Odstupné v práci

miska7430
10. aug 2021

V septembri mi končí rodičovský? Ešte v októbri dostanem za celý mesiac ci jako? Som zamestnanec myslím si ze ma naspäť nezoberu mam nárok na odstupné?mám sa to opýtať normálne v práci ?

1aduliatko1
10. aug 2021

ak tam pracuješ viac ako 2 roky, máš nárok na odstupné, teda keď ti dajú výpoveď oni, keď dáš ty, nárok nemáš. mna tak vyhodili po RD, a dali mi odstupné pekne ako som mala nárok zo zákona, aj dovolenku preplatiť máš nárok !!

anjelicek26
10. aug 2021

Zavisi, kolko mas v praci odpracovanych rokov a ci je tam bezne davat odstupne, su firmy, ktore po rodicovskej teda nedaju, len za aktivne roky vo firme... Oktober uz nie je tak daleko, normalne sa popytaj, ake mas moznosti nastupit nazad...obcas to zamestnavatel pekne obijde (ponukne poziciu, kde ti nevyhovuju ako matke pracovne cas) a dovidenia, proste ta prinuti dat vypoved s tvojej strany... a urcite by som nevolala HR oddelenie - dobry den, vraciam sa s rodicovskej a nastupit v podstate nechcem, ake mi date odstupne? Normalne chod do firmy a preberte vsetky detaily ako by sa dalo nastupit nazad v prvej rade.

ivkazba
10. aug 2021

@miska7430 mesiac pred koncom RD si povinná oznámiť návrat do práce. Čiže oznám a počkaj si na stanovisko. Ak pre teba prácu nemajú, máš nárok na odstupné.

@anjelicek26 možno v DE je to inak, ale na SK sa do počtu odpracovaných rokov berie aj čas strávený na MD/RD, zamestnávateľ sa nemá možnosť rozhodnúť, či tento čas do toho počítať bude alebo nie. A čo sa týka ponuky inej pozície, s tou musí ona súhlasiť podľa ZP. T.j. vždy ak zamestnávateľ človeku ponúka inú pozíciu a s iným pracovným časom ako má uvedené v pracovnej zmluve, zamestnanec s tým musí súhlasiť. Ak nesúhlasí, za kratší konieč ťahá zamestnávateľ.

anjelicek26
10. aug 2021

@ivkazba ono iny pracovny cas (pocet hodin v tyzdni) to byt ani nemusi, staci, ked zacnu od siedmej a ona v tom case este nemoze dat dieta do skolky... ved uvidi, hlavne, nech komunikuje co najskor, mesiac pred mi prijde neskoro na to si to zorganizovat, keby vie, ze pracu uz "nema" moze paralelne teraz hladat a pozerat ponuky prace.