Obsah pracovnej zmluvy

vitaminsee
24. apr 2024

Máte niekto v pracovnej zmluve uvedené tieto body ?

. Zamestnanec má záväzok 36 mesiacov ( slovom: tridsaťšesť ) po skončení pracovného pomeru nevykonávať podobné alebo rovnaké činnosti, ktoré sú predmetom tejto zmluvy pre iného zamestnávateľa, jeho pobočku alebo organizačnú zložku na území SR.

Akékoľvek zmeny tejto pracovnej zmluvy sú možné len na základe dohody oboch zmluvných strán a to vo forme písomného dodatku, ktorý sa stane neoddeliteľnou súčasťou tejto zmluvy.

ďakujem za všetky rady, už vopred ...

denkabemommy
24. apr 2024

@vitaminsee úplne normálne body v pracovnej zmluve. Ad1- kvôli tomu, aby si nevzala ich know-how/klientov a nekonkurovala im
Ad2- dodatok k zmluve- napr. Zvýšená mzda, zvýšený počet hodín, zmena náplne práce,… - to je uľahčenie pre obe zúčastnené strany.
🙃

suzitok
24. apr 2024

Áno, mala som takú zmluvu a môj manžel tiež.

guiseppinka
24. apr 2024

Konkurencna dolozka je uplne bezna...

viestta
24. apr 2024

@guiseppinka predbehla si ma 😉

zic
24. apr 2024

Dá sa obmedziť konkurenčné konanie zamestnanca aj po skončení pracovného pomeru?
Je možné zamestnanca obmedziť aj po skončení pracovného pomeru. Ide však o veľký zásah do jeho práv, preto podlieha prísnejšej úprave. Napríklad ste za dodržiavanie zákazu konkurencie povinní mu platiť za to, že zákaz dodržuje. Minimálna výška náhrady za toto dodržiavanie predstavuje 50 % z priemerného zárobku zamestnanca. Často ide o vysoko postavených zamestnancov, pri ktorých by ste mali zvážiť, či sa vám to finančne oplatí.

https://www.zakonypreludi.sk/blog/co-je-konkure...

Ako má správna konkurenčná doložka vyzerať?
Aby ste predišli možným súdnym sporom či neplatnosti konkurenčnej doložky, mala by spĺňať tieto náležitosti:

- musí byť dojednaná písomne,
- musí v nej byť jasne popísaná špecifikácia konkurenčnej činnosti, ktorá sa zakazuje,
- jasne stanoví okruh osôb, ktorých sa zákaz týka,
- jasne stanovená doba trvania zákazu, ktorá nemôže byť dlhšia ako 2 roky po ukončení zmluvy,
- určená kompenzácia zákazu.

Takze tvojich 36 mesiacov je evidentne neplatnych...

vitaminsee
autor
24. apr 2024

@suzitok Pracujem už veľa rokov, toto by mala byť moja 4 pracovná zmluva, ale nikdy som predmetný bod nemala. Môžem s ním nesúhlasiť ? Som pred podpisom zmluvy ...

vitaminsee
autor
24. apr 2024

@suzitok Ďakujem za odpoveď. Je napísaná v minulom čase. Po skončení práce s predmetnou zmluvou Vám tento "bod" zrušili ?

sevrin
24. apr 2024

@vitaminsee ano, dám príklad z praxe - osobne poznám: Majiteľka firmy si rozbehla úspešný biznis, vybudovala klientelu a po pár rokoch sa rozhodla rozšíriť tím. Zamestnala novú buchtu, ktorá nič nevedela, ale tak postupne sa naučila a po po pár rokoch sa rozhodla, že už všetko tak dobre vie, že načo by robila pre niekoho, keď rovnaký biznis môže robiť sama? Tak dala výpoveď a pôvodná majiteľka neskôr zistila, že akú konkurenciu si u seba vychovala.

vitaminsee
autor
24. apr 2024

@zic ďakujem za odpoveď. Pracovná zmluva je na dobu určitú na 1 rok.

suzitok
24. apr 2024

@vitaminsee môžeš nesúhlasiť, ale potom je otázne, ako sa k tomu oni postavia. Ak je tá práca naozaj taká, že si neželajú prenos napríklad informácií inde, alebo systému práce, ťažko ti bod vyhodia. Ja som napríklad pracovala s citlivými údajmi klientov, ktoré by som po skončení pracovného pomeru mohla využiť a databázy, ktoré som mala k dispozícii postupne preniesť ku konkurencii...a tiež zaučenie, ako napísal @sevrin zaplatili mi školenia, pobyty, investovali do môjho vzdelávania a prečo by mali byť spokojní s tým, žeby som to potom využila inde?

guiseppinka
24. apr 2024

Len zase je divne, ze chcu dolozku na 3 roky v zmluve na 1 rok... to by som nesuhlasila v takom pripade... jedine ze by bola zmluva na dobu neurcitu...

vroni
24. apr 2024

Takáto konkurenčná doložka nie je platná. Nie je v nej špecifikovana činnosť a pri ročnej zmluve je trojročný zákaz viac než absurdný (odhliadnuc od faktu, že je nezákonný) Pokiaľ neponúkajú kráľovský plat a neodolateľné podmienky, dala by som ruky od takejto firmy radšej preč.

sisska96
24. apr 2024

Keď budeš zamestnanec môže byť max 1 rok. Ak budeš na živnosti tak max 2 roky. Táto zmluva je neplatná. Ak podpises a potom by si porušila konkurenčnú doložku, nemôže zamestnávateľ nič robiť, lebo zmluva je neplatná

vitaminsee
autor
26. apr 2024

@suzitok nesúhlasila som, poradila mi tak kamoška právnička ...

vitaminsee
autor
26. apr 2024

@sisska96 áno iba 1 rok a nie je to riadiaca pozícia ...

vitaminsee
autor
17. máj 2024

@vroni poziadala som o úplné vyhodenie tohto bodu zo zmluvy, nie som na manažérskej pozícii ... Súhlasili.

vroni
18. máj 2024

@vitaminsee, tak potom fajn.