Obaja rodičia na MD a manžel SZČO chodí do práce

12. máj 2022

Dobrý deň prajem, prosím vás reálne skúsenosti ak niekto máte..... Mame Ročného syna a čakáme druhé bábo... Keď sa druhé narodí pôjdem s nim na MD a zo starším by šiel manžel na MD ale je živnostník a chcel by chodiť do práce. Neviete či to sociálna kontroluje ze ci je chlap doma a stará sa o dieťa? Mali ste niekedy nejakú kontrolu, ak áno a muž nebol doma tak co?
Ďakujem pekne za odpovede.

pukina
12. máj 2022

Ja osobnu skusenost nemam, ale poznam pripad kedy SZCO riesila, ci moze popri materskej pracovat a vyjadrenie SP bolo, ze nie. Ak pocas trvania MD u SZCO nabehnu odvody do SP, davku zrusia

zuzka0605
12. máj 2022

ak vam na to pridu, budete musiet vratit fin. prostriedky...ak je na MD, nemoze pracovat, pretoze sa ma starat riadne o dieta.

veronikaszabova
12. máj 2022

Zivnostnik na materskej moze kludne fakturovat, o matersku nepride.

gumkac19
12. máj 2022

Ja mám živnosť a normálne počas celej materskej som fakturovala, nikto mi nič nestopol akurát mi volali zo sociálky, že počas materskej nemusím platiť odvody, počas rodičovskej už áno, keď budem ďalej fakturovať
Čiže áno manžel môže byť na MD a môže aj fakturovať ako SZČO

saxana000
12. máj 2022

Nech si nevykazuje faktury v tom obdobi a robit moze veselo dalej.moj muz poberal matersku a do roboty chodil prijem vyfakturoval tak aby sa mu nekryl s mesiacmi s materskou vsetko sa da ked sa chce.kontrola v zivote ziadna neprisla.

tayla
12. máj 2022

Na podnikajte.sk takto:

autor
12. máj 2022

Ďakujem baby.. Tak asi to riskneme.. Dnes som bola na sociálke sa spýtať 🤣 a ona s krikom na mňa ze ako si to dovoľujem sa pýtať, keď chlap bude ma MD tak sa ma starať o dieťa a nie chodiť do Práce

loginexistuje
12. máj 2022

Uplne v pohode zivnostnik moze fakturovat mam skusenosti z prace s x pripadmi

lilinka88
12. máj 2022

Účelom materskej dávky je kompenzacia príjmu počas starostlivosti o dieťa. Keď robí,logicky pokles príjmu nemá, tak sa necuduj ako reagovala. V dnešnej dobe je strašne moderné dať si materskú ako vedľajší príjem

karelova
13. máj 2022

Veď má tá úradníčka pravdu. Chce ísť na materskú? Tak nech sa stará o dieťa. Milujem toto zneužívanie systému 🙄

autor
13. máj 2022

@karelova áno má pravdu... Ale všetko šlo tak hore s cenami ze ľudia vymýšľajú ako a kde zarobiť..... Tie svine v parlamente peňazí a peňazí a co Rodiny s deťmi...........

elizita
16. máj 2022

Jasné že môže robiť aj faktúry vystavovať. Na to sa netreba vôbec pýtať a už vonkoncom nie na sociálke. Nie je to zneužívanie systému. Keď ma na tu materskú nárok,prečo by nemal ísť. Čo koho do toho ako si deti prestriedate. Áno,prehlasuje,že dieťa si berie do starostlivosti,ale to neznamená,že s ním bude 24h denne. Neviem ako si to podaktorí predstavujú. Ja som SZČO a mám už 2 deti. To som mala klientov kopnúť do zadku,že teraz som na MD?? Alebo nepoberat materskú,na ktorú mám nárok a odplatenych kopec rokov? Len si to pekne vyberte,ešte sa naplatime habadej odvodov.

lilinka88
16. máj 2022

@elizita jedna vec je,čo ste robili vy a aký je Váš názor, druhá ako je nastavený zákon a ako to vyhodnocuje SP

elizita
16. máj 2022

@lilinka88 podľa zákona je to ok,nikto a nic nikomu nezakazuje pracovať počas materskej, či mužovi či zene 🙃

anastazia12345
16. máj 2022

Ahoj, moj manžel je SZČO, je na materskej a ďalej pracuje. Je to v pohode, takýto je zákon, nenechaj na seba kričať. Počas materskej môže manžel normálne pracovať ďalej na živnosť. Tak ako sociálka nekontroluje, či má robotu, hlavne že platí odvody, tak isto ho nebude nikto kontrolovať počas materskej. A počas tej materskej nebude platiť odvody do sociálky. Nie je pravda, že keď mu na to prídu, zrušia ju materskú. Absolútne nikoho to nezaujíma, neporušuje takým správaním žiaden zákon. Dôležité je, aby mal splnené podmienky pre uznanie materskej. Donedávna bol ešte potrebný papier, že preberá starostlivosť o dieťa od teba, ale už sa to zrušilo. Stačí vypísať žiadosť o materské od sociálky a odniesť spolu s prílohami (rodný list dieťaťa...).Pekne ste si to naplánovali, nech vám to výjde 😉. Štát umožňuje obom rodičom ísť na materskú, tak by bolo hlúpe to nevyužiť.

