Nová práca po 40tke

simonetta_p
7. jan 2025

Dievcata, mate s tym niektora skusenosti? Nemam teraz na mysli zmenu firmy v ramci jedneho odboru, ale uplnu zmenu pracovneho zamerania.
Ide o to, ze som od strednej skoly pracovala nepretrzite v jednom odbore (s vynimkou 2 rokov, ked som bola v zahranici, tam som robila ale nekvalifikovanu pracu). Postupne som sa z vyrobneho pasu prepracovala, na odbornu poziciu. Islo o odevny priemysel, kde som pracovala vo viacerych firmach, ktore si vyrabali vlastne vyrobky, ktore navrhovali a potom predavali. Pripadne sme robili zakazky pre zahranicne firmy, vyrabali ich navrhy. Ja som robila konstrukcne, pripadne technicke riesenia v tychto firmach. Od piky som sa to naucila a postupne vypracovala a aj ma to bavilo. Pocas MD krachla firma, v ktorej som fungovala pred MD, nasla som podobnu poziciu vo vacsej firme, naucila som sa pracovat v novom programe, po odchode kolegyne na dochodok, som robila na veducej pozicii, aj ked len pre par ludi. Pocas covidu vsak aj tato velka firma zanikla a tiez vela firiem v tomto odbore v nasom meste a okoli. V tom case bolo pre mna tazke najst pracu, dana pozicia uz v ziadnej firme neexistovala. Bola som ciastocne obmedzena aj tym, ze deti boli male, musela som prihliadat na pracovnu dobu, aby sme dokazali s muzom deti vodit do skoly/skolky a poobede ich odtial vyzdvihovat na striedacku. A najblizsia firma v mojom odbore bola cca 60km od miesta bydliska (za predpokladu, ze by tam niekoho na podobnu poziciu hladali). Tak som si nasla pracu sice v odbore s textiliami, ale je to predajna. Od zaciatku som tam bola s tym, ze je to prechodne, kym nieco nenajdem lepsie. Postupne aj deti su samostanejsie, tak by som ozaj rada zmenila miesto. Pracovna doba je ubijajuca, plat nic moc. Ak by som nasla nejake nove miesto, tak to bude nieco len podobneho charakteru, ako teraz, pripadane nieco, na co netreba ziadnu kvalifikaciu, nejaka jednoducha administrativa alebo pod. Preto rozmyslam, ze by som si urobila nejaky kurz, alebo rekvalifikaciu alebo nieco. Rozmyslam nad uctovnictvom, pripadne nieco z oblasti IT. Cisla a technicke myslelenie nikdy neboli pre mna problem. Pripadne, viete poradit nejaky iny odbor? Otazka je, ci to ma zmyslel? Ako pozeraju na cloveka skoro 45r, ktory chce zacat v niecom ako novacik? Aka je sanca uspiet oproti mladym ludom?
Mate niekto podobnu skusenost? Ako ste dopadli? Pripadne, co by sme poradili v mojej situacii?
Dakujem.

mmoonna
7. jan 2025

@simonetta_p ja som v 40 tke, po RD začala v skolstve. Predtým som dlhé roky pracovala v úplne inej oblasti

deti95060810
7. jan 2025

v zdravotníctve máš prácu istú...sprav si na zdr. škole 2 ročný odbor popri práci a pracuješ do dôchodku...

kabinka11
7. jan 2025

@simonetta_p tak 90% tvojho príbehu sedí aj na mňa. Snažím sa, makám na sebe, akosi postupne sa učím grafiku. Bola som v lete aj na kurze. Ja som taká, že keď niečo neovládam na 100% tak si to ani neuvádzam do životopisu, čo je asi chyba. Som stále tam, kde som aj bola.

patka24
7. jan 2025

@simonetta_p nikdy nie je neskoro zacat, ak mas moznost rekvalifikacie, tak smelo do toho, podstatne je, ci mas chut a ochotu, zakladom je necakat hned od prvej pracovnej prilezitosti po rekvalifikacii, ze budes mat nadstandardny plat, plati tu pravidlo ako po strednej skole, treba nabrat aj realnu prax

luccija
7. jan 2025

A je v tvojom okoli dopyt po účtovníctve pracovné ponuky?Z jedného kurzu sa veľa nenaucis s tým nerataj a všade chcú väčšinou zial samostatného účtovníka s praxou.Co som počula kurz je dosť ťažký, ak si už také veci okrajovo nerobila a stále zmeny, stále niečo nové.Ja by som nešla ani na ucto ani IT.Nechces si spraviť opravu odevov nešlo by to?robila si také veci, budeš sama sebe panou

katica06
7. jan 2025

ŽSR, pár mesiacov kurz, baba má staršie deti ktoré netreba nosiť do školy, pochvaľuje si robotu.

