Odvody z dohody študent verzus dôchodca

kisska
22. mar 2013

Ahojte, hľadám odborníka na nový ZP. Mám možnosť si popri práci privyrobiť. Firma je ochotná prispôsobiť sa tak, aby boli odvody výhodné aj pre ňu, aj pre mňa. Vlastne im je to jedno, majú maximálnu sumu za kampaň, ktorú sú ochotní zaplatiť a ja hľadám spôsob, ako by mi z toho zostalo čo najviac peňazí. Našla som kalkulačku na výpočet odvodov pre študenta pri nepravidelnom príjme za menej ako 155€/mesačne. Pre dôchodcu by malo to byť najvýhodnejšie pri sume do 317,52€/mesačne (nezdaniteľná časť). Viete mi to prosím potvrdiť? Malo by ísť cca o 600-700€ za prácu na 3-4 týždne. Je výhodnejšie rozdeliť to na viac platieb(na dva mesiace napr.)? Každý portál má inú kalkulačku a ja v tom mám chaos.

zuzulica
22. mar 2013

Mňa najlacnejšie vychádza študentka do 26r a mám ju na nepravidelný príjem,tam sa stanový výplata iná ako mesačne,mi máme polroka a ten príjem sa potom rozrátava na toľko mesiacov,na koľko sa dohoda podpíše,tam sa neplatí nemocenské a kedže mi podpísala papier,že nemá inú dohodu,tak ani dôchodkové a ani do zdravotnej poisťovne za ňu platiť nemusím.Len musím mať papier o návšteve školy.

zalka
22. mar 2013

@kisska si študent? si dôchodca?
čo robíš? si na RD? Ak áno založ si živnosť , a všetko čo nafaktúruješ Ti ostane pri tak nizkom príjme.

kisska
autor
23. mar 2013

@zalka ja osobne som zamestnaná tesne po RD, takže "oficiálna" cesta znamená asi 43% odvodov 😒 . SZČO je od odvodov oslobodená len prvý rok, ZP musím platiť hneď. Keď vidím "Cenu práce" a zostatok na účte naozaj nemám chuť posielať štátu ďalšiu podporu, teda pokiaľ je iná možnosť... Som rada, že sa mi podarilo niečo zohnať, tak by som bola veľmi rada, keby môj 60hodinový pracovný týždeň aj mal nejaký efekt 😉

zalka
23. mar 2013

@kisska ak pracuješ v zamestnaní tak môžeš mať živnosť ... môžeš si zvoliť nulové preddavky zo živnosti ... a potom doplatíš ... kamarátka platí ZP asi 10e zo živnosti .

kisska
autor
23. mar 2013

@zalka dá sa to aj po prvom roku? A keď mám nezdaniteľnú časť vo výplate, môžem si uplatniť to isté aj pri daňovom priznaní? Toto je síce možnosť privyrobiť si, ale je to nepravidelné. Niekedy zarobím 900€ za dva mesiace, a potom nie je pol roka žiadna robota....

zalka
23. mar 2013

@kisska no v prvom roku si vybav nulové preddavky v ZP , potom po podaní prvého DP ti ZP vypočíta nedoplatok. Ak neprekročíš príjem cca 4716 eur ročne tak do SP nebudeš odvádzať nič.
Takže v podstate ak by si za rok 2012 zarobila na živnosť príklad 2000 eur a celú NCZD by si využila vo svojom zamestnaní tak zaplatíš daň zo živnosti z toho príjmu 2000 e len 228 eur a okolo 100 e do ZP ... takže v čistom by ti ostalo 1672 eur .
Ak by si 2000 e zarobila na dohodu, tak ti stiahnu 13,4 % odvody + 19% daň ... tj. 648 eur a v čistom z toho by ti ostalo 1352 eur ...
Sú to hrubé prepočty .. ale rozdiel je viditeľný .

kisska
autor
23. mar 2013

@zalka ďakujem za info, si zlatá. Vieš mi poradiť aj s tým, čo všetk potrebujem k živnosti?

zalka
23. mar 2013

@kisska hm.. ísť na živnostenský úrad, a vziať 5 eurový kolok a mať predstavu čo chceš robiť na živnosť ...
živnosti nájdeš tu http://www.minv.sk/?zivnostenske-podnikanie&sub... a potom zo živnosťou na DU, na ZP . A vybavené.

zabkakatka
3. mar 2014

@zalka
ahoj prosim ta vedela by si mi poradit co najlepsie kroky aby som uplne minimalizovala svoje vydavky ked chce zacat podnikat,lebo este ani neviem ako sa mi bude darit a tak by som rada vedela coma caka ohladom odovodov a pod..... nema v tomprehlad?
dakujem
blizsie info by som dala do IP

zalka
3. mar 2014

@zabkakatka no základné výdavky ak otvoríš živnosť je mesačné platenie odvodov do ZP vo výške 56,35 eur ak nie si na RD, alebo nie si zamestnancom. Ak si tak do ZP sa neplatí resp. platí sa menej.