Pekny vecer, budem vdacna za kazdu radu ako sa postavit celom k nasledovnej situacii v praci a ake dosledky to bude mat, kedze taku skusenost doposial nemam:
S kolegynou na oddeneni sa nam koncom jula prekryva dovolenka. Ona 2 tyzdne, ja 1 z tych 2. Kolegyna si nahlasila dovolenku a ma ju riadne schvalenu od februara - maju zajednany first minute na 2 tyzdne. Ja som si svoju nahlasila dodatocne zaciatkom juna, kedze priatel ma celozavodku presne v termine, ked je kolegyna prec. Mam ju riadne chvalenu veducim a personalne informovane.
Problem nastal, ked nas veduci dal necakane koncom juna vypoved, konci vo firme koncom jula. 2 tyzdne dozadu nastupil novy generalny, ktory ma silnu potrebu mat vsetko pod palcom a cakam v prvy den dovolenky telefonat, ze mam naklusat do prace. Zastup v urgentnych pripadoch mam - kolega, ktory vo firme na mojej pozicii pracoval 10 rokov sa po rocnej pauze vratil, ale na inu poziciu.
Otazka - ak ma generalny “donuti” prist do prace a odmietnem, ale nasledky to pre mna moze mat? To, ze dostanem hodinovu vypoved ma az tak netrapi. Koncom augusta mi konci zmluva a chcem z firmy odist.
Moze mi siahnut na mzdu, pripadne ake ine negativne dosledky moze vyvodit z tejto situacia?
Dakujem za rady.
Si na dovolenke, tam si neni povinna dvihat akekolvek cisla
nechaj telefon doma, vybav si náhradný a tel.č. daj len tomu, komu uznáš za vhodné
@hankab ak mas dovolenku riadne schválenú, museli by ti ju v pripade jej zrusenia preplatit. Ver mi, ze akýkoľvek arogantny chuj, ked bude mat platit, si trikrat rozmysli, ci ta z dovolenky stiahne. A po dalsie, nemas sluzobny mobil, sukromny nie si povinná dvihat nikomu.
Ja som zažila takého zamestanávateľa, že ja v zahraničí a on si zmyslel, že okamžite mám naklusať do práce :D :D Neviem, či si myslel, že vlastním súkromné lietadlo, že lusknutím prsta na jeho povel sa zbalím a priletím hneď o hodinu, či čo :D Pričom som dovolenku mala tak isto nahlásenú, ale vypadla kolegyňa ... Ani ma nehlo ... Dôsledky ? chviľku nervózny zamestnávateľ, lebo musel moju prácu robiť za mňa, ale to nie je moja starosť ... A ja som sa z toho len poučila, nedvíhať a neodpisovať na správy ... Som na dovolenke a to už nie je moja povinnosť dvíhať telefon ... Takže nerieš, pretože máš to nahlásene dopredu a to si ma ustriehnuť zamestnávateľ ...
Dovolenku máš riadne schválenú. BODKA
Dovolenku mas schválenú. Nie si povinna pocas nej dvihat telefon a uz vobec nie sukromny. Ak by sa aj stalo, ze dvihnes tak si odcestovana. On sa ma personalne zariadit dopredu aby prevadzka fungovala (odstriehnut si ci sa dovolenky prekrývajú, paragrafy, pnky atd). Mas to schvalene riadne tak nie je co riesit. Uzi si dovcu.
@hankab Zamestnávateľ ti môže zrušiť dovolenku v odôvodnených prípadoch. Avšak je povinný nahradiť ti všetky náklady, ktoré ti takto vznikli. T.j. preplatiť predčasný návrat domov a tiež preplatiť alikvotnú čiastku vopred zaplatenej dovolenky. Nie je to však zvyčajný postup a deje sa to naozaj výnimočne. Ak by to nový generál urobil len tak, z rozmaru asi by si tam aj tak dlho v tej práci nechcela zostať 😀 A okrem toho, ak nemáš špeciálnu dohodu o nejakých pohotovostiach, tak predsa nemusíš dvíhať telefóny a odpovedať na firemné maily ako ti tu už radili...
No tak nebudeš dvíhať kolegom a cudzie čísla. 🤷Vybavené, si na dovolenke.
pozor ... to ze mas schvalenu dovolenku neznamena ze ti ju nemozu zrusit ... a to ci ti siahnu na peniaze zalezi od toho ako mas postavenu zmluvu ... ak mas nejake osobne ohodnotenie tak ano ale ak mas len fix bez priplatkov tak to nie
1.Riesis niečo,čo ani nemusí nastať
2.Cez dovolenku nedviham pracovný telefón🤷🏻♀️