simonetta_p
autor
7. jan 2025

@mmoonna Ake vzdelanie si si doplnala, prosim ta?

simonetta_p
autor
7. jan 2025

@deti95060810 Toto by asi bolo skor z dazda pod odkvap ☹

simonetta_p
autor
7. jan 2025

@patka24 Samozrejme, ratam s tym, ze sa clovek musi postupne k niecomu dopracovat. Len ma nejak desi to, ze v podstate to, ci je vobec sanca na nejak presadit v porovnani s mladsimi ludmi.

deti95060810
7. jan 2025

známa robí v autoškole... jazdí s mladými budúcimi vodičmi...

simonetta_p
autor
7. jan 2025

@luccija Zilina je dost velke mesto a co pozeram ponuky, tak je prave dost na pozicie uctovniciek aj z oblasti it. S tym uctovnictvom mi je jasne, ze je to na dlhe lakte, ale IT mi pride, ze ak by bol v tom clovek dobry, tak sa snad vie uplatnit. Stale ma ale desi ten vek 😀

simonetta_p
autor
7. jan 2025

@katica06 Co je to konkretne, prosim? Dakujem.

janickacrazy
7. jan 2025

@simonetta_p moja kamarátka začala v 40-tke školu a teraz pracuje ako učiteľka v materskej škole a je veľmi spokojná

lulu4
7. jan 2025

@katica06 mozem sa prosim opytat v ramci ZSR aky kurz, aku pracu robi znama? Dakujem

katica06
7. jan 2025

@simonetta_p na začiatku tri roky pozícia výhybkár, potom ďalší kurz teraz pozícia výpravca, šla tam . keď mal 42. Pred tým pracovala v obchode,.pochvaľuje si to

raffaella
7. jan 2025

To účtovníctvo podľa toho čo píšeš vyzerá ako dobrý nápad, zvlášť tým že sa to dá zvládnuť cez rekvalifikačné kurzy, nepotrebuješ tam v podstate vedieť cudzí jazyk a vieš začať aj na juniornejsej pozícii a teda neskôr aj ako samostatný účtovník v nejakej firme. S IT máš nejaké skúsenosti, baví ťa to, si samouk, vieš angličtinu? Lebo jedna vec je urobiť si nejaký kurz a iná vec je realita potom. Nemyslím to v zlom, skôr sa na to tak triezvo pozrieť a zhodnotiťdo čoho investovať čas (a peniaze).

katica06
7. jan 2025
janickacrazy
7. jan 2025

@raffaella možno to vyzerá jednoducho s tým účtovníctvom, ale s takým kurzom ťa nikde do práce nezoberú. Poznám ľudí, čo si ten kurz robili, ani jeden nerobí účtovníctvo. Absolventiek OA je mraky a tie vedia oveľa viac ako sa naučíš na tom kurze a každý zamestnávateľ radšej zoberie takú. Žiaľ to je realita.

raffaella
7. jan 2025

@janickacrazy fakt? To som nevedela. Ja som milovala ucto na strednej a mala som ho 2 semestre aj na univerzite, ale nikdy som ho nerobila v mojom pracovnom živote. Mne to príde ako dobrá voľba pre toho, komu ide. Ale zase ja ako sa poznám by som to vyskúšala, radšej to ako zostať na mieste a možno by sa jej podarilo sa v tom uplatniť.

anjelicek26
7. jan 2025

Ja len k tomu veku, ved to je este 20rokov pred tebou, co budes pracovat, samozrejme ma zmysel do seba investovat a skusit uplatnit sa v inom odvetvi...

muchotrafka298
Včera o 05:28

Treba hlavne triezvo zhodnotit svoje schopnosti a dalsie pracovne moznosti. Aj tu je vela prispevkov na temu uctovnictva. Ze si ludia kurz urobia a cakaju, ze sa im pohrnu pracovne ponuky. Nepohrnu. Z kurzu samostatne uctovat nebudes moct. Je to zodpovedna praca, kde kazda chyba stoji peniaze. Je tam neustale vzdelavanie a ides na dovolenku nie vtedy, ked chces, ale ked mozes. Odvody, dane, mzdy, tam su dane terminy a pri state neexistuje, ze neposles nacas, uz aj ide pokuta. Ano mozes natrafit na firmu, kde Ta vezmu a bude sa Ti niekto venovat a vsetko Ta nauci. Lenze takych firiem je dnes ako safranu.
Neviem ci nie je neskoro zacinat v uplne inom odbore, kde treba prax, po 40tke. Jasne budes este minimalne 20 rokov pracovat, ale proste u nas je to tak nastavene, ze treba prax a skusenosti.

