Občianske združenie namiesto živnosti

sonulcicka
19. feb 2022

Ahojte 🙂 Občianske združenie -mozem si ho založiť na svoju osobu a využívať ho len pre seba?? V podstate namiesto živnosti. Ďakujem

janetinka27
19. feb 2022

@sonulcicka obcianske zdruzenie musia zalozit minimalne 3 clenovia,pricom aspon jeden z nich musi mat minimalne 18 rokov. jeden z (dospelych) clenov bude registrovany ako statutar zdruzenia.

obcianske zdruzenie podnikat sice moze,ale podnikanie moze vykonavat iba ako sekundarnu cinnost.zdruzenie sa zaklada za urcitym cielom, ako je napriklad ochrana ludskych prav, vzdelavanie obcanov atd.,je to neziskova verejnoprospesna cinnost.

nakladanie so ziskom zdruzenia ma presne pravidla. podnikanie ako zdroj prijmu je teda podporna cinnost a zisk sluzi na naplnanie cielov zdruzenia.

normalne si otvor zivnost.

sonulcicka
autor
20. feb 2022

@janetinka27 ďakujeme pekne za vyjadrenie. A keď mám otvorenú živnosť a popritom pracujem,kde mi zamestnávateľ odvádza odvody,tak ich nemusím odvádzať pri živnosti?

janetinka27
20. feb 2022

@sonulcicka podnikat mozes popri zamestnani,ale zamestnavatel moze mat voci tomu vyhrady,ak by si napriklad podnikala v rovnakej alebo suvisiacej oblasti (a napriklad by si mohla "vyuzit" jeho nadobudnute kontakty, 8nformacie,zdroje).
ale ak nenamieta,podnikat mozes, do zdravotky by si pravdepodobne platit nemusela,ale odporuca sa,aby ta potom pri rocnom zuctovani poistenia nic nezaskocilo.do socialky zatial odvadzat nemusis. informuj sa ale aj v zdravotke aj v socialke,ale vopred si urob nejaky odhad ocakavaneho rocneho prijmu z podnikania,aby ti vedeli dat presnejsie info. pretoze cim viac zo zivnosti zarobis, tym vyssie odvody budes platit.pri velmi malom prijme z podnikania ti mozno ani nevyjde platit odvody.
tiez budes danovym subjektom,dostanes DIC, zivnostensky urad ta zaregistruje na danovy urad,ale ty si urobis este prvotnu elektronicku registraciu na stranke financnej spravy a potom pojdes na danovy urad,kde dokoncis registraciu.

sonulcicka
autor
20. feb 2022

@janetinka27 ďakujem veľmi pekne za odpovede. Akotaky prehlad mám,len niečo malo som nevedela. Ďakujem a prajem veľa zdravia 🙂

janetinka27
20. feb 2022

@sonulcicka dakujem ti velmi pekne, zdravie sa zide🙂 ohladom zivnosti kludne hocikedy napis (odvody a dane velmi neviem,len orientacne)

lenko
21. feb 2022

@sonulcicka pri živnosti aj popri súbehu sa platia odvody, záleží od výšky príjmu pre určenie hranice povinnosti platiť SP, ZP v rámci RZZP určia preddavok.