Odstupné pri zániku zamestnávateľa

agnes28
21. máj 2024

Ahojte, vedel by mi tu niekto poradiť ohľadom naroku na odstupné... Situácia je taká, že zamestnávateľ predáva svoju pobočku a neponúkol ani iné pracovné miesto. Neviem či je relevantné, ze na tom istom mieste vznikne nová prevádzka, kde ma nový majiteľ zamestná. A otázka teda znie, či mám narok na odstupné u súčasného zamestnávateľa? Ďakujem vopred za rady

elysiacik
21. máj 2024

no a zostávaš teda pracovať tam na tom mieste? lebo ak áno tak nevidím dôvod, odstupné sa žiada keď by si mala úplne ostať bez práce.

melanta
21. máj 2024

Nový majiteľ preberá zamestnancov a teda aj aktuálne pracovné zmluvy alebo budete podpisovať nové? Ak preberá zamestnancov, pracovné zmluvy ostávajú v platnosti a nárok na odstupné nemáš, ak by si chcela odísť. V takom prípade totiž pracovný pomer nekončí, ale pokračuje u preberajúceho zamestnávateľa. Ak sa pôvodné zrušia a budú podpisovať nové, tak áno, máš nárok na odstupné. Ale toto je výnimočné, skôr sa realizuje v praxi to, že nový zamestnávateľ preberá zamestnancov.

alenah31
21. máj 2024

@agnes28 Táto situácia sa v praxi označuje ako outsourcing. Čo sa týka zamestnancov, outsourcing môže byť spojený s prechodom práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov podľa § 27 a nasl. Zákonníka práce. Čiže doterajší zamestnávateľ sa dohodne s preberajúcou spoločnosťou, že spolu s prevádzanými činnosťami prevezme aj zamestnancov. Práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov voči prevedeným zamestnancom tak prechádzajú na preberajúceho zamestnávateľa.

Kedy nárok na odstupné nie je:
Odstupné nepatrí zamestnancom, u ktorých pri organizačných zmenách alebo racionalizačných opatreniach dochádza k prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov na iného zamestnávateľa. Keďže nepodpisujú novú pracovnú zmluvu, lebo tá pôvodná platí a zaväzuje preberajúceho zamestnávateľa aj naďalej, ten pôvodný iba oznámi preberaným zamestnancom v písomnej forme, že dochádza k zmene subjektu a všetky ich práva a povinnosti zostávajú zachované.

Pokiaľ zamestnanec nechce pracovať pre nového preberajúceho zamestnávateľa, môže ukončiť pracovný pomer s tým doterajším na základe vlastného rozhodnutia aj bez uvedenia dôvodov. Avšak odstupné mu v tomto prípade neprináleží.

Kedy nárok na odstupné je:
Pokiaľ dôjde pri outsourcingu k predaju vykonávania určitých činností a s tým spojeného know-how, pričom preberajúca spoločnosť zabezpečí ich výkon vlastnými zamestnancami, prípadne tými z voľného trhu práce, musí doterajší zamestnávateľ zrušiť dané pracovné pozície, keďže prevedené činnosti už nevykonáva. Zamestnanci, ktorí takto definitívne prídu o pracovné miesta, majú nárok na odstupné a nebudú prevádzaní k novému zamestnávateľovi.

Zamestnancom môže byť tiež ponúknutá iná pre nich vhodná práca. V prípade, že zamestnávateľ takou ponukou nedisponuje, dochádza k ukončeniu pracovného pomeru z organizačných dôvodov a k vyplateniu odstupného.

To čo opisuješ ty je ten prvý model keďže vás všetkých nejde nahradiť iným zamestnancom - nárok na odstupné ti teda nevzniká.

tiika
21. máj 2024

@alenah31 tak toto čítam prvý krát, že sa to vola outsourcing. Ja to teda poznám pod pojmom delimitacia zamestnancov, outsourcing mi evokuje cosi úplne iné.
https://www.daneauctovnictvo.sk/sk/casopis/ucto...

agnes28
autor
21. máj 2024

Situácia je trochu iná... nový majiteľ nepreberá zamestnancov, o outsourcingu sa tu nedá hovoriť... Končí skrátka prevádzku. O prevode zamestnancov nebola reč

alenah31
21. máj 2024

@tiika tak vieš - po anglicky to znie lepšie čo ti poviem. My sme pred dvoma rokmi kúpili obdobnú spoločnosť ako tá naša a spravili z nej našu dcérsku pobočku - takže sme mali preškolenie, aby sme boli "in". My sme nové zmluvy neuzatvárali, uzatvárali sa len dodatky k PZ.

tiika
21. máj 2024

@agnes28 Takze v tom prípade, ak nedôjde k prechodu zamestnancov, vám bude musieť ukončiť pracovne zmluvy. Vtedy sa s Vami bude chcieť dohodnúť na dohode o ukončení PP. Pokial tam nebude uvedený dôvod, že sa zamestnávateľ rusi, tak to nepodpisuj. Potom mu ostáva iba možnosť doručiť výpoveď(z rovnakého dôvodu), pri ktorej vzniká nárok na odstupne zo zákona. Ak bude nejaké pochybenia, kvôli neplatnosti ukončenia sa obrat čo najskôr na súd. V iných prípadoch kontaktuj IP, právnika, či napis sem kvôli rade.

melanta
21. máj 2024

@agnes28 v takomto prípade musí súčasný zamestnávateľ ukončiť pracovné zmluvy z dôvodu zániku. V takom prípade je nárok na odstupné. Výška odstupného podľa dĺžky zamestnania a podľa toho, či pôjde o výpoveď s výpovednou dobou alebo o dohodu o ukončení. Pri dohode je nárok na odstupné vyššie, ak teda bude uvedené, že ide o dohodu z dôvodov uvedených v §63, nie o dohodu v zmysle § 60.

melanta
21. máj 2024

@tiika ak ide o dohodu z dôvodov uvedených v §63, je automatický nárok na odstupné a dokonca vyššie ako pri výpovedi.

agnes28
autor
22. máj 2024

Ženy ďakujem vám veľmi pekne za rady, pomohli ste.. ❤idem to riešiť