Nove priplatky za nočné smeny a víkendy

maminkalaurinka
26. mar 2018

Dobry deň,prosim vie mi niekto poradiť? Pracujem ako vychovávateľka v hednom skolskom statnom zariadení,kde pracujeme nočné sluzby cez týždeň aj víkendy aj sviatky,je tam nepretrzita prevádzka. Od maja ma byt schválené,ze teda budú vyššie príplatky, no nam tvrdia E nás sa to vobec netýka,nakolko sme štátni zamestnanci.....vie mi niekto prosim poradiť ako to je?ďakujem

hettinka
26. mar 2018

vraj sa to štátnych zamestnancov netýka ... štát to schválil pre súkromné firmy, ale seba z toho vynechal ☹

janci05
26. mar 2018

Toto ma zaráža, že štát schváli nejakú minimálnu mzdu pre súkromný sektor, ale niektorí štátny zamestnanci vôbec nedosahujú min. mzdu. Ako je toto možné? Tak ako aj tie sviatky...

babulkomale
26. mar 2018

@janci05 mozno preto, ze mnohi ( nie vsetci) statni zamestnanci si vedia v praci aj pospat, aj kavu uvarit, aj byt na internete pol prac.doby. Naproti tomu v takej pasovej vyrobe je to nemyslitelne, tam sa maka ako srob celu zmenu, ledva ta pustia na wecko.

hettinka
26. mar 2018

@babulkomale a ja si myslím, že by mal byť jeden meter. Ten človek, napr. vychovávateľ na intráku má na starosti deti (alebo partiu puberťákov) po celú noc, stále má 100% zodpovednosť, jednou nohou v base a nezaslúži si? Alebo ľudia, čo sa v štátnych zariadeniach starajú o chorých, deti s hendikepom.
Upratovačka v škole, alebo na úrade si nezaslúži rovnakú minimálku ako upratovačka vo firme?
A ešte takéto necitlivé reči do toho, že si chodia do roboty kávy piť a spať ... to tých ľudí teda zabolí. Ja teda nočné a víkendy neťahám, ani za minimálku nerobím, ale toto je chorý systém. Ak zákonom stanovené príplatky, tak všetkým rovnaké. A myslím, že si príplatky za takúto prácu zaslúžia.

trinneo
27. mar 2018

Nie je to pravda, príplatky sa týkajú aj zamestnancov v štátnej a verejnej službe, tak to bolo schválené. Avšak problém je v tom, že novela umožňuje množstvo výnimiek a úprav v kolektívnej zmluve alebo priamo v zmluve so zamestnancom... A vtedy sa príplatky nemusia dať v schválenej výške, ale aj nižšej... Treba si o tom prečítať nejaké články... napr. http://dendisova.sk/?p=299 a pod.

maminkalaurinka
autor
27. mar 2018

Tak kavu si tada spravim to ano,ale mam zodpovednost za 30 maloletych deti s poruchami správania, kedy som stale jednou nohou v base a to nevravim o tom,ze sme tam mimo obyvatelstva,je to na samote, sme tam bez signálu,ked je burka,vietor,kolko krat bez svetla, okolo len les........a vertre tomu, niekedy by som radsej za tym pasom robila....a makam za 420 eur nočné, sviatky, víkendy....takze tak. @janci05 súhlasím @babulkomale 👍

maminkalaurinka
autor
27. mar 2018

@trinneo ďakujem,pozriem, takze viac menej s tymi priplatkami netreba ani pocitat, dnes nam povedali ,ze my nebudeme mať navyse nič.....

babulkomale
27. mar 2018

@hettinka myslim, ze je jasne, ze ucitelov ani vychovavatelov som nemala na mysli, preto aj pisem "nie vsetci".
A praveze si myslim, ze ludia zodpovedni za zivoty a zdravie inych ( ucitelia, vychovavatelia, hasici, lekari atd.) by mali mat ovela vyssie platy ako maju.
Takze netreba si hned z jedneho komentu vyvodzovat zasadne negativne zavery.

maminkalaurinka
autor
27. mar 2018

@babulkomale nie nie,ja som to nemyslela tiez zle, len som napisala ako to je a veru nam dnes povedali opäť,ze nám sa nic nezvýši a pre nás nove príplatky neplatia......😕

telusikk
27. mar 2018

Bohužiaľ, tiež máme takto v rodine človeka, ktorý pracuje "pre štát" a tiež sa rozčuloval, že oni nariaďujú firmám ale ich sa takéto veci vôbec netýkajú

maminkalaurinka
autor
27. mar 2018

@telusikk smutné.......

