Odvolanie zamestnanca z dovolenky

30. máj 2024

Nastupujem do práce po RD s tým, že si budem čerpať dovolenku za MD a následne ukončíme pracovný pomer. Môj zamestnávateľ s tým súhlasil, resp. sám mi dal na výber, že môžeme pracovný pomer ukončiť hneď a preplatiť dovolenku, alebo môžem dovolenku aj vyčerpať. Keďže potrebujem pokryť hlavne obdobie letných prázdnin, rozhodla som sa pre čerpanie. Dohodli sme sa pred 2 mesiacmi a tvrdil, že s tým nemá problém. Teraz mi však naznačuje, že ako zamestnávateľ má nárok ma z dovolenky odvolať do služby, v prípade krízy. Predpokladám, že mi to hovorí preto, že to má v pláne urobiť. Ja tam však už nechcem pracovať ani 1 deň a ani nemám kam dať deti počas prázdnin. Takže moje otázky:
1. Jedná sa o zariadenie, kde musí byť zabezpečená prevádza 24/7. Všeobecne je tam nedostatok zamestnancov, obdobie letných dovoleniek je vždy kritické a keby ešte niekto išiel nečakane na PN, naozaj sa môže stať, že nemajú koho dať do služby. Považuje sa toto za krízu? Lebo to sú tam vlastne bežné problémy s prevádzkou.
2. Ako zamestnanec mám nárok byť nedostupná počas dovolenky, ale čo to znamená v praxi? Mám mať 2 mesiace vypnutý mobil, alebo stačí nedvíhať? Môžu ma odvolať aj mailom alebo sms-kou? A keď to neprečítam?
3. Odvolanie z dovolenky nemám nárok odmietnuť, môžem akurát nenastúpiť, čo sa považuje za porušenie pracovnej disciplíny. Čo by mi hrozilo v tomto prípade?
4. Keby som musela naskočiť, a som zaradená do jednozmennej prevádzky, môže mi zamestnávateľ prikázať aj nočnú službu, alebo službu na inom pracovisku (1-2-3 služby), z dôvodu krízy? Povedal, že keď mám malé deti, mám nárok odmietnuť nočné služby, ale ak sa bude odvolávať na krízu?
5. Zamestnávateľ je povinný uhradiť škodu, ktorú spôsobil zamestnancovi odvolaním ho z dovolenky, t.j. rezerváciu hotelu a pod. Ak by som musela zaplatiť opatrovateľku, lebo nemá kto mi strážiť deti počas zrušenej dovolenky, považuje sa to tiež za škodu spôsobenú zamestnávateľom?
Ďakujem, že mi pomôžete dostať sa do obrazu ohľadom svojich práv a povinností.

lucik194
31. máj 2024

uplne cele zle co pises.

ak tam nechces uz robit, dohodnut sa sa na odpracovaní jedneho dna, dovolenku nechat preplatit a ist na urad prace.
nechapem naco špekulujes. ano moze Ta odvolat z dovolenky. a budes musiet nastupit

inak ked budes cerpat jeden den, vyjde Ti lepšia a vyssia podpora ako ked vycerpas dva mesiace .....

doriiis
31. máj 2024

Zamestnávateľ disponuje celou tvojou dovolenkou.Takze áno,môže ti ju zrušiť

lucia147852
31. máj 2024

Nechápem prečo si sa dohodla na čerpaní dv. Zenske tu špekulujú ako vyčerpať 1 deň a mat max podporu, tebe to navrhne sám zamestnávateľ a ty to odmietnes. Teraz si sa vďaka tomu dostala do nie priaznivej a komplikovanej situácie. Áno, keď tá odvolá musíš nastúpiť. Opatrovateľku ti preplácať nikto nemusí. To sa týka len napr storna dovolenky, ktorú máš už dlhšie zaplatenú

laurika999
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina7070
31. máj 2024

vies ze tymto postupom si sa pripravila o ma imalnu podporu 1300€ mesacne?

mamina7070
31. máj 2024

@laurika999 zle info zamestnavatel disponuje celou dovolenkou

tiika
31. máj 2024

@mamina7070 tak čerpať musi urcit aspoň styri týždne, ale pokial zostane zamestnancovi dovolenka z minulého roka, tak od júla si zamestnanec môže určiť čerpanie sam

viestta
31. máj 2024

Zakonnik prace hovori o tom, ze zamestnavatel moze zamestnanca odvolat z dovolenky, ale je povinny mu uhraditi vsetky naklady, ktore zamestnancovi vzniknu tym, ze musi nastupit do prace. A kedze disponuje celou dovolenkou zamestnanca, moze ti nariadit cerpanie v inom termine alebo neodsuhlasit cerpanie v termine aky vyhovuje tebe

