Zdôverila sa mi kolegyňa z iného oddelenia (volajme ju Janka), s ktorou si rozumiem, že jej priame kolegyne s ňou prakticky nekomunikujú a keď niečo, sú na ňu nepríjemné. Predtým mala vzťahy v pohode. Nakoniec jej jedna z nich medzi 4 očami povedala, že jedna z nich (volajme ju XY) o nej rozpráva, že táto Janka ich ohovára a kritizuje za ich chrbtom. Čo vôbec nie je pravda. Naopak, zažila, ako táto XY , keď s ňou bola Janka osamote, ohovárala ostatné a nakoniec sa jej opýtala, že čo si o nich myslí. Janke to bolo čudné, tak sa nenechala natiahnuť do ohovárania. Pritom XY sa k ostatným správa veľmi priateľsky a milo. Janka sa nakoniec s XY skonfrontovala, ale tá to poprela, symbolicky pripustila jednu drobnosť, že ju to mrzí, že netušila, že by to mohol niekto zle pochopiť. Ostatné poprela, dokonca klamala tak, že vlastne nakydala na ostatné.
Janka teraz nevie, čo ďalej, práca ju baví, nechce odísť. Aj by na to kašlala, a robila si len svoju prácu, ale že ju trápi, že kolegyne uverili takým klamstvám a že tá atmosféra je tam horšia.
1. Uvažuje, že sa s ostatnými porozpráva, ako sa veci majú, no má obavu, že jej nebudú veriť, lebo nemá ani dôkazy a je aj služobne výrazne mladšia než XY, ktorá to evidenetne celé poprie. Predtým sa tam takéto nedialo, z nejakého dôvodu začala Janka liezť XY na nervy.
2. Janka zvažuje aj že či sa obrátiť na vedenie, ale znova nemá dôkazy, takže jej to príde trápne (žabomyšie vojny) a predpokladá, že to bude mať podobný efekt, ako bod 1.
3. Ako poslednú možnosť zvažuje, že začne robiť to isté, že bude medzi rečou, ak sa podarí, podsúvať kolegyniam, čo o nich XY hovorí. Je jej to síce proti srsti, ale že čo s takým človek, má pocit, že priamou a otvorenou komunikáciou nič nezmôže.
Ktorá z týchto 3 možnosí má najväčšiu šancu uspieť podľa vás? Prípadne nejaký ďalší nápad? Ja som nevedela, čo jej mám na to povedať, ja by som bola za otvorenú komunikáciu, možno čaká, že sa do toho zapojím, ako podpora, tiež som tam už dlho. Ale ani ja neviem, aký postoj zaujať.
tazko povedat - bud ohovaracku bude priamo konfrontovat pred kolegynami alebo napriklad najblizsie, ak xy niekoho znova pred jankou ohovori, janka pojde za ohovorenou kolegynou a moze jej povedat, ze pocuvaj, vraj si toto a toto urobila, vravela to o tebe xy
Nic s tym neurobi. Kolgyne si ani nedali tu namahu aby zistli kde je pravda. Automaticky uverili XY, ze ich Janka ohovara.
ja by som sa nato zvysoka vykašľala. ďálej by som si robila svoju prácu a na kolegyne sa len usmievala. Časom aj ďalšia nato príde kde je pravda...
@deti95060810 Práveže ani tá jedna tomu neuverila, inak by to snáď tým ostatným povedala. Janka jej to vysvetlila, že ako sa veci majú.
Moja zlatá úplne tá chápem. Keď som nastúpila ako 20 ročná do novej práce,skoro 80% bol žensky kolektív. Tiež to na mňa takto skúšali,že prišla jedna povedala niečo na druhú a čakala či to poviem tej ďalšej. Pre mňa osobne bolo najlepším riešením nezapajat sa, nejak diplomaticky neutrálne odpovedať a vždy som si vravela, že mám kamošky mimo práce , nehľadám si ich v práci,preto mi to bolo jedno. Bolo to nepríjemné,na začiatku ale po čase sa ukľudnili. Ja osobne som povaha, že by mi bolo jedno aká atmosféra by tam bola, s kľudom by som sa na nich usmiala a bola v pohode, keďže viem, že pravdu mám ja a nikoho som neohovarala. Urobila si svoju robotu a po robote bola so svojimi normalnymi ľuďmi.
ideálne je podľa mňa pred všetkými sa o tom porozprávať, otvorene a vtedy sa ukáže, že čo je vlastne pravda, takéto veci osobne nemám rada, to potom človek ani nevie ako sa správať, ako fungovať, no na nervy :/
Haha nerobíš v nemocnici na internom? Tam boli také veci haha
@melany_y Ano, tiez by som to tak riesila. Niekedy sa toto stane aj inde ako v praci. Aj medzi kamoskami v sukromi, alebo niekde na nejakom konicku, ako zumba a pod.
pre mna moznost 1. su to dospele zeny, ja som proste priamy typ, pocuvajte Zuzka, Elenka a Gitka vsimla som si, ze v poslednej dobe nase vztahy nejako ochladli, stalo sa nieco, dotkla som sa vas nejakym sposobom, prosim vyjasnime si to, nech sa nam tu vsetkym spolu dobre pracuje, chybaju mi nase spolocne ranne kavy