Ahojte, keďže sa nikde nemôžem dopátrať ku konkrétnej informácií tak skúsim tu.
Ide o to, že koncom júla som zistila že som tehotná. Moja gynekologička ma hneď hodila na PN kvôli predchádzajúcemu potratu. Toto druhé tehotenstvo žiaľ tiež neskončilo dobre a o cca mesiac mi diagnostikovala MA. PN mi momentálne trvá pre ďalšie komplikácie dodnes avšak v nasledujúcich dňoch mám kontrolu u gynekologičky a predpokladám, že mi už PN ukončí ak bude všetko v poriadku. Ide o to, že mne pred pár týždňami skončil v práci pracovný pomer čiže som momentálne bez práce. Moja otázka znie: vzťahuje sa ochranná lehota 8 mesiacov aj na mňa keďže som otehotnela cez pracovný pomer ale následne počas PN som mala potrat? Ak by som otehotnela od teraz do pol roka mala by som nárok na materskú dávku?
Prípadne ak som niečo zle pochopila alebo napísala, ohľadom tej ochrannej lehoty, prosím opravte ma.
Ďakujem za odpoveď 🙂
Takze zistila som (a dohadala sa pri tom s AI 😅) … ochranná lehota 8 mesiacov sa vzťahuje i na teba.
“Dôležitým kritériom je, že zánik nemocenského poistenia musí nastať v 42-týždňovom obdobi pred pôrodom, nie to, či žena bola v tom čase už tehotná alebo nie. Pokial nemocenske poistenie zanikne v tomto čase a dôjde k otehotneniu neskôr (v rámci tohto obdobia), ochranná lehota 8 mesiacov plati.
Z toho vyplýva, že ak nemocenske poistenie zanikne v obdobi 42 týždňov pred očakávaným dnom pôrodu určeným lekárom, žena ma stále nárok na materské, aj keď nebola tehotná v momente zániku poistenia.”
@tiika zlatá si veľmi 😄 ďakujem za ochotu 😊
Lenže ja nemám 270 dní nemocenského poistenia (začiatok pracovného pomeru = 3/2024, koniec prac. pomeru =9/2024) od 28.7. som na PN.
A keď som sa dobre dočítala na internete tak nemocenské poistenie sa do PN nezaratáva pokiaľ pracovný pomer nepokračuje.
Taktiež potrat nastal v prvých týždňoch čiže nemala som ani tehotenskú knižku ani nič iba v karte bude mať moja doktorka zapísané že som bola tehotná.
Vzťahuje sa ochranná lehota tých 8 mesiacov teda na mňa aj v takom prípade?
@tiika
OL platí ak poistenka otehotnie do 180 dní od skončenia posledného poistenia ( od skončenia pracovného pomeru)
Ale ja nemám splnených tých 270 dní takže asi by som nemala nárok na tehotenské ani na materskú aj keby som do tých 180 dní otehotnela.
Jedine že by som si tých pár chýbajúcich dní dobrovoľne zaplatila.
Alebo?
Takže ako teraz rozmýšľam tak by som to mohla spraviť nasledovne:
- ukončím PN
- zaplatím si chýbajúce dní DNPO
- zaevidujem sa na UPSVAR
a keďže týmto budem mať splnených 270 dní nemocenského poistenia, tak ak sa nám podarí otehotnieť do 180 dní tak na tehotenské a aj MD
budem mať nárok.
Rozmýšľam dobre? 😅
Nemyslim si. Pokial budeš DNPO vznikne ti nove soc.poistenie a zanikne OL. Aby si mala narok na materské, musis ísť na MD z nejakého poistenia (zamestnanec,szco,dnpo) alebo v OL, to pri evidencii na UPSVaR nebudes. Ako dnpo si radšej prezisti výšku materskeho, na ktore by si mala nárok.
Najlepšie by bolo opäť sa zamestnať, ak ti to zdr.stav dovolí.
@lienka.7 chápem 🙂 uvidím teda čo mi v pondelok povie doktorka na gyn. Áno, najlepšia možnosť by bola práca ktorú by som si veľmi chcela znovu nájsť, no momentálne som naozaj zhrozená z aktuálnej ponuky :( ale tak stále verím, že sa niečo nájde...
Aj keď najšťastnejšia by som bola keby som už čakala bábo. Toto bol už môj druhý potrat tak som z toho celkom sklamaná, že sa to takto deje..
Ochranná lehota je 180 dní. Tehotenstvo, ktoré skončilo potratom, čo ma mrzí, je úplne bezpredmetné v tomto. Ak znova otehotnieš do 180 dní od ukončenia pracovného pomeru a mala si minimálne 270 dní poistenia v zamestnaní, tak budeš mať nárok na tehotenské aj materské.