Ako je to s celozávodnou dovolenkou, musí mať nejakú minimálnu dĺžku? Môže to byť aj jeden deň?
Zamestnávateľ to zneužíva, počas roka na jednotlivé dni keď nemá dostatok roboty, tak nechá zamestnancov doma na "vyhlásenej celozávodnej" dovolenke a skráti aj pohyblivú zložku mzdy........môže to takto robiť podľa zákona?
Platí paragraf ak je na daný deň vyhlásená celozávodná dovolenka?
vra jzamestnavatel moze hybat polovicou dovolenky
@mili768 Zamestnávateľ môže hýbať polovicou tebe patriacej dovolenky, ktorá však nesmie byť nariadená v prípade ak ide o prekážky v práci zo strany zamestnávateľa:
Ak sú prekážky na strane zamestnávateľa, t.j. neprideľoval prácu, nemá právo vám na tieto dni určiť dovolenku. Je to prekážka na strane zamestnávateľa. Mal by ťa preradiť na inú prácu, pokiaľ to nie je možné môže ťa nechať doma, ale patrí ti patričná náhrada mzdy. To, že ti nariaďuje dovolenku by mal hromadne oznamovať písomne min. 14 dní vopred ak ide o viac dní RD, 2 dni pokiaľ sa jedná o jeden deň RD.
Zákonník práce § 142 Prekážky na strane zamestnávateľa
(1) Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2) Ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, poskytne mu zamestnávateľ náhradu mzdy najmenej 50 % jeho priemerného zárobku.
(3) Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, ako sú uvedené v odsekoch 1 a 2, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(4) Ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60 % jeho priemerného zárobku. Dohodu podľa prvej vety nemožno nahradiť rozhodnutím zamestnávateľa.
lenze zamestnavatel si nechce priznat prekazku tak to riesi dovolenkou. A ked som prave na ten stanoveny den objednana k lekarke, tak by som si dala paragraf-potvrdenie od lekarky, lenze na personalnom mi zase povedali ze v case celozav.dovolenky mi potvrdenie od dr. neplati....je to pravda?
@mili768 predpokladám, že dovolenku si nahlasujete písomne a zamestnávateľ Vám ju na znak súhlasu podpíše. Platí to aj naopak - pokiaľ zamestnávateľ chce, aby ste mali dovolenku, musí to písomne oznámiť - má to logiku. To, že k tete dnes podíte a povie ti....zajtra máte dovolenku....teba zaujímať nemusí. Normálne by som prišla do práce. Okrem toho pojem celozávodná dovolenka znamená zatvorenie prevádzky na určitú dobu - nie na jeden deň. Na tvojom mieste by som sa obrátila na inšpektorát práce - dnes jednajú veľmi rýchlo - ono tak veľmi sa zdvihli pokuty za nedodržiavanie ZP, že sa na tieto kontroly doslova vrhajú🙂
Vime, že sa mi to ľahko hovorí - predsa len nikto nechce prísť o prácu, ale nechať so sebou orať tiež nie je riešenie.
@alenah31
...ved je to cele o nervy..... ta dovolenka ma hneva, lebo to nie je prvy krat, to mame uz skoro pravidelne jeden den do tyzdna a taha sa to skoro pol roka, uz mame vycerpanu takto takmer celu dovolenku a ked potrebujem k dr. tak mi neplati ani potvrdenie od lekara. A na konci mesiaca nam stiahnu este aj pohyblivu zlozku lebo ze nemame odpracovany cely mesiac...............
Ahojte. Nasla som vyborny priamy link na zakonnik prace. Ziadne preklikavanie, vzdy aktualny. Mozno sa zide 🙂 http://zakonnikprace.psbs.sk/
moze, najviac vsak 2 tyzdne z dovolenkoveho naroku