Odstupné v práci

dominika2245
29. júl 2024

Dobrý deň , viem že to tu nepatrí ale chcela by som sa opýtať na odstupné v práci. Robím v práci viac ako 2 roky s tým že sa podnik predáva. Momentálne nám bolo povedané že nový majitelia budú až od septembra / októbra. No zmenila sa to pred pár dňami že od augusta. Najprv bolo že firma ani podnik sa nemení a ostáva všetko rovnako čiže by som nemala na odstupné nárok. No zrazu že teda naši starí zamestnávatelia nám dajú výpoveď a že sa bude meniť aj názov firmy atd. Čo sa týka podniku tak ten ostáva tak ako je pravdepodobne do konca roka. Lenže , keďže sa prvotne nemalo nič meniť a len by sme prestúpili ako celá firma ku novému tak na konci roka, keď to chcú zatvoriť (pravdepodobne) by sme dostali odstupné. Lenže teraz keď sa ide meniť meno firmy atď tak bude aj nová zmluva čiže by som nemala už nárok na odstupné. Preto sa pýtam či je nejaká možnosť teraz keď nám starí zamestnávateľ dá výpoveď pýtať aj odstupné ? Ešte teda dodám že zatiaľ do konca roka by sa mi práca nemenila , možno len časovo.

zojazoja
29. júl 2024

@dominika2245 mení sa len meno alebo idú firmu komplet zrušiť a spraviť novú s novým ICO a DIC?

dominika2245
autor
29. júl 2024

@zojazoja prvotne sa nemalo , no teraz čo som pochopila tak idú meniť aj IČO a DIC. Takže zrušiť a novú firmu.

melanta
29. júl 2024

@dominika2245 prečo by si nemala nárok na odstupné, ak sa firma ruší a dostanete nové zmuvy? Firma sa ruší, takže sa musia zrušiť pracovné pomery/pôvodné pracovné zmluvy. Čiže buď akceptuješ novú pracovnú zmluvu, ak nemáš záujem, tak ukončenie pracovného pomeru v zmysle §63, ods. 1, bod a. Čiže nárok na odstupné je.

melanta
29. júl 2024

@dominika2245 alebo ti ide o to, dostať novú zmluvu aj odstupné?

dominika2245
autor
29. júl 2024

@melanta nie , práve že tu ostávať nejak nechcem pod novým vedením. Momentálne som sa dozvedela že to chcú spraviť tak, že prenesú zamestnancov na novú firmu pod ktorou budeme takže teda bez výpovede s novou zmluvou . A každý vraví že odstupné nebude. Nerozumiem tomu ako to tu robíš preto som sa chcela spýtať viac skúsenejších.

beata_k
29. júl 2024

@dominika2245 Nam sa menila firma. Nedostali sme novu zmluvu. Len dodatok k zmluve.

dominika2245
autor
29. júl 2024

@melanta ako to tu robia*

melanta
29. júl 2024

@dominika2245 ale ty nie si povinná podpísať novú pracovnú zmluvu. Čiže nepodpíšeš, tak ti musia dať výpoveď a keďže pôvodná firma končí, musia ti dať výpoveď v rámci § a bodu, ktorý som spomenula vyššie. Nemôžu si povedať, že nedajú, ak končia.

dominika2245
autor
29. júl 2024

@melanta aha , no uvidíme lebo tu to každý deň menia a pani hore písala že jej dali len dodatok ku zmluve. Takže uvidíme. Je to tu Miš maš riadny.