autor
31. máj 2024

Ja to všetko chápem, ale môj problém je hlavne to, že sme sa na niečo dohodli, ja som sa zariadila podľa toho, a teraz mám pocit, že zamestnávateľ špekuluje, ako z toho vycúvať. Viem, že zamestnávateľ nemusí odsúhlasiť čerpanie dovolenky tak, ako si to predstavujem ja. Ale ak nesúhlasí, mal mi to narovinu povedať hneď na začiatku. Preto som ho kontaktovala osobne ešte pred Veľkou nocou, aby som v prípade nesúhlasu stihla podať výpoveď tak, aby mi uplynula 2m výpovedná lehota do ukončenia RD. Lenže on sa tváril, že môžem v pohode čerpať dovolenku v nadväznosti na RD, môžem si ju vyčerpať aj celú (vedel, že tej dovolenky je na niekoľko mesiacov) a následne rozviažeme pracovný pomer. A teraz, keď už výpoveď nestihnem, mi naznačuje, že prípadne by ma z tej dovolenky aj odvolal.

tiika
31. máj 2024

Rozumiem a zároveň, keď sa zmenia podmienky, môže sa zmeniť aj jeho prístup. Akurat že to robí štýlom, ktorý by sa mi tiež nepáčil.
Keďže on teraz začína meniť vašu dohodu, čo keby si na to reagovala i ty, že kedy sa zmenil jeho nazor na to, ako ste boli dohodnutí? Prečo ta informuje až teraz? A ty chceš v takomto prípade skončiť k tomu a tomu dátumu, dať si tu dovolenku preplatiť, ved predtým tvrdil, že s tým problém nemá.
Pokial by sa ti podarilo mat max.podporu ešte lepšie pre teba.

mamina7070
31. máj 2024

tak sa hodis na ocr dala by som mu protinavrh vycerpat den dovolenky a chod na UP a zvysok dovolenky nech preplati

melanta
31. máj 2024

@mamina7070 @lucia147852 dámy, autorka môže mať maximálnu podporu aj bez toho, aby robila šaškáreň s jedným dňom dovolenky, ak má taký príjem.

melanta
31. máj 2024

Autorka, chápem čo píšeš. Žiaľ, dohodnúť sa slovne/písomne je pre mnohých z nás zaväzujúce, morálka nás nepustí nenaplniť dohodu. Ale pre mnohých nie je problém ustúpiť od toho, na čom si sa s nimi dohodla. Navrhni ukončiť pracovný pomer dohodou k termínu, aký potrebuješ. Ak nebudú súhlasiť, neostáva ti nič iné, iba dúfať, že ťa z dovolenky nestiahne. Do budúcnosti budeš vedieť, že keď chceš mať istotu, že sa nebudeš musieť do práce vrátiť, dáš včas výpoveď.

klip0
31. máj 2024

Choď na ocr ak nemáš kde mať deti a bude ti robiť napriek

autor
31. máj 2024

@lucik194 @lucia147852 @mamina7070 @tiika @melanta O podporu mi nejde, ja si prácu nehľadám. Navyše mám nevhodnú profesiu, keby som musela hľadať, tak určite aj nájdem veľmi rýchlo a podporu by mi zrušili, bohužial pre mňa tadiaľ cesta nevedie. Ale ja ešte chcem zostať doma s dieťaťom, minimálne jeden školský rok. Zatiaľ čakám na rozhodnutie zo škôlky, či mi aspoň vznikne nárok na RP od septembra. Preto som sa rozhodla pre čerpanie dovolenky, minimálne do 31. 8. Ale ako vidím, funguje to iba so serióznym zamestnávateľom, a toho svojho som asi neodhadla.
Ja som už musela minulý mesiac podať žiadosť o nástup + dovolenku, ešte nemám písomnú odpoveď, ale vraj bola už schválená. Tak už tu nemám veľa priestoru na "vymýšľanie". Ten 1. deň asi budem musieť nastúpiť na dovolenku, to už nezmením, ešte môžem skúsiť navrhnúť ukončenie dohodou k 2. dňu najskôr, ale každopádne je to už blbé a zamestnávateľ ani nemusí súhlasiť. Potom môžem jedine podať výpoveď, tým pádom mi pracovný pomer bude trvať do 31. 8. a dovtedy sa snažiť byť nedostupná.
Veď preto som sa pýtala, ako má tá nedostupnosť v praxi vyzerať, lebo jedine tým sa môžem ohradiť.
Alebo áno, ešte sa môžem hodiť na očr alebo pn, ale to je už naozaj krajné riešenie, v prípade, že by ma naozaj kontaktovali.
Ďakujem vám za reakcie, každopádne je to ponaučenie do budúcnosti.

mamina7070
31. máj 2024

nechapem ta absolutne uplne nelogicky to riesis
to ze si napr zdravotna sestra ci opatrovatelka neznamena ze musis vziat na up hned prvu pracu to je ten najmensi problem predsa a aj poberanie prispevku po skonceni podpory