Od januára nemáme výplatu

moicka
13. apr 2014

Ahojte, chcela by som vedieť Váš názor, prípadne riešenie. Sme 4 kolegyne zamestnane vo firme. Je tu veľmi dobrý kolektív a aj práca (aj keď niekedy časovo stresujúca 🙂 ) Všetko by bolo OK, len už sme nedostali od januára 2014 výplatu. Majiteľ nás poprosil o trpezlivosť, ale to sme netušili, že budeme musieť až toľko čakať 😠 . Už sme tretí mesiac bez výplaty a nevieme ako to riešiť. Boli sme si ju aj pýtať, ale vždy povie "Myslím na to." Asi si poviete, čo tam teda ešte robíte? U nás tej práce na okolí nie je toľko, aby sme mohli odísť. Je nám spolu veľmi dobre a nechceme to riešiť neuvážene a rýchlo. Kolegyňa to skúsila aj naznačiť výpoveďou, ale pochodila tak, že on jej brániť nebude. Bojíme sa, že aj keď by sme odišli, viac peniaze neuvidíme. Viete niekto poradiť? Ďakujem.

nikawero12
13. apr 2014

@moicka ja si myslím, že si z vás robí pán majiteľ vrtuľu, ked vám už tretí mesiac nedal výplatu. Takých vychcancov ako je on, sú desiatky. V žiadnom prípade to netreba tolerovať. Brániť sa môžete tým, že podáte žalobu na súd.

anatalia77
13. apr 2014

@nikawero12 alebo sa obratit na inspektorat prace,tam by im mali dat informacie ako to riesit

bosoriak
13. apr 2014

@moicka Robis 3 mesiace zadarmo a pytas sa, co mas robit? Over si, ci za teba plati aspon odvody do socialnej poistovne (som si ista, ze nie). Ale majitel to urobil velmi sikovne, kedze nikto z vas nepovedal nic, tak po 1 mesiaci od prveho meskania vyplaty dlhsieho nez 15 dni uz nemozte dat okamzite skoncenie pracovneho pomeru. Takze uz len vypoved, s jej vypovednou lehotou.

Ja teda asi malo chapem, ale naco je ti praca za ktoru ta neplatia? Ale ak ti "Myslim na to" staci na zivobytie, potom OK. 🙂 Takze ci odidete alebo nie, podla mna uz peniaze neuvidite. Na tie peniaze narok mas, ale ak ti ich neda dobrovolne, ostava ti uz len sud. Ak sa spojite vsetky, bude lacnejsie najat si jedneho pravnika a dat to pod jednym podanim, aj suma bude vyssia. Skuste mu teda povedat, ze do tyzdna nech mate peniaze, inak idete na sud.

nikawero12
13. apr 2014

@anatalia77 máš pravdu,ale inšpektorát im môže odporučiť akurát to isté čo ja - obrátiť sa na súd.

moicka
autor
13. apr 2014

ano priznavam, že je to trochu "od veci" robiť zadarmo, no nechceli sme to riešiť súdom, skôr som chcela vedieť ako na neho zatiaľ neformálne.

liz_lemon
13. apr 2014

@moicka povedz mu, ze ak nezaplati, tak podate trestne oznamenie, je to § 214 TZ Nevyplatenie mzdy a odstupneho

moicka
autor
13. apr 2014

mysleli sme, že by sme mu povedali, že ak nám nedá výplatu, neprídeme všetky do práce. No nevieme, či je to dobrý nápad, či nás nevysmeje ☹ 😨
Sme v tom dost neisté, máme zlé skúsenosti od bývalých zamestnávateľov.

anatalia77
13. apr 2014

@moicka on je vysmiaty uz teraz

marhe
13. apr 2014

@liz_lemon Asi bude lepšie písomná výzva na zaplatenie všetkých pozdĺžností s uvedením termínu, do ktorého to má vyplatiť. A doručiť hlavne doporučene, a to každá jedna pracovníčka zvlášť.

bosoriak
13. apr 2014

@moicka Tak potom nic, pracuj aj dalej zadarmo. Ved mozno o rok-dva ti tu mzdu vyplati. 🙂

A teraz vazne - nebud naivna, daj vypoved, zariad sa tak, aby si tam uz nemusela ist - vycerpaj si dovolenku napr. Zacni si aktivne hladat nove miesto. A mozno skus prestat hladiet na to, co robia kolegyne - ony ti mzdu nevyplatia. Praca nie je predsa miesto, kam sa chodi kvoli vztahom, kamaratkami mozte pokojne ostat aj po vypovedi. Praca je (aspon pre mna) miesto, kam sa chodi pracovat a zarabat peniaze. Ak su dobre vztahy, je to plus, ak su zle, co narobis.

Skutocne si uvaz, co vlastne robis - robis zadarmo na niekoho ineho.

liz_lemon
13. apr 2014

@moicka to nemyslis vazne, ze ci vas nevysmeje? podaj to trestne oznamenie, a smiech ho hned prejde

stefka33
13. apr 2014

@moicka Ohľadne toho trestného oznámenia čo ti odporúčajú, ti chcem povedať, že ani nestrácajte s týmto čas. Oni to síce prijmu, ale neskôr zastavia trestné stíhanie a odporúčia vás na súd. Pretože je to trestné len ak zistia, že to robí úmyselne. Stačí ak dokáže, že je v platobnej neschopnosti a stíhanie je zastavené. V dnešnej dobe kreatívneho účtovníctva to nie je žiadny problém. Čo sa týka inšpektorátu, tak nemajú žiadne páky na neho. Jediná šanca je súd. Z vlastných skúsenosti. 😖

eeffka
13. apr 2014

@moicka ja zasnem... vy sa doma 3mesiace pasiete? ci ako? ty robis pre "dobry kolektiv" kkso sak ten vas sef vzdy ked pride sa musi najprv vyrehotat pred dverami...
ako baby pisali pisomna doporucena ziadost o vyplatenie mzdy do XY a potom sud+urad prace +garancne fondy
ked je vas tam 5 a pol opytaj sa uctovnicky ci naozaj peniaze nie sua a ak mas moznost nakopiruj si stavy uctov

http://www.ozdlv.sk/pravne/Vyzva_na_zaplatenie_...