Občianske združenie - plusy a mínusy

29. nov 2024

Ahojte s kamarátkami sa venujeme záchrane psíkov a stále to riesime samé, teda aj finančne. Rozmýšľame nad otvorením občianskeho združenia. No chcem sa spýtať na plusy a mínusy. Na čo si dať pozor? A hlavne by ma zaujímalo, či založenie oz tká ma nejaký vplyv na úrad práce a teda poberania napr podpory v nezamestnanosti, ktorú budem za pár mesiacov poberať. Ci nemá to s tým nič? Neplánujem. Si otvorením oztka zarábať, len mi príde hlúpe, že sú oz ktoré berú peniaze a neriešia skoro nič. A my uhradíme ci prevoz ci miesto, všetko zo svojho, len aby sa pomohlo psíkom. Určite by sa našli ľudia čo by nám. Prispeli, len by to chcelo oficiálne oz.

autor
29. nov 2024

Občianske združenie

aandrea9
29. nov 2024

Na podporu to vplyv mat nebude, nebudeš predsa zamestnanec OZ. Mali by ste mať transparentný účet, kam vám ľudia budú prispievať. A doklady k tomu, na čo budú financie použité. Nie nejaké hotovostné výbery z účtu, to zaváňa šafárením a je nedoveryhodné ...nielen pre mňa. A ak dobre viem, 2%daní môžete poberat až po roku od registrácie. Mozno nejake prispevky od mesta by ste vyboxovali 🤔 Len sa priprav aj na to, že ani OZ nevie robiť zázraky a ak nie sú peniaze ci miesto na dočasku...písmenká OZ to nevyriešia. Celkom ta chápem, sama zachraňujem . Sice 🐈‍⬛ ale aj to stoji peniaze. Pripadne skus si ty ako osoba spraviť blog na fb, založ transparentný vo fio banke (nepytaju poplatky za správu uctu) a skus to na vlastnú päsť. Samozrejme tu budeš "žobrat" ty ako osoba. Prepáč za výraz žobrat, ale ak nie sú stáli finanční prispievatelia tak tá pomoc pre nemé tváre sa zmení na žobranie. Bohužiaľ je to tak. A hlavne nenarobit si dlhy na veterine, to je cesta k zániku. Z toho sa je tazke vyhrabať. A ako píšeš, niektoré OZ sú čisto na "zárobkovú činnosť"....tam vidis na účte výbery hotovosti alebo...príspevok na liečbu pre mačku Heleny z hornej dolnej. Bez dokladu od vete a podobne.

autor
29. nov 2024

@aandrea9 ďakujem za odpoveď. Čiže na úrad práce to nebude mať žiaden vplyv, aj keby som zakladateľka áno?

aandrea9
29. nov 2024

Na úrade práce ma vplyv iba brigáda aj to neviem do akej výšky zárobku, tusim je to obmedzené aj odpracovanými hodinami, ale nie som od fachu. Zakladateľka nie je brigáda ani pracovný pomer.

autor
29. nov 2024

@aandrea9 viem, že to nieje prác. Pomer. Mňa len zmiatlo to, že keď nám napr ľudia prispejú n psíky, tak či sa to neberie ako "môj zárobok"

aandrea9
30. nov 2024

Nie, to je príjem OZ.