katica06
Včera o 07:07

Keď nikto chce zmeniť prácu , napíšu aby robIla účto, keď nieko je doma s dieťatkom napíšu, aby robila účto. Lenže ten čo to navrhuje ani netuší, čo táto práca obnáša. Kurz nedá toľko ako škola, ani škola nedá toľko aby bol niekto hotový účtovník. Stačí tri roky md a vedomosti účtovníčky sú už zastaralé. Ľudia to ani len netušia a potom sem píšu bludy.
Po kurze pracovať ako junior účtovník v 45ke? Nieee, verte mi. Poznám ženy čo mali kurz cez upsvar, ani jedna nerobí učtarinu, maximálne tak prácu v administratíve.

diablikovci
Včera o 07:24

Ja som robila v administratíve urobila som si školu Ucitelka v Ms a vychovavatelstvo podarila sa práca v skole ako asistentka ale pri reforme min roku čo mali vziať nás pod štát tak dali malé čísla a ma prepustili :( Mohla som ísť inde do školstva ale cítila som krivdu čo mi urobila už tiež bývala riaditelka a vrátila som sa k administratíve vo verejnej správe. A tiež som chcela zmeniť v 39 rokoch smer ale osud - riaditelka to urobili ináč.

denkabemommy
Včera o 07:27

@simonetta_p za mňa tebou oba vybrané odbory sú dosť náročné na vzdelanie. Tak 2-3 roky, aby si sa dostala do junior pozície. Do IT by som šla na tvojom mieste výhradne len ak máš niekoho, kto ťa vie v tom trošku viesť, nie je to jednoduché ako si veľa ľudí predstavuje, do IT nepotrebuješ len technické ale hlavne logické myslenie a nebudeme si klamať aj dosť matiky, aj keď to tak na pohľad nevyzerá. 🙂 ak chceš účtovníctvo pozri v účto firmách administratívne pozície. Odtiaľ sa vieš vypracovať postupne aj na účtovníčku. Samozrejme, treba tam rátať, že keď príde koniec mesiaca, tak je úplne jedno, že máš 40tky horúčky, doma choré dieťa, treba robiť dphčky 🙃. Pri IT býva často extrémny tlak na deadline.. nie je všetko ružové ako sa môže zdať.. takže na tvojom mieste si najskôr zisti, čo to obnáša potom sa rozhodni

mmoonna
Včera o 08:31

@simonetta_p robila som si dps na vychovávatela a potom aj na asistenta

strelkyna1
Včera o 09:18

zamestnaj sa v Lidli ako zástupkyňa manažéra alebo manažérka, nepotrebuješ vysokú školu, ocenia Tvoju prax s vedením ľudí a nemusíš sa ani rekvalifikovať. Stále otvárajú nové predajne... ale ak kurz, tak úrad práce ich prepláca aj zamestnaným, ak to vyjde super, a ak nie, tak si až tak neprerobila... https://www.itlearning.sk/zrucnosti-pre-trh-pra...

muchotrafka298
Včera o 11:47

@katica06 ja sa tiez velakrat nad tym pozastavim, ze kazdej tu napisu, ze ved robi uctovnictvo, nech si urobi kurz, ked nevie co. Ale toto nemoze nikdy napisat clovek, ktory je uctovnik, mzdar, daniar, lebo ten vie, ze co to obnasa. A potom sa tu toho kazda druha chyti,ze jej, urobim si kurz uctovnictva a vypisuju tu potom, ze kto ich zamestna a tak.

mikadooo
Včera o 12:02

@simonetta_p áno, tiež som po 3 deťoch začala inde... Mala som "len" 41, neviem, či to hrá rolu 😁. Ja som vyštudovala niečo, čo ma veľmi nebavilo, ale viem dobre aj a nj, takisto office programy som vedela, plus úplný základ účtovníctva, trošku som sa učila wordpress a také somarinky a s tým som šla s kožou na trh. No a začala som ako fakturantka+dievča pre všetko, teraz robím HR a dochádzky a mzdovú agendu a v práci sa mi veľmi páči, nevymenila by som za nič na svete 😁. Aj to tak, že keď dala kolegyňa výpoveď, tak šéf, že čo si, keď si zvládla fakturáciu a clá a hento a tamto a hinto a vidíme, že nemáš prievan v hlave, jasné že to zvládneš, čo sa bojíš... Však ťa naučíme... No tak som sa nebála a som sa zas naučila ďalšie veci a ideme 🤷. 😁. Tak teraz mám pocit, že zvládnem asi hocičo (primerane, samozrejme, lekár zo mňa už asi nebude...), len ma treba zaškoliť 😄

letfenixa
Včera o 12:10

@muchotrafka298 niečo, ako zrazu každá chce byť asistent učiteľa.

muchotrafka298
Včera o 19:30

@letfenixa no na toto som zabudla...tiez tu je kopa prispevkov, ze aka super praca, ked nevies co. Ale kazdy je mudry, ked o tej praci nevie nic.