Ochranná lehota v tehotenstve

5. aug 2024

Dobrý deň, rada by som sa opýtala ako je to s ochrannou lehotou a nárokom na tehotenské + materské v tomto prípade - obdobie za posledné 2 roky:

Od 1.9.2022 do 30.9.2022 som pracovala, nemocenské poistenie zaplatil zamestnávateľ. Následne som si založila živnosť v októbri 2022 a od 18.12.2023 si nepretržite platím dobrovoľné nemocenské poistenie. Nárok na tehotenské mám mať od 31.8.2024 (k tomuto dňu by som mala mať niečo cez 280 dní nemocenského poistenia). V prípade ak by mi teraz poistenie zaniklo (napr. z dôvodu evidencie na úrade práce alebo v prípade PN), bola by som v ochrannej lehote a mala teda nárok na tehotenské a následne aj materskú alebo ako to prosím Vás funguje?

Pracovala som samozrejme aj predtým, ale tuším sa berú posledné 2 roky do úvahy, takže je to nerelevantné.

Ďakujem za vysvetlenie, ak sa v tom niekto vyznáte.

mogaa
5. aug 2024

píšeš zmätočne...Dobrovolné nem.poistenie si si síce platila, ale to sa ti už skončilo?lebo ochranná lehota po skončení je 6mesiacov od ukončenia.....to už nespĺňaš....

autor
5. aug 2024

@mogaa píšem že od 18.12.2023 si nepretržite platím dobrovoľné nemocenské poistenie. Nepretržite znamená že si ho platím odvtedy stále, ešte aj teraz.

bublinka1426
5. aug 2024

dalsia spekulacia. zas. preto je to zmatocne .

autor
5. aug 2024

@bublinka1426 jasné, najlepšie hneď hodiť všetkých do jedného vreca 🙂 ďakujem za pomoc. Momentálne vykonávam v rámci živnosti takú profesiu, ktorú nie je možné naďalej vykonávať kvôli rizikovému tehotenstvu. Preto riešim čo ďalej, nakoľko nechcem zbytočne prísť o materskú, keď som do toho dobrovoľného poistenia dala nemalé peniaze. Zaujímavé že si tu furt niekto musí rýpnuť, keď o tom nič nevie 🙂

iv007
5. aug 2024

Vsak pokial si nadalej budes platit dobrovolne poistenie, narok budes mat. Ci ty si to chces ukoncit?

autor
5. aug 2024

@iv007 nakoľko mám profesiu akú mám, je mi zbytočné aby živnosť ďalej bežala, keď neviem prácu plnohodnotne vykonávať, čiže si ju budem zrejme pozastavovať na nejaký čas. Preto riešim čo s tým poistením ďalej, či je nutné si ho platiť ďalej alebo je možné ísť cestou tej ochrannej lehoty. Vieš, ono nie sú to malé peniaze každý mesiac čo sa dnp týka, tak nechcem sa s tým unáhliť keď už si to platím. Kontaktovala som ohľadom toho aj sociálku, čakám na odpoveď.

bublinka1426
5. aug 2024

ved prave by som sa rovno obratila na socialku. oni ti presne povedia co dalej.

iv007
5. aug 2024

Je to DOBROVOLNE poistenie, cize nikto ti neda odpoved ci si mas alebo nemas platit. Moze sa vsak stat, ze nebudes mat nakoniec narok na MAT a ten vyssi rodicak. Tak si spocitaj kolko nie male peniaze mesacne zaplatis a kolko dostanes. Jednoducha excel tabulka. Na OL by som sa nespoliehala, mozes porodit aj skor.

autor
5. aug 2024

@iv007 ochranná lehota je podľa toho či otehotnies v dobe aktívneho poistenia, nie o tom kedy porodis

lienka.7
5. aug 2024

@autorka píšeš, že si do toho dala nemalé peniaze ale na druhej strane nemalé peniaze potom aj ocakvas. Ci to uz potom nie?
Ale napoviem ti, trosku inak je to s OL pri klasických PP a inak pri DNP. Keďže si to poistenie platis samozrejme dobrovolne.

