Odstupné pri novej pracovnej zmluve a meškanie výplat

lucny_konik
3. dec 2014

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Teta má približne 2 roky pred nástupom do dôchodku, pracuje v hotelierstve už 17 rokov, je to fyzicky náročná práca. Jej zamestnávateľ už roky (minimálne 2 ale aj viac) každému zamestnancovi nedáva výplatu v termíne podľa dohody na pracovnej zmluve ale v podstate tak ako príde. Vždy musí ísť doslova prosiť o vlastné peniaze, aby mohla vôbec zaplatiť byt. Žije sama a tak je odkázaná len na svoj príjem. Výplatu dostávajú aj na 3krát a momentálne dostane v decembri tú za október. Majiteľ hotela sa púšťa do nového biznisu a rozbieha nový investičný plán, ktorý ale nemusí vyjsť a preto od decembra zmenil názov firmy. Neviem, či chce len utopiť nejaké peniaze alebo to musel urobiť. Hotel zaspal, vyzerá stále ako za socializmu,ale profit stále majú z rôznych akcií, plesov, svadieb a stužkových. Mala by nárok na odstupné, ak by jej dal teraz výpoveď resp. nemá nárok na odstupné už ukončením pôvodnej zmluvy? Jedná sa o novú pracovnú zmluvu nie o dodatok. Každý sa bojí o svoje miesto, každý je radšej ticho, len aby ho pre prípadné komunikačno-vzťahové problémy neskôr neprepustil. A aj keď je to nespravodlivé, takto to funguje už roky bez toho, aby sa niekto ozval. Dokonca aj tým, ktorí dostali výpovede a mali nárok na odstupné, nedal odstupné.

zalka
4. dec 2014

@lucny_konik no tvoja teta ak chcela skončiť v práci tak mohla kludne skončiť PP okamžite... s náhradou mzdy 2 mesiace. Toto by aj vysúdila od neho.
No ak teraz podpísala novú zmluvu , tak musí zase počkať na meškanie výplat z tej novej zmluvy ...

príklad :
1.12.14 podpíše novú zmluvu, výplatný termín je posledný den v mesiaci tj. 31.1.2015 a peniaze nevyplatí za celý december do 15.2.2015 tak môže teta skončiť PP okamžite s 2 mesačnou náhradou mzdy podla zákona. Nie je to odstupné ale aj to je niečo ... ak mi rozumieš. A okamžité skončenie PP z dôvodu nevyplatenia celej decembrovej mzdy do 15.2.2015 môže teta dať len do 15.3.2015, potom môže dať že nevyplatil januárovú mzdu a tak dalej ... len treba veľmi presne zadefinovať prečo sa dáva okamžité skončenie PP
... a samozrejme dať skončenie podpísať zamestnávateľovi .. tú vlastnú kopiu, alebo poslať doporučene s doručenkou zamestnávateľovi, že by bol dôkaz na súde.

čítaj zákonník práce ...
§ 69
(1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
(3) Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.
(4) Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Ak by nevyplatil potom mzdu, a to "2 mes. odstupné" tak treba to pohnať na súd, dať žiadosť o vydanie platobného rozkazu, a čakať a ak nezaplatí tak potom dať na exekúciu celého podnikateľa ... ale s týmito vecami už potom poradí právnik ... zatial je myslím si dôležité že ak chce teta skončiť PP, tak to môže urobiť okamžite z dôvodu nevyplatenia mzdy ... ale škoda, že už má kvázi nového zamestnávateľa ... a novú zmluvu takže treba čakať min. do januára.

lucny_konik
autor
4. dec 2014

@zalka ďakujem za obsiahlu odpoveď 🙂
teta nechce dať výpoveď, tie 2 roky musí ešte vydržať. Bojí sa len prepustenia, keď ju prepustí do troch mesiacov, asi nemá nárok na žiadne odstupné.

zalka
4. dec 2014

@lucny_konik a nebolo by lepšie tete kus doma ... na PN , potom na UP .. ak by trebalo tak zase na PN ... a dajako takto vykryť tie 2 roky? alebo nejaká iná práca ...

lucny_konik
autor
5. dec 2014

@zalka ver, že by bolo. ale zostala by doma len ak by bola nejaká zlatokopka. teta žije sama, z toho platu jej to vydá akurát na nájomné a stravu. na UP by nemala ani minimálnu mzdu. Na PN musí byť nejaká veľmi vážna diagnóza, aby sa to oplatilo (ak vôbec) a nie každý túži podvádzať. A nejaká iná práca? Skús poradiť nejakú pre 60 ročnú ženu. Mojej známej, 35 ročnej, povedali priamo do očí, že je pre nich stará. A neviem, ako vo vašom meste, ale v Banskej Bystrici sa napr. na pozíciu pomocník v kuchyni (škrabanie zemiakov, umývanie riadu) prihlásilo 200 ľudí, muži i ženy. Preto som radšej volila odchod do zahraničia.

17alexis
5. dec 2014

@lucny_konik u nás v práci sa tiež menil názov a normálne prišiel konateľ firmy a povedal nám, že kto chceme, môžeme odísť a dostať odstupné. Už keď podpísala zmluvu, je to pase...