Bojujem sama so sebou. Caka ma posledny (siesty) rok doma, ktory chcem vyuzit na vzdelavanie, kedze sa nechcem zamestnat vo svojej oblasti, ale skusit nieco uplne ine. Laka ma programovanie, kedze je to exaktna veda, da sa naucit, ma buducnost....aaaale pre mna uuuuplne nova oblast, takze by som sa musela ucit asi aj mimo prace, aspon prvy rok urcite. Ale kedy???? Pri 2 malych detoch??? Ako tu citam diskusie, ledva zvladaju zeny pracu, domacnost, deti a ja sa chcem este aj ucit po nociach..... Neviem, vobec neviem, ci sa na to dat, ci sa nebudem zbytocne stresovat, nahanat a zlizne si to rodina.... Na druhej strane ma to laka, nechcem robit cely zivot asistentku.....Musim sa rozhodnut do konca septembra, ked spustaju (drahe) kurzy....Vase nazory?
@sasesoe Web dizajn som si uz presla, mam zaplateny online kurz na rok a aj so znamymi ITckarmi som uz hovorila. Tvorbu internetovych stranok nevylucujem, ak nebudem mat na testerku alebo programatorku. Ja skor riesim, ci naozaj prave teraz skusit nieco nove, narocne, ked dost narocna bude uz len zmena rodinneho zivota.....ine maminy sa stazuju, ze nemaju cas na deti popri zabehnutej praci, tak ja uz nebudem mat vobec.....toto je ten vnutorny boj, ci nie je neskoro riesit karieru, ked uz mam deti....
Podla mna to skus 🙂 uvidis ci ta to vobec bude bavit 🙂 a ta sfera je perspektivna, tiez nad nou uvazujem, ale neviem co bude. Ked sa chce, vsetko sa da zvladnut. Ja mam napriklad tiez dve deti (10m a 2r) a pisem rigoroznu pracu, do roka od prihlasenia to musim napisat a obhajit. A v pohode, nemam pocit, ze by som nieco nestihala, ale treba na to disciplinu a systemovost...
@eribel ja som pri dvoch deťoch (4 a 6) dvoch prácach urobila bakalársky stupeň 🙂 čiže tri roky a dalo sa..
@arasidka123 Presne taketo priklady potrebujem pocut, aby som sa dokopala k cinu, lebo som zlenivela doma....
@eribel ja som kávu v tom čase vôbec nepila..až teraz posledný semester pred statnicami som začala..pričom som ešte nevedela že už počas statnic nás bude o jedného viac..čiže mgr stupeň musí rok počkať a potom sa pustím aj do toho..
@eribel ahoj, ja premyslam presne ako ty a presne nad tou istou oblastou ☺️👍🏻
Podla mna to za pokus urcite stoji. Nebudem to mat rovnake ako ty, lebo budem mat iba jedno dietatko (rodim o mesiac), ale planujem byt doma tie 3 roky ak vsetko pojde ako ma po financnej stranke a tym padom by som asi po roku-roku a pol zacala s nejakymi kurzami. Mozno aj skor a venovala by som sa tomu kymkolvek som doma na rodicovskej, kolkokolvek sa bude dat.
Myslim si ze vzdelavat sa clovek moze vzdy a skusit to urcite treba, keby to neskusis tak by ti to po zvysok zivota nedalo pokoj. ☺️ len smelo do toho a pokial to nepojde tak bud uprimna sama k sebe a budes si moct povedat ze si do toho dala vsetko ale to bolo nad ramec tvojich sil (aj ked si myslim ze sa to urcite da ☺️)
Drzim palce!
@andrejkavid92 Ojojooooj, ved Teba este len vsetko caka ☺.....bojis sa nudy doma, ze uz teraz uvazujes nad pracou?
@eribel nejde o nudu, nemyslim si ze sa budem nudit. ☺️ So mnou je to tak ze mam sice vysoku, ale v odbore ktory plati minimalku a ani ma to nebavi. Pracu som mala doreraz mimo odboru a bola som s nou spokojna, ale bohuzial sa neda sklbit s casmi ktore udavaju skolky a starych rodicov mame daleko. Cize sa budem musiet pravdepodobne zamestnat inde, lenze znalosti a skusenosti su problemom, kedze s nicim ziadne nemam. Tak som zacala premyslat nad tym ze by som skusila IT lebo je to dost perspektivne a urcite to ma buducnost, takze by som rada vyuzila tie roky doma (aj) na to ze sa v tejto oblasti aspon nieco naucim, aby som na pohovore necumela jak do bielej steny ked sa ma opytaju nieco z oblasti IT ☺️ lebo teraz by som teda fakt iba cumela a kyvla plecami ☺️
Nuz programovanie sa naucit da ale ak to chces robit musis mat v prvom rade vynikajuce analyticke myslenie ucit sa musis stale ajnked v tom robis desat patnast a viac rokov technologie sa neustale vyvijaju otazka je co mas pod programovanim na mysli aku platformu
Za mna zacinat v piaty rok na RD je dost neskoro ono sa da ze sa povzdelavas a potom skusis nejake male drobnosti cez start up urobit pre niekoho aj zadara oni ta vedia potom odporucit atd
To uz skor pridat aj jazyky a skusit nejake zahranicne firmy ibm dell lenovo a&t atd
Akoby si pisala k mne ☺ Tiez vyska bez perspektivy - ucitelka, ale ucila som iba rok....potom som 5 rokov robila asistentku....to sice stresujuce nebolo, aj plat lepsi, ale priserna nuda....a ja sa uz v praci nudit nechcem.....a mne az teraz na jar svitlo, v akej ubohej situacii som - co mam vystudovane, robit nechcem a ine robit neviem a okrem toho som 5 rokov doma.....boli krasne ale ten posledny uz musim so sebou nieco robit....
