Odvody - dohodár

1. feb 2024

Ahojte, možno mi budete vedieť poradiť. Odvádza zemestnavateľ odvody za dohodára ? (Dohoda o výkonu práce). Ide o to že mam len tuto jednu dohodu inak inú robotu nemám. A v robote mi na to nikto nevie odpovedať, že doteraz tam mali vždy len ľudí čo ešte niekte robili takže im to neplatili a že pravdepodobne nie, no na internetu som zas čítala že by mali platit. A já teraz vôbec neviem. Doteraz som bola samoplatca kvôli zdraviu a práve som si myslela že keď pojdem aspoň na dohodu tak nebudem musieť platit pomali 100€ za zdravotnú. Hlavne sa mi nebude oplatit cestovať do tej roboty lebo viac prejazdím ako zarobím.

kat_
1. feb 2024

ved a nemas vyplatnu pasku? tam mas vsetky odvody vypisane...

autor
1. feb 2024

@kat_ ešte nemám. Preto sa pýtam.

lienka.7
1. feb 2024

@autorka je rozdiel zdravotné a sociálne odvody. Zdravotné ti platit musí, sociálne nie.

katarinaba
1. feb 2024

Dnes uz nie je rozdiel v odvodoch na dohodu alebo klasicky pracovny pomer.
Existuju vynimky - tie sa tykaju studentov a starobnych dochodcov.
Takze vseobecne ano, zrazia ti zdravotne aj socialne poistenie, pripadne aj dan.
Ked budes na dohode, tiez je dolezite, ci budes robit kazdy den a tym padom budes mat poistenie za cely mesiac, alebo len niekolko dni v tyzdny (napr.) a budes mat poistenie len za tie dni.
A takisto je jedno, ci mas jedno alebo dve ci tri zamestnania - z kazdeho platis odvody. Vynimku by robilo socialne poistenie, keby si suctom vymeriavacieho zakladu v danom mesiaci prekrocila maximum.
Pre orientaciu si daj svoju hrubu mzdu do kalkulacky, ukaze ti kolko dostanes ciste a zvaz, ci sa ti to oplati.

tiika
2. feb 2024

Štandardne zamestnávateľ platí odvody za dohodára do zdr.poisťovne (5,5% zamestnanec,11% zľ). Avšak mal by iba za tie dni, ktoré si v práci.
To, čo spomínaš sa týka minimálneho zdr.odvodu kt.je cca 40€, prip.pomerne krátený podľa počtu odpracovaných dni.
Pokial je dohodar zamestnaný inde, tak tento doplatok zamestnancovi “strhávať” nemusí.

Takze, zdravotne poistenie za teba platiť budú . Otázne je, či za všetky dni a pokial za všetky dni, tak uvidis, koľko zarobíš. Ak by to bolo veľmi malo, možno sa bude niečo doplácať do 40€