anastazia12345
16. máj 2022

@elizita máte pravdu, akurát že už nie je potrebné doložiť ani ten papier, že preberá starostlivosť od matky. Konečne sa bezpredmetná byrokracia ruší aj na Slovensku 👍

lilinka88
16. máj 2022

@anastazia12345 nie je pravda,že popri materskej sa môže veselo pracovať. Ak sa pracuje klasický na 8 hodín, materské sa odníma.

anastazia12345
16. máj 2022

@lilinka88 myslím, že žiaden SZČO nepracuje "klasicky na 8hod"...pracuje na zákazkách, ktoré buď má a vtedy pracuje ako sa dohodne alebo nemá a nepracuje. A sociálku nikdy nezaujíma, či má zákazku... jediné, čo ju zaujíma, je to, či zaplatí odvody. Takisto ani počas materskej ju nezaujíma, či má zákazky alebo nie.

akvi
16. máj 2022

@lilinka88 podla tejto logiky by teda SZCO nemal platit odvody, ked nema prijem..ale on chudacisko musi platit ci prijem ma, ci nema. Takze to, ci bude poberat matersku a pritom pracovat, je podla mna jeho vec. Odvodov naplatil az az..

lilinka88
16. máj 2022

@anastazia12345 myslela som,že myslíš vo všeobecnosti,že sa môže popri MD pracovať či na živnosť či TPP

elizita
17. máj 2022

@lilinka88 prosím ťa,nebluzni tu... kazdy môže robiť aj koľko chce hodin denne popri MD a nič sa nikomu neodnima..

lilinka88
17. máj 2022

@elizita máš svoj názor, ja sa tu nepotrebujem s tebou hádať a dokazovať,že mám pravdu...by ti porozprávalo x otcov na materskej ako možu a nemôžu robiť...

maciatkolulu
17. máj 2022

Ja len nechápem, tak je na MD a stará sa o dieťa a mama pracuje, či ako to na tom Slovensku je? Véd je to dávka, ktorá nahrádza príjem a ma sa starat o dieťa a mama môže v kľude pracovať. To je naozaj milé, že štát toto umožňuje aj ocinom, len na sk sa to chápe ako príspevok, podotýkam dievčence niet čo závidiet Rakúšanom a Nemcom a veľa iným, inde takto oje... nemôžu, aj keď teda veľa Slovákov sa to pokúša aj v zahraničí a potom teda kukaju. Len využívajte co sa dá, ale potom nerevte, lebo tie prídavky vám niet z čoho zvýšiť keď sedíte doma na riti 6 a viac rokov, plus chlap a veľa iného, keď si to naratate zistíte konečnú sumu, ako za nič sedíte doma, teda pardon za rodení vlastných detí. A štát staraj sa. Mne je to tak neuveriteľne smiešne. A samozrejme reči, ved aj Anča ma a aj Petra a v parlamente kradnú vsetci🤣🤣🤣🤣👍držím vám tam palce. Ono totižto okrádať aj sami seba a svoje deti, tie ceny pôjdu len hore a štát nebude mať z čoho. A pocítite to všetci.

danusa63
17. máj 2022

@autorka Jasné, že môže chlap pracovať počas MD, tak ako robí XY ostatných SZČO chlapov. Už sa ani neodpisuje papier, že preberá starostlivosť o dieťa. CHlap má len zabezpečiť, aby dieťaťu nič nechýbalo.

3petka
17. máj 2022

Kľudne môže pracovať, ale odvody nech si platí normálne lebo ak bude mat príjem tak ho potom zaskočí v novom roku nedoplatok. Nakoľko odvody sa u szco odvíjajú od príjmu.

elizita
17. máj 2022

@lilinka88 ja tu nepíšem o preukázanom spekulanstve,ale o Tom,čo zákon dovoľuje a nezakazuje.. počas poberania materského je možné mať príjem. Tak nepíš,že keď bude niekto pracovať 8 hodín,že mu odoberú materskú,lebo to nie je pravda.

lilinka88
17. máj 2022

@elizita ako myslíš, evidentne tam pracuješ, keď v tom máš tak jasno...

kimina21
14. sep 2023

@elizita chcela by som sa nieco opytat,mozem poslat spravu?