@eribel ahoj ja sice o programovani nic neviem len Ti napisem z pohladu pracujucej matky na materskej resp.rodicovskej. Da sa zvladnut praca a vzdelavanie ked mas ambicie, vytrvalost , viziu o tom co chces a preco ale hlavne podporu blizkych. Preto by som sa v prvom rade spytala manzela ci to spolu zvladnete. Ci Ta ochotne a rad zaskoci vo veciach ktore boli doteraz tvojou ulohou. Lebo byt mama fulltime a robit "karieru" sa neda bez ustupkov, odriekania a obetovania casu ktore by si inak venovala rodine. Viem to, pretoze vela vecerov travim pri mojej praci a takisto vzdy ked maly spi. Mala som obdobie kedy som s manzelom a detmi vobec iks krat po sebe nemohla ist v sobotu na chalupu lebo robota ma nepustila. Aj ked to mame vyjasnene a zadefinovane ako a preco takto fungujeme, nevyhneme sa takisto obcasnym hadkam a stresu vyplyvajucim z "nahanania casu".
Ahoj ja som materskú využila na seba vzdelávanie chodím na vysokú mam síce jedno dieťa 10 mesiacov a čakáme druhé určite idem v škole pokračovať... Áno je to náročné ale dá sa to zvládnuť keď chceš. Môj malý je dosť náročný treba sa mu stále venovať ledva niekedy spi raz za deň a úspešne som s nim zvládla skúškové a to stále chodil so mnou na prednášky aj na skúšky teda vždy ešte niekto kto ho počas toho strážil. Určite sa kľudne daj na študijum domácnosť neutečie a podla mňa najhorší je len mesiac keď sa máš učiť zvyšok sa dá zvládnuť. A samozrejme manžel ti musí pomáhať mne v tomto veľmi pomáha.
@romiada A presne tohto sa najviac bojim.....presne to, co si pisala ty, vidim aj na susedoch - rodinka, kde mamina zacala podnikat pocas rodicovskej - vela, velmi vela jej manzel pomaha, tak s detmi ako s domacnostou...vedia, preco to robia, bola to spolocna dohoda, a napriek tomu sa dost hadaju a nikdy nic nestihaju...... a obavam sa, ze toto bude kamen urazu u nas, lebo moj manzel sice pomoze aj detom sa venuje, ale nezvlada stres a nahananie sa uz vobec....musi mat svoj klud a oddych, coho by mal pomenej ak vobec.....
V programovani sa nie kazdy uchyti, uchytia sa hlavne ti lepsi a je to zdlllhavyyyy proces ucenia sa sustavne lebo nieje to len o jazykoch,programovacich jazykoch ale aj o hromade inych veci a trati na dlhe roky
@loginexistuje Urcite som nemyslela na vlastnu past, ale zacat niekde uplne dole vo velkej firme.....accenture ma program, kde si zaplatis kurz, a ti uspesni u nich nastupia na staz a potom niektorych zamestnaju....nad tymto uvazujem, ci sa na to na jesen dat, ci to casovo zvladnem.....lebo ja nemam komu dat deti napr. na 2 hodky......
