Nová práca, zmluva a nenastúpenie

8. aug 2024

Ahojte dievčatá,

Prijali ma do práce s nástupom 26.8.2024. Už som bola so mzdarkou, dala mi tlačivo na lekárske potvrdenie, osobny dotazník, vzala si všetky moje údaje. Budúci týždeň jej idem odniesť papiere a zrejme bude chcieť krátko na to podpísať zmluvu.

ALE

Čaká ma ešte budúci týždeň jeden pohovor, ak by ma prijali, uprednostnila by som ich pred tou prvou, kde už riešim zmluvu. Môžem mať z toho nejaký postih? Keď reálne by som bola zamestnanec až od 26.8.? Samozrejme na pohovore poprosím, aby ma o výsledku informovali čo najskôr, aby som spôsobila čo najmenej problémov v prípade nenastupenie do práce.

Všetko mi to časovo tak nejako nevyšlo, je možné že ma ani nevezmú a nebudem to musieť riešiť, ale nemám rada takéto situácie. Niekomu nenastúpiť na poslednú chvíľu 🙈

amy2807
8. aug 2024

a budes mat aj skusobnu dobu

matullienka
8. aug 2024

Nie nehrozí ti nič, nemajú ti z čoho vyplynúť nejaké sankcie, veď PP môžeš aj v skúšobnej dobe ukončiť zo dňa na deň.

kris_tin257
8. aug 2024

Nič ti nehrozí neboj 😊 koľkokrát sa stalo že ľudia podpísali zmluvu a v deň nástupu neprišli a nedali ani nič vedieť... Takže neboj 😊

mia_von_prag
8. aug 2024

Nič ti nehrozí. V skúšobnej dobe môžeš kedykoľvek pracovný pomer ukončiť. Podpis zmluvy ešte skus o týždeň natiahnuť, aby si tam nechodila zbytočne.
A samozrejme potom informovať

mikadooo
8. aug 2024

Nie, len oznám asap, že nenastúpiš. Stáva sa. Nie je to síce príjemná situácia, ale nie je to nič nelegálne, nájsť si pred nástupom ešte lepšie zamestnanie... 🤷. Je to úplne ok.

lienka.7
8. aug 2024

@autorka nehrozí ti síce nič, ale tvoje jednanie je velmi neseriozne. Tebe by sa páčilo, keby ti zamestnavatel sľúbil prácu, a na poslednú chvíľku by ti ju odriekol? Asi nie, ze? Ano, mas síce skúšobnú dobu a môžeš odísť kedy chceš, ale momentálne je situácia taká, že zamestnávateľ očakáva, že teda o tie cca. 3 tyzdne nastupis, keby vedel, že lavirujes, hľadal by iného zamestnanca a neocitol by sa (mozno) v časovej tiesni

autor
8. aug 2024

@lienka.7 nie, samozrejme by sa mi to nepáčilo, na druhej strane, už sa mi to stalo aj opačne. Sľúbená práca sa zrušila.

Iste,nie je to príjemná situácia (a možno k nej ani nepríde), ale tá druhá práca je pre mňa časová aj finančne oveľa lepšia a ja musím myslieť hlavne na seba a svoje deti. Ja už teraz popredu kvôli tomu nemôžem spávať 🙈 bohužiaľ, vyšlo to tak ako to vyšlo.

Papiere donesiem lebo už ich mzdárka pýtala aj telefonicky, to som nezdržiaval schválne len lekár mal dovolenku. Podpis zmluvy skúsim tlačiť až na týždeň pred nástupom, dovtedy už snáď budem poznať výsledok pohovoru.