze priatel ma celozavodku presne v termine, ked je kolegyna prec. Mam ju riadne chvalenu veducim a personalne informovane.

Problem nastal, ked nas veduci dal necakane koncom juna vypoved, konci vo firme koncom jula. 2 tyzdne dozadu nastupil novy generalny, ktory ma silnu potrebu mat vsetko pod palcom a cakam v prvy den dovolenky telefonat, ze mam naklusat do prace. Zastup v urgentnych pripadoch mam - kolega, ktory vo firme na mojej pozicii pracoval 10 rokov sa po rocnej pauze vratil, ale na inu poziciu.

Otazka - ak ma generalny “donuti” prist do prace a odmietnem, ale nasledky to pre mna moze mat? To, ze dostanem hodinovu vypoved ma az tak netrapi. Koncom augusta mi konci zmluva a chcem z firmy odist.
Moze mi siahnut na mzdu, pripadne ake ine negativne dosledky moze vyvodit z tejto situacia?

Dakujem za rady.

doriiis
2. júl 2024

1.Riesis niečo,čo ani nemusí nastať
2.Cez dovolenku nedviham pracovný telefón🤷🏻‍♀️

egonsk
2. júl 2024

@hankab ked mas zmluvu na dobu urcitu, vypoved ti neda, bol by to problem navyse pre neho.

pluss
2. júl 2024

@hankab musel by ti preplatiť dovolenku a to nikto nechce tak nedomyslaj scenáre zbytočne .. zato že je nový vedúci neznamena že je hneď vadny.. pokiaľ je zastupitelnost zabezpečená tak aký problem

hankab
autor
2. júl 2024

@doriiis nemusi, ale ocakavam, ze nastane
Pracovny telefon ani nemam, zial vsetci kolegovia vratane generalneho maju moje sukromne cislo, lebo som musela riesit urgent po pracovnej dobe zo svojho telefonu

hankab
autor
2. júl 2024

@pluss nedomyslam si, je to arogantny chuj a robi ludom napriek uz po 2 tyzdnochvo firme

doriiis
2. júl 2024

@hankab ....A ? Tak im nedvihni.

marca12
2. júl 2024

@hankab Som v zahranici,bohuzial. Alebo odcestovana,neda sa mi prist. Mna by ani nehlo rusit si dovolenku

hankab
autor
2. júl 2024

@marca12 rusit si ju neplanujem ani nahodou. Preto sa pytam, ake dosledky to moze mat, ked odmietnem prist.

dadka1997
2. júl 2024

Si na dovolenke, tam si neni povinna dvihat akekolvek cisla

veronika33
2. júl 2024

nechaj telefon doma, vybav si náhradný a tel.č. daj len tomu, komu uznáš za vhodné

kikushaa
2. júl 2024

@hankab daj si letovy rezim a nedovolaju sa ti, nie je tvoja povinnost dvihat sukromny mobil 🤷‍♀️ chod a uzi si dovolenku.

kika572
2. júl 2024

@hankab vypni telefón a nerieš

lakebabe
2. júl 2024

@hankab keď som na dovolenke firemné mobily ostávajú vypnuté doma v stole.
Si na dovolenke a viac ta nemá čo zaujímať.
A sankcie ti nemá za co dat. Súkromný hod na letový režim a nedvíhaj

eleanor2510
2. júl 2024

@hankab ak mas dovolenku riadne schválenú, museli by ti ju v pripade jej zrusenia preplatit. Ver mi, ze akýkoľvek arogantny chuj, ked bude mat platit, si trikrat rozmysli, ci ta z dovolenky stiahne. A po dalsie, nemas sluzobny mobil, sukromny nie si povinná dvihat nikomu.

nikoleta999
2. júl 2024

Ja som zažila takého zamestanávateľa, že ja v zahraničí a on si zmyslel, že okamžite mám naklusať do práce :D :D Neviem, či si myslel, že vlastním súkromné lietadlo, že lusknutím prsta na jeho povel sa zbalím a priletím hneď o hodinu, či čo :D Pričom som dovolenku mala tak isto nahlásenú, ale vypadla kolegyňa ... Ani ma nehlo ... Dôsledky ? chviľku nervózny zamestnávateľ, lebo musel moju prácu robiť za mňa, ale to nie je moja starosť ... A ja som sa z toho len poučila, nedvíhať a neodpisovať na správy ... Som na dovolenke a to už nie je moja povinnosť dvíhať telefon ... Takže nerieš, pretože máš to nahlásene dopredu a to si ma ustriehnuť zamestnávateľ ...

daniela1911
2. júl 2024

Dovolenku máš riadne schválenú. BODKA

ns994
2. júl 2024

Dovolenku mas schválenú. Nie si povinna pocas nej dvihat telefon a uz vobec nie sukromny. Ak by sa aj stalo, ze dvihnes tak si odcestovana. On sa ma personalne zariadit dopredu aby prevadzka fungovala (odstriehnut si ci sa dovolenky prekrývajú, paragrafy, pnky atd). Mas to schvalene riadne tak nie je co riesit. Uzi si dovcu.

viestta
2. júl 2024

@hankab odvolat z dovolenky ta moze, umoznuje to ZP v nevyhnutnych pripadoch. Ale v tom pripade ti zamestnavatel musi nahradit vsetky naklady s navratom do prace spojene. Aj storno dovolenky, ak ju mate vyplatenu, aj cestovne...

hankab
autor
2. júl 2024

@ns994 praveze generalny o tom este nevie a ja to teda nahlas vykrikovat zbytocne nebudem 😁 Keby vedel, urcite to uz riesi a pokusa sa ma presvedcit o tom, ze nemam adekvatny zastup, kedze kolega je uz na inej pozicii.

whatever1
2. júl 2024

@hankab Hodinovu vypoved mozes dostat len za ozaj velmi hrube porusenie pracovnej discipliny alebo este v pripade ak by si spachala umyselny tresny cin a bola pravoplatne odsudena.

mojemenonikto
2. júl 2024

@hankab Zamestnávateľ ti môže zrušiť dovolenku v odôvodnených prípadoch. Avšak je povinný nahradiť ti všetky náklady, ktoré ti takto vznikli. T.j. preplatiť predčasný návrat domov a tiež preplatiť alikvotnú čiastku vopred zaplatenej dovolenky. Nie je to však zvyčajný postup a deje sa to naozaj výnimočne. Ak by to nový generál urobil len tak, z rozmaru asi by si tam aj tak dlho v tej práci nechcela zostať 😀 A okrem toho, ak nemáš špeciálnu dohodu o nejakých pohotovostiach, tak predsa nemusíš dvíhať telefóny a odpovedať na firemné maily ako ti tu už radili...

evaachesa
2. júl 2024

No tak nebudeš dvíhať kolegom a cudzie čísla. 🤷Vybavené, si na dovolenke.

purple_wolf
4. júl 2024

pozor ... to ze mas schvalenu dovolenku neznamena ze ti ju nemozu zrusit ... a to ci ti siahnu na peniaze zalezi od toho ako mas postavenu zmluvu ... ak mas nejake osobne ohodnotenie tak ano ale ak mas len fix bez priplatkov tak to nie