@eribel a ako to budes riesit v zamestnani ? Lebo tam sa predsa aj dost cestuje min zo zaciatku ja teda za seba musim povedat ze teda toto si pories lebo to neni praca od do su terminy projektove plany a proste makas niekedy aj 24 vkuse a ked su exponovane obdobia tak nevies co je vikend u nas to bolo tak ze kym som bola na rd robila som na maluch projektikoch a stupal v karierw muz po skonceni rd som nabehla ja a on miswl sa viac podielat na fungovani aj s detmi lekari skoly atd
@eribel ahoj, ja programujem uz 15 rokov a uspesne sa tym zivim. Podla mna je to super robota, ale rataj s tym, ze je to zaroven aj zivotny styl, neda sa robit poriadne od 9tej do 5tej, treba sa neustale vzdelavat, nad problemami rozmyslas barskedy aj vo volnom case, plus ked ide release alebo proste nejaky deadline, treba potiahnut aj dlhsie. Vies sa naucit kodit aj sama, ale nie je to take lahke - zaklady pochopis, ale na to, aby si bola fakt dobra, potrebujes roky praxe a skoro denneho kodenia, je jedno ci doma, alebo v praci, skratky neexistuju. Ja by som ti navrhovala v tvojich podmienkach sa bud orientovat na vyvoj webov (klasika html, css, trochu javascript a mozno dake php, trebars pre vyvoj vlastnych wordpress tem) - tam mas tonu dobrych tutorialov, komunita je skvela a zaklady sa naucis celkom rychlo. Alebo potom skus tie ostatne odvetvia v IT - testerina, qa, atd. Stale mozes prejst odtial aj ku kodeniu postupne (domacim ucenim, kurzami), ale aspon budes jednou nohou v odbore 🙂. Prajem ti vela stastia, je to dlha a nie lahka cesta, ale urcite je zaujimava a oplati sa 🙂
@eribel 1500€ je sakra dost....lebo naucia zaklady ale toto neni ohranicena oblast...furt do toho nieco nove vstupuje takze takyto kurz nemusi hned znamenat pracu.. je to bud alebo ....programatorov bez praxe alebo skusenosti hlavne bez odporucani nikam vacsinou nezoberu a na dobre fleky duplom
@eribel ak mas ambicie a sny tak sa ich samozrejme nevzdavaj. Len si to treba fakt sakramentsky dobre premysliet (nacasovanost, system fungovania, mieru ochoty zastupit Ta, odolnost voci nezdaru a stresom) a narovinu sa radsej otvorene bavit o tomto plane aj s manzelom pretoze si myslim ze rozpad rodiny a manzelstva prip.zanedbavanie deti je velka cena za karieru ktora Ti inak neutecie aj ked rok dva pockas.
@loginexistuje Kym sa ja dopracujem k velkym projektom, deti budu skolaci a budem moct makat na kariere. Takto vysoko hned nerubem, teraz ma este rodina potrebuje celu.....len hladam ten odrazovy mostik....
@eribel a hlavne si musis uvedomit ze si s manzelom tak trochu vymenite tym pozicie a ulohy. Ty budes mozno takto semtam alebo casom nahanat pracu,prachy,karieru (nosit toho povestneho mamuta do jaskyne) a manzel starat sa o deti,domacnost (udrziavat povestny ohen v jaskyni). Mnoho parov tuto vymenu neustoji. Lebo hlavne chlapi sa citia potom neschopni,odstrceni,nepotrebni (evolucia nepusti🙁). Musis si v hlave "prehrat aj film s takymto scenarom". Inak Ti drzim palce lebo som zastancom, ze aj zena "musi obcas z tej jaskyne vykuknut,vybehnut a trufnut si pozbierat aspon bylinky okolo tej jaskyne na dochutenie mamuta" 😉
@eribel tak najnarocnejsie je to na zaciatku cobec sa niekam vypracovat a z mojej skusenosti je horsie prce.rocniky na zs ako skolka najma kvoli prazdninam kedy skolka aspon par.tyzdnov bola takze toto si treba doeiesit a nemat velke ocakavania zo zaciatku ani financne ono je dolezitw sa zladit s manzelom kedze on predpokladam zivi rodinu
@eribel ak budes dobra, zamestnas sa. Ja som donedavna robievala wordpress temy ako bokovku a vyslo mi to na velmi slusne peniaze - zakazky (a coraz lepsie) chodia stale, ale uz proste ma to nebavi a ani nemam na to cas. Weby su praveze velmi dobre, lebo ich vies robit aj z domu popri detoch, nepotrebujes ziadnu firmu, na zaciatok mozes robit trebars externistku pre digitalne agentury, chronicky nedostatok programatorov je vsade. Na ilustraciu - ja som za maly webik, ktory mi realne cisteho casu zabral ani nie 12 hodin kludnej pracicky brala 350e v cistom - a to boli slovenske male zakazocky, portaly a zahranicni klienti platia omnoho viac. Samozrejme trva to nejaky cas dostat sa na taku uroven, ze to pojde tak rychlo, ale nie je to nemozne, ak sa clovek fakt snazi.
Po materskej sa prihlas na urad prace. Daj vypoved. Pol roka ti budu platit slusne peniaze a aj kyrz ti zaplatia
@eribel vela zakladov je dostunych online zadarmo, zacni s tym a uvidis, ci sa v tom najdes. Zamysli sa tiez nad oblastou. Preco prave programovanie a programovanie coho, v akom jazyku? Co tak napr web dizajn? Alebo databazy? Konieckoncov, nemusis byt programatorka, ale mozes byt testerka ci konzultantka. Urcite ale popritom pracuj aj na anglictine. Btw.mas v okoli nejakeho IT ckara, kt by vedel poradit, usmernit? Mozno by stacil kamoskin manzel,ak by dosli na kavu a trosku ste o tom pokecali, ako to vyzera v reale...