Dobrý večer, na akú výšku odstupného mám nárok po odpracovaní 10 rokov vo firme? Ak mi zamestnávateľ oznámi koncom mesiaca, za už nemám chodiť do práce, mám nárok na 2 -mesacny plat vo výpovednej lehote a 4 mesačne odstupné? Ďakujem za rady .
akože už nemáš chodiť?? A kde je výpoveď alebo dohoda?
výpoveď dohodou neexistuje
Nemám ešte výpoveď, len chcem byť pripravená, ak by mi dali niečo podpísať, nech nepodpíšem nejakú hlúposť
@lucia456 veď ti to už vysvetlili vyššie. Ak dostaneš výpoveď, tak budeš mať 4 mesačné odstupné. Ak budes mat dohodu, tak dávaj pozor na čom sa dohodnes.
Situácia v práci je napätá, nové vedenie nechce , aby starí zamestnanci chodili do práce a vedú sa fámy v práci, že ťa nechajú doma. 2 mesiace Ti ide plat v rámci výpovednej lehoty a po 10 odpracovaných rokoch máš nárok na 4 mesačne odstupné, čiže dokopy 6 platov, ale nikde som nič také nenašla, preto sa pýtam tu, či má niekto skúsenosť.
Ďakujem vám za rady, nevedela som, že to nemusím hneď podpísať a môžem si to vziať domov.
Ak to mate v kolektivnej zmluve, tak moze byt aj 6 mesiacov
Ono tieto tzv. garden leave su teraz celkom oblubene v jednom bratislavskom korporate na pribinovej 19 :D az na to, ze tu okamzitu vypoved dostavali len v krajinach, kde ich z minuty na minutu vapinkat mohli. Ale viem, ze tu niektori dostali aj 9m odstupne (museli sa ist hned DOHODNUT s HR). Mozno vramci tej dohody tam bolo zakoponovane tie 3platy kvazi zakonne odstupne plus nieco naviac.. viac sa oplati aj tak dohoda, tak ci onak ta 3mesiace by clovek bol bez prace, takto aspon s peniazmi navyse. Mozno by stalo za to pytat aspon rocne, ked uz sa velmi chcu dohodnut :D
@lucia456 v tvojom prípade, pokial podpíšeš dohodu o skončení PP, tak dostanes 4 mes.odstupne a tvoj pracovný pomer skončí hneď; ak nebudes súhlasiť s dohodou a oni ti dajú (doručia) vypoved, budeš ešte 3 mesiace zamestnaná (možno zostanes doma a dostavať budeš plat) a po tých troch mesiacoch sa tvoj PP skončí a spolu s poslednou výplatou ti vyplatia aj 3-mesačne odstupne. (Asi takto si to chcela rozpísať ?🙂)
Samozrejme, ze existuje aj varianta dostanes vypoved a pocas vypovednej sedis doma napr pri zruseni pracovneho miesta, prekazka na strane zamestnavatela a dostanes ca 80% platu+ odstupne podla odpracovanych rokov …. Ale najskor si v ramci vypovednej lehoty vycerpas dovolenku a nadcasy - nic Ti nepreplatia (aspon ja poznam pripady kde sa to takto spravilo ca 1 mesiac dozadu) … hlavne citaj, rozmyslaj a pripadne chod za pravnikom ak si nie si ista.
Ako si prišla na tieto čísla?