Ahojte,prosím vás koľko platíte vo vyúčtovaní domovnikovi mesačne? Domovník alebo zástupca vlastníkov bytov 🤗
5 €. Ale domovník zároveň aj upratuje spoločné priestory. 24 bytov nás je.
Domovnika nemame ale spravca bytoveho domu dostava 2 eura za byt. Mame 96 bytov
Spravcovskej platime asi 4€ mesacne, z toho dostava odmeny aj zastupca vlasnikov bytov, kolko dostava netusim. Za upratovanie platime zvlast upratovacej sluzbe.
Sme SVB, máme správcu, tomu 6,5€/byt,/mes, predseda SVB berie 2€/byt/mes, domovnici (rada) neberú nic(nic ani nerobia). 80 bytov.
tak u nas je potom dobre zderstvo, mame sialeny evidecny list a domovnicka ma 9 eur mesacne a upratovacka 5,50 e, fond oprav a udrzby - 57 eur, doplnam, ze sa jedna o 3 izbovy byt a sme tu okolo 70 bytoviek
@zobaka tak zálohove platby išli hore všade, nie len u vás. Predpokladám, že dostávate aj vyuctovanie, ktoré spĺňa nejaké náležitosti. Do všetkých faktúr a dokladov môžete nahliadnuť ako vlastník bytu. Ak nebolo dodržane zakonne kvorum na hlasovanie, tak môžete podať trestne oznámenie. Čo z toho ste spravili, preverili, zistili? Či len tu na internete hromžíte a pravda je úplne inde?
@ivuska027 chodila dodatocne po bloku, aby jej dali podpis na tu pozicku, ale ani vtedy sa jej tolko nepodarilo vyzbierat, kde inde asi by mala byt pravda? 🙈😲 na schodzu ked prislo okolo 30 ludi a kamosky zdvihli ruku za navysenie a bola ich vacsina na jej správu, co mal clovek robit? samozrejme, ze sa ideme spojit so susedou, co dalej, lebo takto vykoristovat a robit biznis si v bloku je uz nonsens, vcera ked som nasla tuto temu mi az oci skoro vyskocili, ze sme asi jediní co tolko platia domovnicke
a dalsia vec je tak, ze na schodzu hoci pride len 20 ludi a odsuhlasi jej to 11 kamosiek plati to to je ako s politikmi, ked clovek danu zberbu nevoli, ale musi niest zle rozhodnutia inych ludi, ktori ich zvolili
@zobaka vymenit dovernicku mozete hocikedy, to nie je funkcia na dozivotie. To, ze sa nedodrziava zakon pri nakladani s vasimi spolocnymi peniazmi treba riesit trestnym oznamenim. To, ze nechodia majitelia na schodze a potom "trpia" za rozhodnutia inych je vec, ktoru si ma vysporiadat kazdy vlastnik bytu sam so sebou. V kazdom pripade mate mnoho moznosti ako branit svoje prava a aj svoje peniaze pred nehospodarnym nakladanim.
A nadpolovicna vacsina pritomnych ma opravnenie len na niektore ukony. Financovanie musi byt odsuhlasene nadpolovicnou vacsinou v pisomnom hlasovani a na pisomne hlasovanie su zakonom urcene podmienky, napriklad komisia poverena zberom podpisov. Bez dodrzania tychto podmienok je hlasovanie neplatne.
@zobaka aj písomne hlasovanie má svoje pravidlá. Odporúčam nový bytový zakon pozrieť.
No ako na poznamku, čo som mala robiť len tolko, že hlasovať proti. Veď preto sa robí hlasovanie. U nás písomne tiež neprejde všetko. Vlastníci vyjadria svoju vôľu. Inak neviem, čo vy ste? SVB, družstvo, len súbor vlastníkov? Kto je poverený vykonom správy? Máte výbor? Je toho celkom dosť, čo nie je povedané, aby sa dali robiť závery. Ale aj tak to tu na internete nevyriesis. Na základe čoho sa u Vás volí domovnik, ake má kompetencie, na aké obdobie je volený?
Stale nevieme o akej pozicke je reč?
@ivuska027 sme SVB, na ake obdobie je volený to neviem, ale minimálne je už cez 20 rokov ked to zrátam. Pôžička sa brala na zateplenie bloku, mali sme zatepleny dom medzi prvými (aj to zle v kuchyni nameriam 12 stupnov) necakala ani na prispevky ako iní, ktorí vdaka tomu, nie su tak zadlzeni, silou mocou vsetko rychlo, rychlo, novy rozprávací vytah, okná, úprava vchodu, stále niečo, čiže nie a nie to splatit. Budeme to riesit so susedami, už 3 ma zastavili, lebo sú zúfale, veľa ľudí kvoli divným praktikám a strašným nákladom sa odsťahovalo, ale mame hypoteku na byt a ťarchu čiže teraz to nejde, takže jedine keby nás bolo viac na jej odvolanie. Proste peklo odkedy sme odisli z bytového družstva, pekny biznis ma niekto z toho no. Teraz tu mame najnovšie asi rok 5 G a príjmy akosi sa nepovedalo na čo ich používa
@zobaka tak na zateplenie a pôžičku potrebuje minimálne 3/4 platnych kladnych hlasov. O tom musí existovať dokument riadny. Ten si vieš vyžiadať a pozrieť. Projekt rozsahu obnovy bytového domu musel byť prejednany na schodzi, detto 3/4 vlastnikov, potom ešte nejaký čas na pripomienkovanie od vlastnikov. Ak ste sa nezaujimali o rozsah a obsah, vaša chyba vlastnikov, Ale aj tak len odhlasovane sa mohlo zahrnúť do projektu. Tiež je o tom dokument.
Predseda SVB sa volí v pisomnom hlasovaní na 3 roky, riadne sa to musí hlásiť na úrad, oficialny register je v Banskej Bystrici. Potom musí obnoviť hlasovanie.
Mali by ste mať aj radu zvolenú, ktorá spolurozhoduje.
Všetko viď bytový zákon
@zobaka zase na jej obhajobu, ak by sa niečo zomlelo, predseda ručí za škody celým svojím majetkom, takze zodpovednosť veľká. Ak Vám robi aj správu domu, tak to si vyžaduje priestory, čas, pocitac3, software, znalosti a rôzne školenia, sledovať všetky vyhlasky a terminy, vestniky a pod, spravovať platby a bankový účet, riešiť servis a opravy. Zase nie je to tak, že sedi doma pozerá telku. Za cca 630€ v hrubom, ak to má ako hlavný zdroj prijmu, by som to ja zrejme nerobila 🙈
Inak vám stačí 50% platnych suhlasnych hlasov v pisomnom hlasovani a viete ju kľudne odvolať a vybrať si externu firmu ako spravcu SVB, ako máme aj my. Inak, skús ešte zistiť, kedy bolo naposledy hlasovanie o jej zvolení, či má vobec mandát vykonávať predsedu a spravcu SVB, a s tým spojené kompetencie, poberanie odmeny.
@zobaka https://ives.minv.sk/rez/registre/pages/start.a...
Tu si to hneď over
Ak to naozaj mienis vazne riešiť, skús sa obrátiť na lepšiu správu
https://lepsiasprava.sk/
Je tam Judr. Perdik, on je vlastne tvorca a konzultant nového bytového zákona. Do nejakého rozsahu vie poradit bezplatne so svojím tímom. Su veľmi kompetentní. Za opýtanie nic nedáš 😉 Vedia poradiť a naviest
Platíme 2€ ale sme veľká bytovka. V menšej, kde bolo len 13 bytov, sme platili 4€.