Odvody od zamestnávateľa

tomdan4
13. feb 2024

Dobrý večer
Mám otázku ohľadom odvodu zamestnávateľa.Robil som niaki čas na minimálnu,ktorú mám aj písanú v zmluve a chodila mi na účet.Po novom mám zvýšené o dosť ale nemám to v zmluve.Na účet mi chodí plná nová dohodnutá mzda.Je nutné mať novú vyššiu mzdu aj na zmluve?na účet mi chodí plná dohodnutá suma.Otázka je či všetky odvody s novej mzdy musí platiť zamestnávateľ alebo platí odvody len s toho čoje na zmluve?
Ďakujem

tanyan
13. feb 2024

Dobrý večer,
čo máš na výplatnej páske? Všetky odvody musí platiť zamestnávateľ.
Teoreticky by si mal dostať nový platobný výmer, prípadne dodatok k zmluve. Niekedy je to zdokumentované len v systéme či tvojej zložke u zamestnávateľa.
Sociálna / zdravotná poisťovňa nemá informáciu o tom čo ti chodí na účet, pokiaľ sa to nezhoduje s výkazmi, ktoré im posiela zamestnávateľ. Ale ak máš pochybnosti, tak môžeš ísť s výplatnou páskou tam a overiť si to priamo v poisťovni.

tomdan4
autor
13. feb 2024

@tanyan dostal som dodatok ale nová mzda tam nieje,je tam písané to čo bolo dohodnuté pri podpise zmluvy a to bola minimálna mzda.

tomdan4
autor
13. feb 2024

Takže platí len odvody zato čoje na pracovnej zmluve a je to jedno čo mi príde na účet aká suma,chápem to správne?

lilianka28
13. feb 2024

@tomdan4 Platí to/odvody, čo máš na výplatnej páske.

matullienka
13. feb 2024

@tomdan4 výšku hrubej mzdy, z ktorej sa vypočítavajú odvody máš vo výplatnej páske. Tak si pozri či sa ti čistá mzda zhoduje s tým čo ti chodí na účet ak ti na účet chodí viac tak ti posiela peniaze na čierno

tanyan
13. feb 2024

@tomdan4 Platí odvody podľa toho čo je na výplatnej páske. Keby si bol napríklad pol mesiaca PN, tak tiež nebude platiť podľa zmluvy, ale podľa pásky...

tomdan4
autor
13. feb 2024

@tanyan a to že nemám novú dohodnutú mzdu na zmluve?ked pôjdem do dôchodku,čo potrebujem pri žiadosti doložiť ohľadom zamestnania?

tomdan4
autor
13. feb 2024

Mňa prioritne zaujíma to že čo musím predložiť pri žiadosti o dôchodok aby mi to sedelo s tým čo som zarábal

lilianka28
13. feb 2024

@tomdan4 Pri žiadosti o dôchodok neprekladá zamestnanec žiadny doklad o príjmoch. Toto všetko odosiela zamestnávateľ na SP elektronicky formou evidenčných listov. Tie samozrejme musia sedieť s odvodmi, ktoré za teba odvádzal a boli taktiež uvedené vo výplatnej páske.

tomdan4
autor
13. feb 2024

@lilianka28 ani zmluvu od zamestnávateľa s hrubou mzdou?žiadne pracnovné zmluvy netreba predkladať?

tanyan
13. feb 2024

@tomdan4 Na zápočet rokov je dobré mať zápočtový list. Zmluvu môžeš dokladať len v prípade, že by ťa neprihlásil. Ale ohľadom odvodov a mzdy treba potom doložiť výplatné pásky.

lilianka28
13. feb 2024

@tomdan4 Nie, nič netreba.
Toto sa robí iba vo výnimočných prípadoch, keď napríklad zamestnávateľ v čase tvojho odchodu na dôchodok už neexistuje a SP nemá od neho v databáze tvoje evidenčné listy. To sa potom dosetruje individuálne.
Teraz existuje na stránke SP služba, kde si môžeš zriadiť svoj individuálny prístup/účet a pozrieť si všetky svoje odvody a pracovné pomery ktoré sa ti na SP evidujú.

mogaa
14. feb 2024

@tomdan4 dôchodok sa ti počíta z odvodov na dôch.poistenie počas celého života, nie iba z aktuálneho zamestnania..... SP má v systéme vymeriavacie základy na odvody od r. 2004, ak by im chýbali vymeriavacie základy zo skoršieho obdobia - dohľadávajú sa u predošlých zamestnávateľov alebo v archíve.....len v prípade starých období ktoré chýbajú v PC (obvykle u zam.pred r. 1993)sa vyžadujú kópie prac.zmlúv +ukončenie alebo svedkovia.....ale to je naozaj len v niektorých prípadoch, vtedy neboli PC .....najlepšie je ísť na najbližšiu pobočku SP a tam ti vytlaťlačia všetky obdobia a zamestnávateľov čo evidujú a vysvetlia ďaľší postup ak ti tam niečo chýba

simca06022011
14. feb 2024

Treba ai pýtať vyplatne pásky, neviem z kade posiela zamestnávateľ mzdy, ale jemu musí sedieť suma ktorú pošle z.firemneho účtu a mzda na páske.