Ahojte. Prosím o vás názor kto sa tomu rozumiete. Som živnostníčka, mam s.r.o. kde som konateľka a v ďalšej (cudzej) firme mam štvrtinovy úväzok, kde za mňa platia odvody. Ako môžem dostať peniaze zo svojej srocky na svoje súkromné účely? Viem ze je viac možností.. 1x rocne neprichádza do úvahy, ďalšia možnosť nepravidelne vyplácanie odmeny konateľovy-ako to funguje? Na základe akého dokumentu? Ide o to, že firma ma príjem nepravidelný. Raz potrebujem 1000€ ale ďalší týždeň možno 300€...chápete ako to myslím? Ako to robiť, aby bolo všetko v poriadku? S uctovnickou mam stretnutie o týždeň a rada by som bola trocha v obraze. Ďakujem.
@petruldo dobre chápem a každý jeden presun peňazí z sro uctu na súkromný mam urobiť nejaký doklad? Ci to ma robiť účtovníčka? Lebo moja to nerobí a povedala, ze ma nezaradené platby a co s tým...
Neviem, akú máš účtovníčku, no toto sú u mňa základy ktoré klientom vysvetľujem hneď na začiatku. Presúvať peniaze z s.r.o. na súkromný účet len tak není dobrý nápad. Berie sa to ako pôžička, ktorú treba vrátiť... Existujú aj iné spôsoby, ako "dostať" peniaze z s.r.o. Pokiaľ si chceš vyplácať odmenu konatela, tak potrebuješ byť prihlásená na sociálnej poisťovni ako "zamestnanec". Nedá sa to len tak, že si budeš vyplácať... ale nato ťa mala upozorniť účtovníčka hneď na začiatku.
V prípade nepravidelnej odmeny sú odvody nasledovné:
zdravotný odvod 15% (z toho 11% platí firma a 4% platí spoločník/konateľ)
odvody do Sociálnej poisťovne 28,75% (z toho 21,75% platí firma a 7% platí spoločník/konateľ)
Nemôžeš si len tak vyplatiť peniaze. Bud raz ročne zo zisku. Alebo na základe zmluvy o výkone funkcie, a predtým sa prihlásiť zo ZP a SP.
Ale ty si nemôžeš len tak presunúť peniaze z firmy na súkromný účet.
Jedine mať zmluvu o pôžičke samozrejme s úrokom.
@martul
@bets
@lenicka298 ďakujem baby. Ja viem ze len tak nemôžem. Preto hľadám spôsoby ako to robiť. Stále viac a viac prichádzam na to, ze podnikat sa fakt neoplatí.. len starosti sú s tým. A ked som zamestnaná na ten štvrť úväzok v inej firme, aj tak sa musím prihlásiť do soc.aj z mojej firmy? A co ak sa stalo ze som si peniaze previedla a nemám k tomu doklad? Dá sa ten doklad spätne vystaviť a do budúcna to tak ošetrovať?
A keď tak rozmýšľam, co by bolo najvýhodnejšie? Zrušiť živnosť a zamestnať sa vo vlastnej firme, platiť si riadne vsetky odvody a každý mesiac si poslať vyplatu? To by potom tie odvody išli aj do nákladov a tým by sa mi znížilo mesačne DPH ci? A nejakú sumu si potom raz ročne po daňovom vyplatiť? A konateľom môžem byť aj bez živnosti? Ja totiž ani neviem na co mi slúži ta živnosť, bývalá účtovníčka to takto chcela..
tvoja mzda nemá nič spoločné s DPH!
prepáč, už mi to začína byť smiešne. Akože tvoja účtovníčka to tak chcela, ty si šéf, konateľ alebo živnostník a ty rozhoduješ! Ty si sa rozhodla podnikať tak si si mala zistiť čo musíš robiť, čo je potrebné. Ty si konateľom vo svojej s.r.o., to nemá nič spoločné so živnosťou. Áno môžeš byť konateľom bez živnosti.
@martul ďakujem ti. Ah, pýtam sa to pre sestru takže pisem ako úplný talian🙈 dala mi nejaké info, ktoré sú vyššie spomenuté a priebežne jej preposielam odpovede. Ona nemá MK a poprosila ma😅🙈 moja profesia je ďaleko od účtovníctva takže ja osobne týmto veciam moc nerozumiem. Ale myslím ze tu dostala dobre rady aby si to nejako so svojou uctovnickou upratala..
Vybrať peniaze do "pokladne" sro.
@martul poviem jej nech aj to povie účtovnícke. Ďakujem. A co sa da robiť s tým, keď si posielala na súkromný účet z SRo účtu peniaze? Tie platby ma nezaradené a účtovníčka sa jej pýtala co s tým chce robiť 🙈 ale ona nevie co s tým môže robiť..
no účtovníčka by to mala zaúčtovať ako pohľadávku voči spoločníkovi, účet 355/221. Ono by bolo dobre vidieť celé účtovníctvo /hlavnú knihu/. Ale účtovníčka by jej mala poradiť, čo sa s tým dá robiť a nie sa len pýtať čo s tým chce robiť. Nato účtovník je a berie za to peniaze, aby poradil a usmernil klienta čo je v súlade so zákonom.
@martul ja som jej to vravela, asi ma smolu, za 2 roky ma už druhú uctovnicku a ani toto nieje úplne okej. Len sa bojí...lebo mesačne ma príjem cca 5000€ a z toho jej minimálne 3,5 tis.odchadza na súkromný účet bez akéhokoľvek papieraa zvyšok ma náklady na firmu.
fúha, tak toto určite nie je v poriadku. Takúto s.r.o. by som slušne odmietla účtovať.
V prvom rade nech si nájde účtovníčku, ktorá aj vie, čo ma robiť, a usmerni ju. Keby sa takéto otázky pýtala moja klientka na fóre, hanbila by som sa. A nie to ešte zato brať peniaze. Všetko sa dá vyriešiť, len treba poznať zákony, a vedieť čo a ako. A nato si človek platí tu účtovníčku. Nemôže každý vedieť všetko.
Ako píše @martul, potom je to "radosť "účtovať takú s.r.o....
@lenicka298 a myslíš ze aj takto spätne sa to bude dat aby nemala problémy? No ja som jej hneď keď začala podnikať vravela aby nesetrila na účtovnícke lebo z toho môžu byt neskôr problémy🙄 tejto platí nejakých 200€ a pani ma prax 40 rokov, tak ja neviem kde sa stala chyba. Možno v komunikácii alebo segra niečo podcenila a len mavla rukou..
No to už vie len ona a účtovníčka, kde sa stala chyba. Tak ono by bolo dobre vidieť aspoň hlavnú knihu, že ako je to tam zaúčtovane. Rok 2024 by sa ešte dal dat doporiadku. Minulé roky, keď je už odoslaná a schválená účtovná závierka sa nemôžu otvárať. No niektoré veci sa dajú opraviť v roku 2024... Nie vždy je to najdrahšie najlepšie. Ja mám prax cca 10 rokov, a opravovala som účtovníctvo aj po účtovníčke, čo mala prax dlhšie. Ale nikdy som nepovedala klientovi, že čo chce s takouto banalnou vecou robiť 🙈 ale rovno dám riešenia..
Konateľ si môže vyplácať odmenu pravidelne, alebo nepravidelne. Z pravidelnej sú trocha vyššie odvody ako z nepravidelnej. Účtovníctvo ti kto robí- treba sa dohodnúť s nimi