Odchod z práce na 3 absencie

15. sep 2024

Nikdy som také niečo v práci neriešila, pracujem tam dlho...čiže skúsenosť nemám, ale dostala sa ku mne neoverená info, a neviem, či je pravdivá. Totižto ak zamestnanec skončí pracovný pomer na 3 absencie, za čo dostane okamžitú výpoveď...má zápis na sociálnej poisťovni...ale dostala sa ku mne info, že tým zaniká aj nárok na podporu v nezamestnanosti ??? Je to pravdivá info alebo nie?
Ďakujem vopred za odpovede k veci.

doriiis
15. sep 2024

Áno,po takomto skončení sa dáva zápis.

autor
15. sep 2024

@doriiis o zápise viem...ide mi o to, či sa stráca nárok na podporu v nezamestnanosti. Túto info nemám overenú.

eleanor2510
15. sep 2024

Ani za 3 absencie este nemusi dostat okamžite skončenie pracovného pomeru, kludne moze zamestnavatel pisat tych absencii aj mesiac... Skoncenie dohodou si skusala? Ak nie, treba hlavne dat normalnu vypoved s vypovednou lehotou a nespoliehat sa na absencie, lebo zamestnávateľ ti vobec vypoved nemusi dat a ty sa ani nebudes moct zaregistrovat na urade práce

autor
15. sep 2024

@eleanor2510 Výpoveď dohodou mám k zajtrajšku, dala som ju už pred 2 týždňami no nikto sa k nej jasne nevyjadril či áno, alebo nie. Nástup do novej práce mám tento týždeň, tak zisťujem svoje možnosti.

kaja01
15. sep 2024

Výpoveď dohodou neexistuje, je buď výpoveď alebo dohoda, ak si poslala zamestnávateľovi skončenie pracovného pomeru dohodou a on sa nevyjadril, tak s dohodou zjavne nesúhlasí a tvoj pracovný pomer bude trvať až kým nepidáš výpoveď.

nelca84
15. sep 2024

Ako sa pise vyssie, neviem preco si ludia myslia, ze ak budu mat 3 absencie, tak im daju okamzite skoncenie a vybavenko. Nic take sa stat nemusi. Navyse, za kazdy den absencie ti mozu kratit dovolenku az o 2 dni, takze si myslim, ze ti daju minimalne tolko absencii, aby ti neostala ziadna dovolenka a nemuseli ti ju preplatit. Plus si precitaj svoju PZ, ci tam nemas uvedene, ze zamestnavatel ma narok na nejaku cast tvojej mzdy ak nedodrzis vypovednu lehotu. A plus, ak mu tvojim nahlym odchodom vznikne skoda, tiez ju moze od teba vymahat.
Ta vypovedna doba nie je pre srandu.

thirstymonk
15. sep 2024

Pokial viem, tak SP ani upsvar neriesi sposob skoncenia pracovneho pomeru. Proste si skoncila a ides sa rehistrovat a dostanes podporis. Ak mas narok. A je jedno, ci si ukoncila dohodou, ci dobou urcitou, ci si podpalila firmu, alebo ta vyhodili.

autor
15. sep 2024

@kaja01 dohoda o zrušení pracovného pomeru. Podala som ju, vedia o nej, hľadajú za mňa náhradu. Ide o to, že som nedostala vyjadrenie a zajtra je deň, ktorý som uviedla. Patrilo by sa povedať aspoň muuuu alebo buuu nech sa viem zariadiť podľa toho.
@nelca84
Krátenie dovolenky mi nevadí, mám už len pár dní zostatok, s vymáhaním alikvotnej čiastky ako náhrady to s tým počítam v krajnej situácii tiež. Naskytla sa mi lepšia práca, ľahšia a s lepšou pracovnou dobou, v tejto práci som už psychicky z nich zdeptana, že je mi všetko jedno, už tam nechcem byť ani o deň naviac ak nemusím. Odpočítávam dni, žiaľ. Je to psychicky aj fyzicky ťažká práca. Len sa zamýšľam, že zamestnávateľ je chránený výpovednou lehotou, aby našiel zástup za zamestnanca, ktorý odchádza...ale ako je chránený ten zamestnanec? Nemá nárok na niečo lepšie, ak na to natrafí a viac mu vyhovuje? Nie všade sú ochotní počkať 🤔

