Odpracované roky u jedného zamestnávateľa

salamistka
18. máj 2022

Ahojte, aký máte názor nato, ak niekto pracoval celý život na jednom mieste, alebo teda na niekoho kto má odpracované povedzme 20 rokov u jedného zamestnávateľa? že je taký spoľahlivý a vážili si ho a preto nebol prepustený, alebo že je to človek ktorý nemá rád zmeny, preto sa vyhýba novým pracovaným príležitostiam? prípadne iný názor? ďak.

dskjhfdlkdjhl
18. máj 2022

@salamistka na to nemoze byt nejaky vseobecny nazor. Ja som u toho isteho zamestnavatela 17 rokov (ucim na VS, za cely zivot som vystriedala dve VS, takze v podstate ziadna velka zmena po zmene zamestnavatela) a planujem tam pobudnut az do dochodku. A ano, isto som spolahliva, sef sa celkom stara o to, aby som nedostala zajacie umysly a zaroven ma moja praca bavi. A co si o tom myslia druhi ludia, to je mne uplne jedno, nezaujima ma to😉

kormino
18. máj 2022

Ahoj ja som odpracovala 32,5 roka u jedného zamestnávateľa.Išla by som odtiaľ do dochodku,ale pracovisko premiestnili o 60 km dalej,tak takú diaľku som nechcela dochadzať,Rozviazala som pracovný pomer,resp.firma so mnou.Sprácou som bola spokojná,bola v mieste bydliska nemala som dovod meniť,Teraz mam 51 a druhe zamestnanie.

melanta
18. máj 2022

Z môjho pohľadu ako človeka, ktorý s týmto pracuje, je to aj aj. Sú ľudia, ktorí nemajú radi zmeny, nevadí im "nudný" život, nemajú ambície, proste im to tak vyhovuje. A je to v poriadku, ak je to v poriadku pre nich. A potom sú takí, ktorí niekde pracujú 20-30 rokov, ale posúvajú sa v rámci firmy, sú docenení, rastú osobnostne a profesne v rámci danej firmy, majú tam dobrú atmosféru a benefity a preto nie je dôvod, aby menili.

alenah31
18. máj 2022

@salamistka na toto nie je všeobecná odpoveď:
1. taký človek má pravdepodobne prácu, ktorá ho napĺňa, kariérne ho posúva resp. ho posunula tam kde je max. spokojný, je dostatočne finančne ohodnotený, spokojný s benefitmi, ktoré zamestnávateľ ponúka, práca nie je monotónna, vyhovuje mu kolektív, pracovná doba, spoločnosť kde pracuje má zrejme výborné výsledky a výhliadky do budúcnosti sú viac než optimistické.
2. alebo je to niekto kto nemá na výber, prácu potrebuje, tu síce spokojný nie je - je jedno s čím, ale za prácu dostane plat, ktorý mu zaplatí účty, šaty, jedlo, dostatočne zabezpečí deti.
Ak si mám vybrať medzi fluktuantom a niekým, kto sa mi hlási na rovnakú pozíciu s tým, že v životopise má za celú dobu jedného zamestnávateľa za 20-25 rokov - pokiaľ majú rovnaké skúsenosti, vek, schopnosti, rovnaké finančné požiadavky - idem na istotu, fluktuant je vždy riziko.

salamistka
autor
18. máj 2022

Len či môže človek, ktorý celý život robil jeden druh práce, sa naučiť plnohodnotne aj iný typ práce? lebo často počujem ľudí hovoriť, že nehľadajú si inde zamestnanie, lebo nič iné robiť nevedia

dskjhfdlkdjhl
18. máj 2022

@salamistka Za seba mozem povedat, ze s tymto by som problem nemala. Ale opat je to velmi individualne.

hiro
18. máj 2022

@melanta ambicie, rastu atd... same frazy pre mna. Napriklad taky maliar - preco cely zivot maluje obrazy, nejde robit napriklad formuloveho pretekara alebo socialneho pracovnika? Vyhovuje mu ten nudny zivot? Bez ambicii?
Ja programujem cely zivot v podstate pre jedneho zamestnavatela a kazdy den tvorim nieco nove alebo riesim nieco o co som nevedel. Neskutocne ma to bavi a naplna. Akykolvek rast, profesne - nedajboze by ma dali sefovat nejakemu timu by ma zabila, znicila radost z prace ktoru robim. Je to ako keby maliarovi povedali - tak teraz prestanes malovat tie svoje obrazy - povysime ta na spravcu galerie obrazov. Bol by stastnejsi z toho "rastu"?

dskjhfdlkdjhl
18. máj 2022

@salamistka A opat za seba-ja som sa ako male dieta rozhodla, co chcem robit, vystudovala som to a doteraz som nezmenila nazor-tato praca ma bavi. Keby som ju musela vymenit za inu, tak zvladla by som aj inu, otazka je, ci by ma dokazala tak bavit ako aktualna. Jednoducho su ludia, ktori maju to stastie, ze mozu robit to, co ich naozaj bavi, naplna. Mne sa to nastastie podarilo, preto nemam vobec dovod hladat v inych vodach.

melanta
18. máj 2022

@hiro no pozri, ak by sme túto tému chceli rozobrať naozaj detailne, tak by sme pomenovali nie 2 skupiny ľudí, ale oveľa oveľa viac. A áno, jedna z nich by bola aj skupina ako si ty. Čiže ľudia, ktorí robia celý život jeden job, pretože ich to baví. Ja sama hovorím niekedy svojim klientom, že nie, tohto človeka nedávajte na mng pozíciu. Je to top odborník a aj ním chce byť a ak z neho urobíte manažéra, zabijete ho, získate nedobrého manažéra a stratíte skvelého odborníka. Hlavne v oblasti IT a predaja sa s týmto stretávam. Odpovedala som povrchne, pretože v podstate otázka tak bola položená. Inak je to totiž téma, ktorá by sa dala rozoberať dlho. A keď u nejakého klienta riešime personálnu štruktúru a jej zmeny, tak to sú zväčša rozhovory na veľa dní až týždňov.

simsalabim
18. máj 2022

@salamistka ja si myslim, ze je rozdiel dokladat tovar v regale a rozdiel ucit na VS ako
@dskjhfdlkdjhl Tam podla mna musi byt clovek velmi flexibilny, tvorivy aj empaticky. Ramec cinnosti je asi rovnaky, ale sustavne sa meni napln a sposob robenia cinnosti - uz len tym, ze studenti su vzdy ini, ze sa menia potreby, studijne plany, robi sa iny vyskum...

pandusica
18. máj 2022

Moja mamina robi u jedneho zamestnavatela uz viac ako 40 rokov. Kedze ma do dochodku nejake tri styri roky, jej jedinym pracovnym prianim je vydrzat tam az do dochodku. Myslim si, ze v praci je uspesna docenena, ostatni kolegovia ju maju velmi radi, lebo je im vzdy napomocna. V ramci jej pozicie sa nema kam posunut, avsak je nutena cely zivot studovat legislativne zmeny, tak sa nenudi, rovnako ako jej zamestnavate dava move ulohy, adekvatne jej zvysuje plat, ktory ma viac nez dobry. Ponuky na zmenu prace mala viacere, avsak tam kde je sa citi dobre, je to ako jedna velka rodina,lebo drviva vacsina jej kolegov tam rovnako ako ona robi cely zivot.

simsalabim
18. máj 2022

@pandusica to znie celkom dobre 👍 Nedivim sa, ze tam ostava.