Dobrý večer
Mám otázku ohľadom odvodu zamestnávateľa.Robil som niaki čas na minimálnu,ktorú mám aj písanú v zmluve a chodila mi na účet.Po novom mám zvýšené o dosť ale nemám to v zmluve.Na účet mi chodí plná nová dohodnutá mzda.Je nutné mať novú vyššiu mzdu aj na zmluve?na účet mi chodí plná dohodnutá suma.Otázka je či všetky odvody s novej mzdy musí platiť zamestnávateľ alebo platí odvody len s toho čoje na zmluve?
Ďakujem
Takže platí len odvody zato čoje na pracovnej zmluve a je to jedno čo mi príde na účet aká suma,chápem to správne?
@tomdan4 Platí to/odvody, čo máš na výplatnej páske.
@tomdan4 výšku hrubej mzdy, z ktorej sa vypočítavajú odvody máš vo výplatnej páske. Tak si pozri či sa ti čistá mzda zhoduje s tým čo ti chodí na účet ak ti na účet chodí viac tak ti posiela peniaze na čierno
Mňa prioritne zaujíma to že čo musím predložiť pri žiadosti o dôchodok aby mi to sedelo s tým čo som zarábal
@tomdan4 Pri žiadosti o dôchodok neprekladá zamestnanec žiadny doklad o príjmoch. Toto všetko odosiela zamestnávateľ na SP elektronicky formou evidenčných listov. Tie samozrejme musia sedieť s odvodmi, ktoré za teba odvádzal a boli taktiež uvedené vo výplatnej páske.
@lilianka28 ani zmluvu od zamestnávateľa s hrubou mzdou?žiadne pracnovné zmluvy netreba predkladať?
@tomdan4 Nie, nič netreba.
Toto sa robí iba vo výnimočných prípadoch, keď napríklad zamestnávateľ v čase tvojho odchodu na dôchodok už neexistuje a SP nemá od neho v databáze tvoje evidenčné listy. To sa potom dosetruje individuálne.
Teraz existuje na stránke SP služba, kde si môžeš zriadiť svoj individuálny prístup/účet a pozrieť si všetky svoje odvody a pracovné pomery ktoré sa ti na SP evidujú.
@tomdan4 dôchodok sa ti počíta z odvodov na dôch.poistenie počas celého života, nie iba z aktuálneho zamestnania..... SP má v systéme vymeriavacie základy na odvody od r. 2004, ak by im chýbali vymeriavacie základy zo skoršieho obdobia - dohľadávajú sa u predošlých zamestnávateľov alebo v archíve.....len v prípade starých období ktoré chýbajú v PC (obvykle u zam.pred r. 1993)sa vyžadujú kópie prac.zmlúv +ukončenie alebo svedkovia.....ale to je naozaj len v niektorých prípadoch, vtedy neboli PC .....najlepšie je ísť na najbližšiu pobočku SP a tam ti vytlaťlačia všetky obdobia a zamestnávateľov čo evidujú a vysvetlia ďaľší postup ak ti tam niečo chýba
Treba ai pýtať vyplatne pásky, neviem z kade posiela zamestnávateľ mzdy, ale jemu musí sedieť suma ktorú pošle z.firemneho účtu a mzda na páske.
Dobrý večer,
čo máš na výplatnej páske? Všetky odvody musí platiť zamestnávateľ.
Teoreticky by si mal dostať nový platobný výmer, prípadne dodatok k zmluve. Niekedy je to zdokumentované len v systéme či tvojej zložke u zamestnávateľa.
Sociálna / zdravotná poisťovňa nemá informáciu o tom čo ti chodí na účet, pokiaľ sa to nezhoduje s výkazmi, ktoré im posiela zamestnávateľ. Ale ak máš pochybnosti, tak môžeš ísť s výplatnou páskou tam a overiť si to priamo v poisťovni.