autor
15. sep 2024

@thirstymonk ďakujem, to som potrebovala počuť, tiež sa mi to nezdalo ako pravdivá info a okrem toho som nikde o nej nenašla žiadne info.

nelca84
15. sep 2024

Vypovednou dobou su chranene obe strany. Ak by dali vypoved oni tebe, tiez mas vypovednu dobu...

autor
15. sep 2024

@nelca84 To je pravda, ale je mnoho zamestnávateľov, ktorí to nedodržujú a zamestnanec sa v nevedomosti nechá oklamať...to nehovorím konkrétne o tomto prípade, ale všeobecne.

nelca84
15. sep 2024

Ale dodrzuju, ale ak zamestnanec podpise dohodu, tak je to jeho hlupost, k tomu nemam co dodat 🤷‍♀️

matullienka
15. sep 2024

Dohoda o zrušení pracovného pomeru ani neexistuje. Môžeš požiadať o podpísanie dohody o skončení pracovného pomeru. Je na zamestnávateľovi či ti ju podpíše alebo nie. Treba aj v práci komunikovať nie len dať papier a čakať, že tým je to vyriešené

eleanor2510
15. sep 2024

To je pekne, ze kratenie zvysnej dovolenky ti nevadi, lenze dovolenka sa krati aj ta uz vyčerpaná az uplne na nulu, cize este mozes peknu sumu vracat naspat. A otázka, ako je chraneny zamestnanec? No predsa vypovednou lehotou, tebe by sa asi tiez nepacilo, keby ti zamestnavatel (napriklad taky, u ktoreho da ti paci) povedal, ze si nasiel niekoho lepsieho a zajtra uz nemusis chodit. Ak je ta praca taka hrozna, vzdy je možnosť dat vypoved a popritom hladat pracu, a nie opacne, a potom sa este hnevat, ze ti zamestnávateľ nepodpísal dohodu. A to samozrejme viem, ze zamestnávatelia su vselijaki, ale rovnako su vselijaki aj zamestnanci (nehovorim, ze prave ty), a preto je zákon tak nastaveny.

draik
15. sep 2024

Asi by sa Vám tiež nepáčilo, keby zamestnávateľ povedal, že na budúci týždeň už nemusíte prísť, lebo si našiel lepšieho zamestnanca.

rozculena
15. sep 2024

dohoda o zrušení pracovného pomeru?? Také neexistuje...

stanulienkat
15. sep 2024

Na dohodu musia byt dvaja.

moonlight1210
16. sep 2024

Ak zamestnavatel vie, ze mate dohodu o skonceni, tak to znamena, ze ti ju podpisal?
Ci si ju len poslala a dalej sa nic nedialo?

Ak nemas svoj podpisany original (malo to byt podpisane v dvoch rovnopravnych vydaniach, kazde s platnostou originalu, kazda strana si necha svoj) o tom, k akemu datumu obe strany suhlasia s ukonceni dohodou a za akych podmienok, tak tu dohodu o skonceni nemas.
Tak daj rychlo vypoved a zacne ti plynut od 1.10.2024.
Alebo proste neprid do prace, ale moze to byt s roznymi nasledkami. Na urovni tych planovanych absencii.

Ak mas svoj original podpisany tebou i zamestnavatelom, tak koncis, aj keby nikoho za teba nemali. Suhlasili totiz svojim podpisom dohody s dnom skoncenia a tam koncis.
Tak ak toto mas, nemusis nic vymyslat.