Zdravím viete mi niekto poradit ako dať výpoveď alebo odísť s práce s tým že aby som mohol od prvého dňa poberať dávky z nezamestnanosti , teda sa prihlásiť od prvého dňa na AMS . Ked dám sám výpoveď tak nárok mám až po mesiaci približne . Ďakujem
Mal by si sa dohodnut s firmou na "Einvernehmlich" tak mozes ist hned na Ams
Ako pisu, Einvernehmliche Kündigung
Áno aj to ma už napadlo , a aj som to už niekde počul že dohoda z oboch strán. A na druhú stranu keby som bol stále na pnke alebo nechodil na čas do práce a firma by ma vyhodila , tak tým pádom nemám nárok od prvého dňa nie ?
@tundra platí dodnes, vlastne môžeš opustiť AT len za ten čas zastavia platbu
@stellarstar v 2009 som končil v decembri a chcel som 3.mesiace poberat podporu,ale nedalo sa,pokial by som opustil Rakusko,tak som sa na to vykaslal...Mal som pisomny prislub zamestnavatela,ze od 1.4.ma zoberie,ale nakoniec som isiel domov na Slovensko.Tak,sa to nezmenilo😁
To musis dat pozor lebo ked ti daju fristlose Kündigung tiez mas viele Nachteile
A je aj tá možnosť že sa dohodnem z ams aby som mohol poberať dávky a hladať si prácu na slovensku ?
@dejf1258 nie ams mozes ist len ked si praceschopny a chces najst pracu tu. A mozno ta hned poslu na nejaky kurz ako je to u nich zvykom. Ked uz vo firme prepustali tak mozno bude aj druhe kolo prapustania. Skus tu dohodu z oboch stran, nemas co stratit. A keby si chcel predsa ostat len si myslis, ze aj tak zo nema vyznam je dobre sa rovno spytat ako to s firmou vyzera do buducna. Tak vies na com si ked su ferovy.
@svetlonos Korutansko. Ze toto 3 dni povoluje zakon. Ale viem, ze kolegyne idu na mesiac prec a nehlasia to. Nakolko pri Stempeln nemas ziadne kurzy, nic. Nakolko nie sme pre ams zaujimavi. Iba to system umoznuje. Ja som chcela kurz minule a zamietli to, nakolko hned potom idem do prace. Takze tolko moja skusenost.
Ams ma vsetko rovnake jedno kde si. To, ze niekto ide prec a nenahlasi to neznamena, ze mozes. Kazdy musi zit s vlastnym svedomim. Niektory to beru tak a je im to.
@kiki68 ja by som si dala radsej pozor ked ides spontanne aj do 3 dni treba to nahlasit. Moze byt, ze tie 3 dni dostaes aj tak peniaze to co trva viac ako 3 dni ta odlasia a nedostanes peniaze. Keby sa ti cestou nieco stalo tak nevies asi dokazat ako dlho bolo v plane ist do zahranicia. Clovek musi mat aj stastie na ludi ku ktorym patri niektory su velmi neprijemny
@dari226 tak ked som sa na to dva krat pytala, ako mna sa to momentalne netyka. Ale vtedy som to chcela vediet. Ja som bola max na ten den u lekara. Co by som vedela dolozit. Aj tak vedia, ze ti na Stempel su prakticky tak nejak, ze nikoho nezaujimaju. U nas tam chodi polka kraja od 1.1 do 1.4. , mozno preto davaju tie tri dni. Aby tam ludia nezahltili system. Nakolko pri Stempel nemas ziadne ine terminy na AMS. Ale pochybujem, ze by ma 2 ludia zamerne zle informovali.
@dejf1258 jedine ked daju vypoved oni, alebo ked dolozis v spolupraci s AK nejake zavazne porusenie zakona v danej praci. To viem, ze tam moze byt vynimka a take firmy ma AMS na ciernej listine. U nas su take tri firmy, tie maju aj zaloby na krku a su pod dohladom uradov. Ale tam islo o zavazne veci.