autor
5. aug 2024

@lienka.7 úprimne? Dostanem späť zlomok toho čo som do toho dala. Čiže o nejakých “nemalých peniazoch” tu naozaj reč byť nemôže. Od októbra tohto roku už prechádzam na povinne nemocenské, čiže zas to bude ešte vyššia suma čo do toho mesačne dam.. Ohľadom tých ochranných lehôt neviem či je to tak ako vravíš, ale sama v tom nemám úplne jasno. Všade sa medzi nemocenským poistením spomína aj dobrovoľne poistenie, takze podľa mna majú rovnaku váhu. Písala som na tu socialku ohľadom informácií, tak hádam sa ozvú. Je celkom zložité sa v tom všetkom vyznať.

bublinka1426
5. aug 2024

preto je jednodushcie v mnohych smeroch mat klasika TPP

lienka.7
5. aug 2024

@autorka za vyše 3 roky toho dostaneš naspäť viac ako dosť, neboj sa. 😉 musela by si snáď platit odvody z tisícov co si určite nemala, resp. nezarabala.
A neber to teraz naozaj osobne, ale zo zásady neradim iným ako obchádzať systém... pokial si písala do SP, tak ti odpisu. A inak, pokial mas trosku Filipa v hlave (a to teraz nemyslím ako urážku!), všetko je na nete, stačí trosku pogooglit.

autor
5. aug 2024

@bublinka1426 to síce je, ale v mojom odvetvi je náročné zohnať prácu na tpp, keďže každý preferuje živnosť. Preto som si ju aj zakladala.

bublinka1426
5. aug 2024

ja viem ale tieto socialne veci su prehladnejsie ked si tpp a chapem ze mnozho zamestnatni chce zivnost ale to je opletacky pre zivnostnika

autor
5. aug 2024

@lienka.7 plánujem byt doma max rok a potom znovu pracovať, čiže viac ako dosť určite nie nakoľko znovu budem musieť platiť odvody súčasne s poberanim materskej 🙂 keby som neskusala googlit tak by som sa tu nepýtala.. najprv som si hľadala, ale stále presne nerozumiem tomu ako je myslená ta ochranná lehota lebo našla som viaceré informácie a všade je to popísané inak. Preto som kontaktovala priamo SP. Očividne to nie je zrejme viacerým, keďže je tu podobná téma pravidelne.. A keď už sme pri tom, toto nie je o obchádzaní systému 🙂 ak by bolo, tak si neplatím dobrovoľne poistenie ako idiot.. ide o to aby som zbytočne neplatila naďalej niečo čo mi už je aj tak zbytočne. Keď živnosť preruším, prídem o príjem a samozrejme každý další vydaj bude niečo navyše. Presne ako si to nazvala, treba mat “Filipa” v hlave. Ja sama neviem či nakoniec neskoncim na pn.. ak by áno, toto cele by išlo úplne mimo mna lebo by som to riešiť nemusela. Ale poradňu mám až koncom mesiaca, čiže som chcela vedieť aké mám iné možnosti nech som v obraze. To je cele.

lienka.7
5. aug 2024

@autorka mas možnosť napísať aj sem do poradne, napr. 😉

autor
5. aug 2024

@lienka.7 tiež som písala, do včera bola poradňa na tuto tému zatvorená, lebo pani bola na dovolenke 🙂

iv007
5. aug 2024

Otazka zo zvedavosti: kolko si platis mesacne DPN ? Mozem ti potom ukazat moju vyplatnu pasku a porovname si tie nemale peniaze. Mne to vsak strhnu ci chcem alebo nechcem, nemam priestor na spekulacie a pozastavenie platenia.

bublinka1426
5. aug 2024

@iv007 👍👏

lienka.7
5. aug 2024

@iv007 asi tak 👏 presne to je to, o čom píšem vyssie 👌
Niekto platí odvody "20 rokov" (dávam do úvodzoviek, lebo to môže byť viac alebo aj menej samozrejme) ci chce ci nechce a niekto si zaplati AŽ 1 rok a robí z toho doslova vedu a "vyberie si" všetko, na co "mapredsanarok" 👎