Odstupné po odrobení 10 rokov

lucia456
24. júl 2024

Dobrý večer, na akú výšku odstupného mám nárok po odpracovaní 10 rokov vo firme? Ak mi zamestnávateľ oznámi koncom mesiaca, za už nemám chodiť do práce, mám nárok na 2 -mesacny plat vo výpovednej lehote a 4 mesačne odstupné? Ďakujem za rady .

doriiis
24. júl 2024

Ako si prišla na tieto čísla?

rozculena
24. júl 2024

akože už nemáš chodiť?? A kde je výpoveď alebo dohoda?

lucia456
autor
24. júl 2024

@doriiis výpovedna doba 2 mesiace s tým, že zamestnávateľ ti posiela plat, ale nie si v práci a 4 mesačne odstupné podľa zákonníka práce, výpoveď dohodou.
Len potrebujem vedieť, či je to naozaj tak, ak je výpoveď dohodou

rozculena
24. júl 2024

výpoveď dohodou neexistuje

lucia456
autor
24. júl 2024

@rozculena tak to proste funguje, zmena vedenia, ide ti výpovedna doba, ale v práci tá nechcú

doriiis
24. júl 2024

@lucia456 ....výpoveď zo strany koho?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucia456
autor
24. júl 2024

@doriiis nie, zamestnávateľ

sense
24. júl 2024

@lucia456 ak si podpísala dohodu u ukončení pracovného pomeru a nemáš tam uvedené že ti dajú 2 platy a 4 mesačne odstupne, tak nedostaneš zrejme nič. Ak ti dali výpoveď podľa nejakého paragrafu tak nárok mat budes

colsami
24. júl 2024

@lucia456 vypoved dohodou neexistuje, dobre Ti hovoria. Myslis asi dohodu o skonceni pracovneho pomeru? To je nieco ine ako Vypoved.

doriiis
24. júl 2024

@lucia456 ...takže zamestnávateľ ti dal výpoveď.A dôvod uviedol aký? Pri 10 tich rokoch je tuším už 3 mesačná výpovedná doba

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucia456
autor
24. júl 2024

@colsami práveže sa v tom nevyznám, týka sa to viacerých ľudí, stále sa niečo šušká, že po 10 rokoch je nárok na 4 mesačne odstupné, ale neviem, ako má byť presne tá výpoveď formulovaná, či ako dohoda s presne stanovenýcm počtom odstupneho

palicka
24. júl 2024

@lucia456 odkiaľ máš, že počas výpovednej doby nechodíš do prace a plat ti ide?

lucia456
autor
24. júl 2024

Nemám ešte výpoveď, len chcem byť pripravená, ak by mi dali niečo podpísať, nech nepodpíšem nejakú hlúposť

rozculena
24. júl 2024

@palicka aj také môže byť

lucia456
autor
24. júl 2024

@palicka to som len počula,zevraj 2 + 4 mesiaca, preto sa tu pýtam, či je to naozaj tak, alebo nie.

mamamasama
24. júl 2024

@lucia456 veď ti to už vysvetlili vyššie. Ak dostaneš výpoveď, tak budeš mať 4 mesačné odstupné. Ak budes mat dohodu, tak dávaj pozor na čom sa dohodnes.

rozculena
24. júl 2024

@lucia456 nemusíš to podpísať hneď tam,máš právo si tie papiere zobrať a kľudne dať aj právnikovi pozrieť....alebo sem na koňa.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
24. júl 2024

@lucia456 ak ti budu chcieť dať dohodu, tak si dobre precitaj co tam máš napísané. Aby si sa neodzubala.

lucia456
autor
24. júl 2024

Situácia v práci je napätá, nové vedenie nechce , aby starí zamestnanci chodili do práce a vedú sa fámy v práci, že ťa nechajú doma. 2 mesiace Ti ide plat v rámci výpovednej lehoty a po 10 odpracovaných rokoch máš nárok na 4 mesačne odstupné, čiže dokopy 6 platov, ale nikde som nič také nenašla, preto sa pýtam tu, či má niekto skúsenosť.

lucia456
autor
24. júl 2024

Ďakujem vám za rady, nevedela som, že to nemusím hneď podpísať a môžem si to vziať domov.

rozculena
24. júl 2024

@lucia456 firma môže dať odstupné aj nad rámec ZP,aj ti môže platiť keď reálne nepracuješ....len aby to všetko bolo na papieri.

katulienkax
24. júl 2024

Ak to mate v kolektivnej zmluve, tak moze byt aj 6 mesiacov

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dancingqueen321
24. júl 2024

Ono tieto tzv. garden leave su teraz celkom oblubene v jednom bratislavskom korporate na pribinovej 19 :D az na to, ze tu okamzitu vypoved dostavali len v krajinach, kde ich z minuty na minutu vapinkat mohli. Ale viem, ze tu niektori dostali aj 9m odstupne (museli sa ist hned DOHODNUT s HR). Mozno vramci tej dohody tam bolo zakoponovane tie 3platy kvazi zakonne odstupne plus nieco naviac.. viac sa oplati aj tak dohoda, tak ci onak ta 3mesiace by clovek bol bez prace, takto aspon s peniazmi navyse. Mozno by stalo za to pytat aspon rocne, ked uz sa velmi chcu dohodnut :D

tiika
25. júl 2024

@lucia456 v tvojom prípade, pokial podpíšeš dohodu o skončení PP, tak dostanes 4 mes.odstupne a tvoj pracovný pomer skončí hneď; ak nebudes súhlasiť s dohodou a oni ti dajú (doručia) vypoved, budeš ešte 3 mesiace zamestnaná (možno zostanes doma a dostavať budeš plat) a po tých troch mesiacoch sa tvoj PP skončí a spolu s poslednou výplatou ti vyplatia aj 3-mesačne odstupne. (Asi takto si to chcela rozpísať ?🙂)

olimuc
25. júl 2024

Samozrejme, ze existuje aj varianta dostanes vypoved a pocas vypovednej sedis doma napr pri zruseni pracovneho miesta, prekazka na strane zamestnavatela a dostanes ca 80% platu+ odstupne podla odpracovanych rokov …. Ale najskor si v ramci vypovednej lehoty vycerpas dovolenku a nadcasy - nic Ti nepreplatia (aspon ja poznam pripady kde sa to takto spravilo ca 1 mesiac dozadu) … hlavne citaj, rozmyslaj a pripadne chod za pravnikom ak si nie si ista.

tiika
25. júl 2024

@lucia456 treba si dať akurát pozor, aby pri dohode o rozviazaní PP bol uvedeny dôvod - nadbytočnosť/zrušenie prac.miesta/zrušenie prevádzky…