Ahojte
Chcem poprosiť o radu. Pracujem na SVK ako procesný inžinier už 3. rok hneď po škole. Na prácu sa nesťažujem baví ma to,ale vyskytla sa mi možnosť odísť do Rákuska(prácu mi ponukol kamarát, ktorý tak funguje 10 rokov - pracovať na rakúsku zmluvu,13.-14.plat ide o manuálnu prácu, konkrétne sadrokartonista( viem čo to obnáša pracoval som tak 3 mesiace ešte brigádne).
Zvažujem plusy a mínusy
+to čo zarobím tuna za 3,5 roka tam by som to mal za rok,chcem vypadnúť max. 4-5 roky zarobiť( aby som sa zbytocne nezadlžil) a vrátiť sa spať
- cestovanie 10 dni byť tam ( z toho 1 den cesta tam a 1 den cesta domov) a 4 dni doma
Neviem sa rozhodnúť, obávam sa, že potom keď sa budem chcieť vrátiť budem mať problem si nájsť takú prácu ako som mal.
Ďakujem za Vaše názory a rady🙂
@palko112 za skusenie nic nedas, ja by som sla. Kedy pojdes ked nie teraz, mlady, slobodny? Nikde nie je napisane, ze ostanes tie 4 roky, alebo pri tejto praci, velakrat sa ludi posunu vyssie. Ak stale budes robit manualne a obavas sa o karieru, urob si popri praci aspon nejaky kurz relevantny k svojej profesii, co ako kratky a mozes si dieru v zivotopise zaplnit tym pripadne aj jazykovym kurzom.
skús to. keď tam môžeš zarobiť viac a niečo si aj našetriť tak mi to príde ako rozumné riešenie. možno sa ti potom naskytne príležitosť si aj tam nájsť takú prácu ako máš tu a ešte lepšie platenú. ak nie tak sa po tých pár rokoch vrátiš domov a predsa len už teraz pracuješ v tej oblasti, máš to vyštudované tak si myslím, že nebude problém znova nájsť takú prácu ;)
K minusom nezabudni priratat vyssie naklady na byvanie a naklady v At a cestovne. Ak si este stale na aspon dvojnasobku zarobku, ber. Ziskas skusenost, jazykovu zrucnost a iny uhol pohladu.
Dala by som si pozor na model 10+4, praca v nedelu v At nie je bezna a uz vobec nie v tvojej brandzi, aby to vobec bolo technicky mozne....
predpokladam ze si este mlade ucho- netreba sa hned upisat praci-treba i vidiet kus sveta ako to chodi inde... mat neake zazitky .. ak je to praca ok isla by som ... mozno si v rakusku najdes aj pracu vo tvojom obore -nikdy nevies .. pokial nemas rodinu co ta zavazuje nemas co stratit .. chod a skus .. pracu vzdy najdes inu
neviem, preco by si sa mal coho obavat, este si mozes navyse zlepsit nemcinu. manzel tak chodi do nemecka, presne tie iste turnusy a je to ako keby bol tu a chodil by na tyzdnovky akurat zarobi omnoho viac
A prečo si nehľadás prácu vo svojom obore, predpokladám ze Aj ovládaš, na začiatok ti to bude stačiť, časom sa doucis nemecky, ja som tak odišla s manželom pred 11 rokmi do DE. Tiež sme nevedeli jazyk
@palko112, ja by som do toho šla - časom získaš kontakty, zdokonalíš sa v nemčine a možno sa ti naskytne príležitosť zamestnať sa v oblasti, ktorú si vyštudoval.