janci05
27. mar 2018

@babulkomale Štátny zamestnanec je aj taká napr. kuchárka v škole, ktorá ma xy rokov odrobených, a aj tak nedostáva tú štátom stanovenú min. mzdu. Tá si sotva v práci pospí a o internete ani nehovorím. Ten čo má čas na kávičku a iné záležitosti v práci asi minimálku nedostáva, a ak náhodu áno, tak to môže byť rád, že dostane aspoň to.

majka2508
28. mar 2018

@janci05 No, divila by si sa, ale pospia si niektore kucharky v robote...

lula313
28. mar 2018

@majka2508 aj my mame susedu, čo robi vedúcu v školskej jedálni. Pracovnú dobu má od 7mej do 14 tej, všetky prázdniny má preplatene volno a plat 1000(neviem, či v hrubom, alebo čistom), sama sa chválila, že ona je veľmi spokojna, že by lepšiu prácu tazko zohnala.

letfenixa
28. mar 2018

@lula313
Tak toto tazko. Ma dovolenku 25 dni, ziadne preplatene volno cez prazdniny. Ak nahodou ma plat 1000€, tak v hrubom. A veduca jedalne je ina kategoria ako kucharka. Prac.dobu ma urcite 7,5.

lula313
28. mar 2018

@letfenixa určite si ohľadom prázdnin nevymýšľala, je to seriózna pani po 50tke a má viac ako 25 dni, jednak vidím auto pred domom a aj mi to sama povedala, že majú taku dohodu.

matazirafa
28. mar 2018

Prosím vás, toto celé ficko vymyslel aby nu tzv. working class zobaka z ruky. Dostanete priplatky, ved sám si skusil nocnu vo fabrike a saskoval s tym v novinach, teatro pre tych jednoduchých.

matazirafa
28. mar 2018

Ved platit to musia ti podnikatelia, snad si nikto nemyslel ze bude davat aj zo statneho ked potrebuje nove hodinky alebo jeho manekyna nove kozy.

maminkalaurinka
autor
28. mar 2018

@lula313 čože? U nás kucharky majú 350 eur, a prazdniny si cerpaju dovolenku,pokial uz nemajú,musia chodit aj pocas prazdnin pracovať, fiha to má teta riadny plat,ak je to tak.

janci05
28. mar 2018

@majka2508 Tak to určite nie je prípad mojej mamy.

babulkomale
28. mar 2018

@letfenixa aj ja poznam pani co robi veducu v jedalni v jednom ustave, piatky stale doma - dovolenky, okna si v pohodke umyva, o platoch sa s ludmi nebavim tak neviem ale varit doma cez tyzden nemusia 😉 co je velka uspora pri 4 ludoch, zivia dve studujuce deti...
A ked vidim ucitelky co su 13.30 doma...nehovorim ze neopravuju pisomky alebo sa nepripravuju ale faktom zostava ze koncia kedy koncia, deti si v pohode vyzdvihnu, co clovek pracujuci napr.na 12-stky sancu nema a dovolenky maju 40 dni a musia si ju cerpat aj cez rok ked sa striedaju v triedach, aby ju minuli. Asi nestaci ze ku kazdemu volnu cez sviatky sa prilepia este dva dni navyse a normalne pracujuci rodicia maju velky problem vykryt tolke prazdniny.
Este drzo na rodicku riaditelka vyrata kolko maju rodicia dokopy dovolenky a ze sa maju vystriedat - cize nemate narok ist ako rodina nikam, len sa kazdy osve striedat pri detoch ako strazny pes cez ich sproste volna.
Urcite su v st.sprave aj znevyhodneni pracovnici, tak tam treba ist potom do sukromneho sektora. Ale ako si povzdychla jedna znama, tam treba zas makat 😮 tak si vyberte...

lula313
28. mar 2018

@maminkalaurinka ako píšem, ona si nemá dôvod vymýšľať a ani nie je ten typ človeka, skôr sa len posťažovala, ze nemá na vyber a uviedla dôvody, prečo by si lepšiu prácu od tejto nenašla. Na druhej strane jej neni čo závidieť, manzel pracuje v zahraničí, ona za ním nemôže, lebo neovláda ziaden cudzi jazyk a majú tu ochrnutého svokra, ktorému platia pobyt v súkromnom centre.

maminkalaurinka
autor
28. mar 2018

@lula313 vsak ja som to nemyslela zle, ved to je super ze má taký plat.

maminkalaurinka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nefertiti_19
Autor odpoveď zmazal
Zobraz